Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osuuskauppamies nosti HOK:n kuiville

Pentti Pasuri 1935–2016

Ihmiset
 
Pentti Pasuri
Pentti Pasuri

Helsingin Osuuskaupan entinen toimitusjohtaja, kauppaneuvos Pentti Pasuri kuoli 22. maaliskuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt 9. elokuuta 1935 Äyräpään pitäjän Vuosalmen kylässä.

Kahden evakkoon lähdön jälkeen Pasurien maaviljelijäperhe sai tilan Hollolasta Messilän kartanon maista. Pentti Pasuri kävi keskikoulun Kannaksen yhteiskoulussa Lahdessa. Valmistuttuaan Lahden kauppaopistosta hän pääsi rehtorin suosituksesta suoraan SOK:n liikkeenjohdolliseen kenttäkoulutukseen.

”Työelämässäni olen saanut S-osuuskauppaliikkeeltä kaiken”, Pasuri sanoi eräässä haastattelussa. Ja sitoutuminen päti toisinkin päin: Pasuri omistautui töilleen, jotka ryhmän sisällä vaihtuivat ja joiden vaativuus kasvoi. Muuttojakin kertyi kuin armeijan upseerille. Esimerkiksi Joensuu ja Tampere olivat tärkeitä etappeja.

S-ryhmän syvät kannattavuusongelmat johtivat 1980-luvulla toimintojen ja myymälöiden karsintaan. Pasuri kutsuttiin 1981 SOK:n johtokunnasta toimitusjohtajaksi Helsingin Osuuskauppaan, jonka vähittäiskaupasta oli tullut jatkuvien tappioiden lähde. Siksi HOK oli keskusosuusliikkeen tuen varassa. Hotellit ja ravintolat kylläkin menestyivät.

Pasurin neljätoista vuotta kestäneellä toimitusjohtajakaudella HOK:n myymäläverkosta karsittiin yli 130 toimipaikkaa. Saneeraus oli kovaa työtä, runnomistakin. S-ryhmää keskitettiin, jolloin HOK:iin fuusioitiin pienemmät osuuskaupat Hyvinkään, Mäntsälän ja Järvenpään suunnalta.

Pääkaupunkiseudun ruokakaupassa HOK:n lähtötaso oli markkinaosuudellakin mitaten vaatimaton. Kilpailuun tarvittiin voimaa. Pasuri ja SOK:n pääjohtaja Jere Lahti järjestelivät epäpyhän keikauksen, jossa alueosuuskauppa-periaatteen vastaisesti ruokakauppa yhtiöitettiin ja enemmistö yhtiöstä annettiin SOK:lle. HOK puolestaan sai päävastuun laajasta hotelli- ja ravintolabisneksestä, millä alalla osuusliike oli markkinajohtaja.

Osuusliikkeen pyrkimys takaisin ”ryynikauppiaaksi” oli Pasurille luonnollinen suunta. SOK:n Lahden kanssa hän valmisteli paluun, jolla HOK keskittyi taas päivittäistavarakauppaan. Palautus toteutui 1995, jolloin Pasuri jäi eläkkeelle.

Toisen leirin osuusliikkeen, Elannon, pääjohtajan Ylermi Rungon kanssa Pasurilla oli 1989 pitkälle viety viritelmä HOK-Elanto -fuusiosta. Sillä olisi poistettu 70 vuotta jatkunut osuuskauppaliikkeen halkeama Helsingin seudulla. Elannon puolella fuusiohanke politisoitui, ja HOK lopetti pikaistuksissaan koko leikin. Ajatus ei kuitenkaan siihen kuollut vaan monien vaiheiden jälkeen yhdistynyt HOK-Elanto syntyi 2004.

Pentti Pasuri oli liikkeenjohtajana vaativa, mutta delegoiva. Tyyliltään hän oli kohtelias ja hillitty, ja kuitenkin samalla seurallinen ja helposti lähestyttävä. ”Tykkään edustamisesta”, hän sanoi. Ja se häneltä kävi hyvin vaikkapa HOK:n Vaakunassa tai Tornissa, jotka kuuluivat hänen suosikkipaikkoihinsa.

Eläkepäivinään Pasurilla oli aiempaa enemmän aikaa ja harrastusta karjalaisen perinteen vaalimiselle. Hän oli puheenjohtajana Äyräpään pitäjäseurassa ja Teollisuuden ja liikkeenharjoittajien yhdistys Pamauksessa, jolla on yli satavuotinen Viipurista lähtenyt historia.

Hollolassa likellä kesämökkiä Pasuri vaali enoltaan periytynyttä siirtokarjalaistilaa, esimerkkinä edellisen polven ahkeruudesta ja säästäväisyydestä. Sen verran ilkikurisuutta ja työkytkentää Pasurilla oli, että tilan navettaan hän oli hankkinut ”museovieraiden” iloksi jykevän tammisen baaritiskin, joka oli jäänyt jostakin HOK:n ravintolasta toimettomaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit