Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsämies ja muusikko

Jyri Makkonen 1955–2016

Ihmiset
 
Antero Halmela
Leena Tulivirta
Jyri Makkonen
Jyri Makkonen Kuva: Leena Tulivirta

Metsänhoitaja Jyri Makkonen kuoli äkillisesti kotonaan Teiskossa 4. toukokuuta. Hän oli 60-vuotias, syntynyt Urjalassa 17. joulukuuta 1955.

Jyri Makkonen oli monilahjakkuus, pilkesilmäinen velikulta ja verkostoitumisen mestari. Hän tunsi kaikki ja kaikki tunsivat hänet.

Erilaisten tapahtumien organisoiminen oli muun muassa YL:n isäntänä toimineen Makkosen suurimpia kyvykkyyksiä. Merkkipäivät ja juhlat, tukkilaisperinne-esitykset, soittokeikat eri estradeilla niin kotimaassa kuin ulkomailla – kaikki olivat erinomaisesti juonnettuja tilaisuuksia ja jättivät positiivisen jäljen paikalla olleiden sieluun ja sydämiin.

Vaikka Makkonen ei syntynyt Ruovedellä, hän piti sitä kotiseutunaan. Klassisen viulukoulutuksen saaneena hän tuli tunnetuksi viulupelimannina isänsä Yrjön kanssa. Vuonna 1972 Ruoveden pojat voittivat valtakunnallisessa nuorisotaidetapahtumassa hopeaa kansanmusiikkisarjassa ja kultaa jazzsarjassa Ilmarinen kvintet -bändillään. Makkosen instrumentteja olivat viulun lisäksi kaksirivinen haitari, kitara ja mandoliini.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen 1974 Makkonen aloitti opinnot maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa Helsingissä ja valmistui 1981. Musiikin lahja vei 70-luvun lopulla Ylioppilaskunnan Laulajiin, ja pian hänen johdollaan syntyivät kvartetti Forstit ja YL:n Pelimannit. Hyytiälän metsäasema Juupajoella oli paitsi opiskelupaikka, myös Jyrin ja Memmin ikimuistoisten hääjuhlien pitopaikka. Perhe kasvoi viidellä lapsella.

Työurallaan metsäalan yrittäjänä ja konsulttina Makkonen erikoistui viestintään, mutta teki kaikkea, mikä tuoksui pihkalta ja havuilta. Hän oli kolkkapoikamaisen innostunut kaikesta, joka liittyi tavalla tai toisella metsään.

Luontaisena supliikkimiehenä hän juonsi lukemattomia Metsäradion lähetyksiä ja oli keikkalavalla hersyvä itsensä.

Makkonen jätti pysyvän jäljen paitsi metsäperinteen vaalimiseen, myös kuoro- ja pelimannimusiikkiin.

Hän muun muassa tuotti tallenteita metsäaiheista perinnemusiikkia ja laulun lisäksi soitti niillä itse useita instrumentteja.

Muisto Teiskon pappilasta 17. joulukuuta 2015: paikan isäntä Jyri täyttää 60 vuotta ja on kutsunut kaikki sukulaiset, ystävät, YL-senioriveljet, pelimanni- ja koulukaverit, kollegat ja asiakkaat kotiinsa juhlimaan. Pihalla porisee soppatykki hirvikeittoa, soitto soi ja laulu raikaa. Päivänsankari itse on juhliensa itseoikeutettu spiikkeri ja on sitä Jumalan armosta.

Vierailla on ikimuistoinen päivä ja sen kliimaksina viulua soittavan päivänsankarin johdolla Hyytiälän Pelimiesten esittämä Karvate saa myrskyisät aplodit.

Tänään kaikki on toisin. Jyri musisoi nyt tuonpuoleisessa: ”Virta venhettä vie. Mihin päättyvi tie? Lyö kuohut purren puuta ja talkaa”. Toivo Kuulan sävellys Eino Leinon tekstiin on nyt hänen kuvaannollisella nuottitelineellään.

Jyri oli Metsämies ja Muusikko, molemmat isolla alkukirjaimella. Monet keikat ja esiintymiset hänen kanssaan jättivät pysyviä muistikuvia herkästi tarttuvan naurun viiruiksi kaventamista silmistä yhdistettynä tyylitajuiseen lavahuumoriin. Hänen seurassaan ei koskaan ollut tylsää. On viulu vaiennut…

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!