Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Liikenteen solmukohdassa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Reijo Koskinen
Onpas paljon joukkoliikennettä muutaman mökin vuoksi! Missä kuva mahtaa olla otettu ja milloin?
Onpas paljon joukkoliikennettä muutaman mökin vuoksi! Missä kuva mahtaa olla otettu ja milloin? Kuva: Reijo Koskinen

Nyt kiinnosti! Kahden viikon takaiseen Bongaa paikka -kilpailuun tuli peräti 250 vastausta.

Arvoitus ei ollut vaikea. Neljä viidestä tunnisti helposti paikan, joka oli rakennusvaiheessa ollut Helsinki-Vantaan lentokenttä ja joka tunnettiin alkuaikoina Helsingin lentoasemana. Kuva oli julkaistu Helsingin Sanomissa 19. helmikuuta 1969.

Arkkitehti Alpo Halmeelle paikka ja tilanne olivat tuttuja heti.

”Miehen kädessä on starttipistooli, jota hän käyttää äänilähteenä hallin jälkikaiunta-ajan mittaamiseen. Mies olen minä. Hattu on vaatekaappini hyllyllä ja edelleen hyvässä kunnossa, mutta ulsterin olen jo joutunut vaihtamaan uuteen.”

Valmistumisestaan lähtien lentokenttä on vain kasvanut. ”Vihkiäispuheessa vuonna 1969 ministeri kehui rakennuksen riittävän 50 vuoden tarpeisiin. Ei riittänyt”, toteaa Jukka Wuolijoki.

Kuvassa hallin lattiassa näkyy Nesteen kehittämä muovipuuparketti. Se tuli kuuluisaksi, mutta aluksi muusta syystä kuin kestävyydestään.

”Uuden terminaalin puulattia oli ennen karhentamista niin liukas, että usein oli kuulutus: ’Onko matkustajien joukossa lääkäriä?’ Taas oli onneton matkustaja kaatunut ja loukannut itsensä”, muistelee Mika Jantunen.

Uudessa hallissa koneiden nousujen ja laskujen seuraaminen oli suosittu harrastus.

”Terminaali ikkunaseinästä kiitoradalle avautuvine näkymineen oli minulle tärkeä vapaa-ajanviettopaikka 1970- ja 80-luvun vaihteessa”, kertoo Marja-Liisa Vesterinen.

”Menimme sinne usein poikaystäväni – nykyisen puolisoni – kanssa kahville, katselemaan ihmisvilinää ja haaveilemaan ulkomaanmatkoista.”

Marja Hakolalle terminaali tuli lapsena tutuksi.

”Oli jännittävää lähteä kentälle Tapiolasta asti ja olla hetki osa kansainvälistä ja ylellistä ilmapiiriä. Ilmassa tuoksui kahvi ja konjakki, ja jos odotus kävi pitkäksi, me lapset saimme jäätelöä tai limsaa.”

Monille vastaajille lentokenttä on on ollut työpaikka, kuten Ilkka Lähteenmäelle.

”Taustalla näkyy baari, jota me lentoaseman työntekijät kutsuimme Portti B6:ksi. Kotimaan lentojen lähtöportit olivat tuolloin B1–B5 ja ulkomaan lentojen lähtöportit tunnuksella A. B6:ssa vietimme muutamia mukavia töistä suoraan kaljalle -iltoja työviikon lopuksi.”

Rea Vainiolle on jäänyt mieleen tietty asiakaspalvelutilanne. ”Virkailija oli toimittanut ruotsalaiselle herraseurueelle niin hyvää palvelua, että he heittivät huvin vuoksi, että kiitos asian hoidosta, nyt ei puutu enää kuin että joku soittaisi meille tuolla pianolla hyvää musiikkia.”

Virkailija kuulutti portille B6 kollegansa. ”Sieltä tuli hämmentyneen näköinen virkailija Juha, joka kysyi herrojen mielimusiikkia ja sitä he saivat.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Timo Mustajoen. Hän saa Raija Kivimetsän tietokirjan Villiinny villivihanneksiin (Kirjapaja).

Tämän viikon arvoituskuvassa on ruuhkaa. Missä ollaan ja milloin? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 14.5. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS
Loft-asunto olikin Helsingin lentoasema vuonna 1969.
Loft-asunto olikin Helsingin lentoasema vuonna 1969.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit