Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lohikäärmeitä ja herhiläisiä

Hävittäjistä käydään aina ennen hankintaa sama keskustelu: meillä ei ole varaa, mutta meidän on pakko. Koneita arvioidaan ja ihastellaan kuin urheilijoita tai F1-autoja.

Ihmiset
 
Unto Järvinen / HS
Torjuntahävittäjä Draken partioimassa Pyhätunturin yllä syksyllä 1973. Drakenien hankintaa pidettiiin 70-luvulla kalliiina.
Torjuntahävittäjä Draken partioimassa Pyhätunturin yllä syksyllä 1973. Drakenien hankintaa pidettiiin 70-luvulla kalliiina. Kuva: Unto Järvinen / HS

Mikään tappamiseen kehitetty laite ei herätä ihmisissä niin paljon innostusta kuin moderni suihkuhävittäjä. Hävittäjiä ei kauhistella, vaan niiden voimaa ihastellaan lentonäytöksissä.

Kauhavan Ilmasotakoulullakin oli kymmeniä vuosia tapahtuma nimeltä Lentäjien juhannus. Siellä valittiin juhannusneito, kuunneltiin eturivin artisteja Jari Sillanpäästä Arja Korisevaan – ja taivasteltiin koneita.

Aluksi esiintyivät vähemmän kiinnostavat laitteet, kuten siviili- ja museokoneet. Siitä tunnelma tiivistyi kohti iltaa, jonka pääosassa olivat hävittäjät.

MiGit, Hawk-taitolentoryhmä, ulkomaiset vierailijat – ja pääpihvinä Draken tai Hornet, joiden jälkipolttimet repivät korvia ja tutisuttivat vatsoja.

Sellaiseen pystyy vain ilma-ase. Ei ole olemassa tykistön juhannusjuhlia. Eikä koskaan tehdä elokuvaa Top Gun – viestimiehistä parhaat.

Ensimmäiset suihkuhävittäjät tulivat Suomeen 1950-luvulla, ja niiden kehityksestä on raportoitu lehdissä tarkasti.

Joulukuussa 1957 HS:n ulkomaansivuilla kerrottiin ruotsalaisen Drakenin eli tuttavallisesti ”Lohikäärmeen” uudesta kehitysversiosta, joka ”saavutti kaksinkertaisen äänennopeuden ja joka oli varustettu hävittäjäraketeilla – ohjuksilla”.

Käännös- ja lempinimien käyttö on hävittäjien kohdalla tyypillistä. Hawk on tietysti Haukka, Hornetia on sanottu Herhiläiseksi. Vanhempi Fouga Magister sai äänensä takia lempinimen Kukkopilli. Venäläisen Suhoi-hävittäjän kykyä nostaa nokka ylös ja lentää tovi ”perä edellä” kutsutaan kobra-liikkeeksi. Suomalaisten suurin lemmikki taitaa silti olla Draken, joka uskollisen koiran lailla kävi saattamassa kultaleijonatkin kotiin 1995.

Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Amerikkalaislentäjät esittelevät Hornetia suomalaisille 1995.
Amerikkalaislentäjät esittelevät Hornetia suomalaisille 1995.

Vuonna 1969 HS esitteli Ilmailutoimittajaltamme-palstalla uusimpia konetyyppejä niiden nopeuden, lentoonlähtöpainon ja lentomatkan perusteella. ”Tarvitsemme ennen kaikkea nykyaikaisia, korkealla tapahtuvaan torjuntaan sopivia hävittäjiä”, juttu taustoitti.

Kun venäläinen MiG-29 kesällä 1986 kävi Suomessa, se oli HS:n pääuutinen: ”Supermigit tulivat Rissalaan.”

Näytökseen rynni 20 000 katsojaa. ”Ilmassa jyrisi, maa tärisi ja katsojien niskat kenottivat taivasta kohti taidokkaiden kuvioiden piirtyessä taivaalle”, HS raportoi.

Hävittäjähankinta on erittäin kallis puolustushanke, ja ostopäätös kovaa politiikkaa. Siinä valitaan kaluston lisäksi puolustuspolitiikan suunta. Ei ihme, että hävittäjähankinta herättää mielipiteitä.

Huhtikuussa 1976 nimimerkki Huolestunut pasifisti moitti HS:n yleisönosastossa armeijan ”mielikuvituksellisia varustautumissuunnitelmia”.

”15 uuden Drakenin hinnalla olisi voitu rakentaa kolme uutta keskussairaalaa. Ei kysellä, miksi häpeällisen pientä kehitysapuamme vain supistetaan. Ei tehdä elettäkään viime sodissa kärsineiden auttamiseksi – he saavat kuihtua ja kuolla pois. Sen sijaan keskustellaan siitä, kumman torjuntahävittäjätyypin valitsisimme.”

Tämähän kuulostaa tutulta. Pari viikkoa sitten valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ilmaisi Iltalehdessä huolensa syyttäjänlaitoksen työkuormasta ja aliresursseista, jotka uhkaavat hänen mukaansa jo kansalaisten oikeusturvaa.

”Tekisimme yhden Hornetin takapyörän hinnalla ihmeitä”, hän vertasi.

Suomen viimeisin hävittäjäratkaisu tehtiin 24 vuotta sitten, toukokuussa 1992. Amerikkalaisen Hornetin valinta oli yllätys. Sitä pidettiin kalliina, ja tarjouksenkin jenkit jättivät myöhässä.

Nyt Hornetille ollaan etsimässä seuraajaa. Hankinta on taas kalliimpi kuin koskaan, ja taas on pakko. Nyt tasapainoillaan läntisen ja vielä läntisemmän vaihtoehdon välillä.

Herhiläisen seuraajaksi ovat tarjolla Aarnikotka, Salama, Taifuuni ja Tuulenpuuska. Tai ehkä voiton vie sittenkin nykyisen isoveli, Superherhiläinen.

Markku Bärman
Pääministeri Mauno Koivisto seuraamassa lentonäytöstä 1981.
Pääministeri Mauno Koivisto seuraamassa lentonäytöstä 1981.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit