Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esineet kertovat eron hetkistä

Särkyneiden suhteiden näyttelyn kokoaminen ei vienyt Aino Pitkäsen ja Sauli Seppälän uskoa rakkauteen.

Ihmiset
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Tuottaja Sauli Seppälä ja keruukoordinaattori Aino Pitkänen valitsivat suomalaisesineet Helsingin kaupunginmuseon uuteen, epäonnistuneita ihmissuhteita käsittelevään näyttelyyn.
Tuottaja Sauli Seppälä ja keruukoordinaattori Aino Pitkänen valitsivat suomalaisesineet Helsingin kaupunginmuseon uuteen, epäonnistuneita ihmissuhteita käsittelevään näyttelyyn. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Herkin, käsinmaalatuin kukkasin koristeltu häähuntu on todiste kymmenen vuotta kestäneestä, sittemmin kariutuneesta parisuhteesta.

”Huntu hulmusi ja aurinko paistoi silmiin, kun katsoin tuona päivänä tulevaisuuteen. Ei ollut yhteinen tulevaisuutemme kuitenkaan unelmiemme kaltainen, mutta sen avulla opin jotain suurta: rakastamaan itseäni”, kerrotaan hunnun viereisessä näyttelykortissa.

Suomalaiset lahjoittivat helmi–maaliskuussa Helsingin kaupunginmuseon uutta Museum of Broken Relationships -näyttelyä varten lähes sata esinettä ja niihin liittyvää erotarinaa.

Niistä 40 päätyi mukaan näyttelyyn, jonka kokosivat keruukoordinaattori Aino Pitkänen ja tuottaja Sauli Seppälä.

Miltä esineiden läpikäyminen tuntui? Saiko se jo epäilemään ihmissuhteiden kestävyyttä?

”Menetykset kuuluvat ihmiselämään”, Aino Pitkänen sanoo. Hän kertoo kokeneensa pikemminkin haikeutta kuin epäilyä rakkaudesta, vaikka alkoikin peilata esineisiin myös omia menetyksiään.

”Siitä, mikä nyt tuntuu kauhean surulliselta, voi löytää jotain merkityksiä ajan kuluessa. Tarinoissa oli myös elämäniloa, selviytymistarinoita. Kokemus oli tasapainoinen.”

Esineet lahjoitettiin nimettömästi, mutta osa lahjoittajista halusi tuoda ne paikalle henkilökohtaisesti. Kohtaamiset olivat hienoja.

”Esineen luovuttaminen oli monelle selvästi helpotusta tuova asia. Silmäkulmat kyllä kostuivat välillä”, Pitkänen kertoo.

Suomalainen parisuhde ja ero näyttäytyvät museossa myös humoristisessa valossa.

Kuntopyörään liittyvässä tarinassa kerrotaan pyörän olleen joululahja vaimolle, joka ”polkee mielellään paljon muutakin kuin kuntopyörää”.

Erotarinoiden vivahteikas kieli teki näyttelyn kokoajiin vaikutuksen. Tekstit ovat alkuperäisessä muodossaan, joukossa on runoja, muutaman sanan tarinoita ja pitkiäkin kertomuksia.

Sauli Seppälän mukaan joukossa oli pari sellaistakin tarinaa, että ”pumpusta jäi muutama lyönti väliin”.

”Sitä mietti, että miten kukaan voi toimia noin. Kuten esimerkiksi tarinassa työpaikkaromanssista, jossa henkilö oli pyörittänyt henkilökohtaista haaremia. Mutta ei tarinoita iholle saa päästää, ne pitää karistaa olkapäiltä ja kääntää lehteä, kuten esineiden lahjoittajatkin ovat tehneet”, Seppälä sanoo.

Särkyneiden ihmissuhteiden museon Helsingin-näyttelyssä on 40 suomalaisesineen lisäksi esillä 44 kansainvälistä eroesinettä. Näyttelyn idea sai alkunsa kahden kroatialaisen taiteilijan, Olinka Vištican ja Dražen Grubišićin, omasta erosurusta.

Näyttelyn teemoihin jakaneet kroatialaistaiteilijat huomauttivat, että suomalaisilla tuntuu olevan paljon työpaikkaromansseja. Surullinen muistutus siitä on rauhoittavien lääkkeiden tyhjiä läpipainopakkauksia täynnä oleva lasipurkki.

”Mutta toivoa on aina”, Pitkänen sanoo. Hänelle näyttelyn kokoaminen on ollut jännittävä prosessi senkin takia, että Pitkäsen omia häitä tanssitaan tulevana kesänä. Ehkä erotarinoista voi oppia jotain.

Kaikki lahjoitetut esineet ovat nähtävillä nettinäyttelyssä osoitteessa brokenships.fi.

Sivustolla voi myös jakaa oman erotarinansa.

Valtakunnallista museoviikkoa vietetään 16.–22. toukokuuta.

Museum of Broken Relationships Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16). Avoinna pe 13.5. klo 17 alkaen 24 tuntia sekä 15.5.– 11.9.2016 ma–pe klo 11–19, la–su klo 11–17. Vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit