Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulun mies lypsyretkellä Brysselissä

Kari Aalto haalii EU-kirstuista rahaa Suomen köyhimmille seuduille. Sitä on lobbaajan työ.

Ihmiset
 
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Brysselissä on tärkeää tuntea ne ihmiset, jotka tietävät asioista paremmin kuin sinä itse, sanoo Kari Aalto.
Brysselissä on tärkeää tuntea ne ihmiset, jotka tietävät asioista paremmin kuin sinä itse, sanoo Kari Aalto. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Kolme nopeaa

Pohjoisen potentiaali huikeaa

1 ”Suomen viennistä 85 prosenttia tehdään kehäkolmosen pohjoispuolella. Potentiaali on aivan huikeaa.”

 

2 ”Jos joku luulee, että ministeriöissä tiedetään, mitä alueilla tapahtuu, hän on elämässään harvinaisen hukassa.”

 

3 ”En edes tiedä, miten monta eri rahoituslähdettä täällä Brysselissä on. Kerran yritimme niitä kartoittaa, mutta siitä uhkasi tulla kokopäivätyö.”

Bryssel

Kari Aalto ei kaartele, kun häneltä kysyy, mitä hän tekee työkseen. Hän on Brysselissä haalimassa rahaa Itä- ja Pohjois-Suomeen. Niin paljon kuin sitä Euroopan unionin kirstuista heltiää ja mieluusti enemmänkin.

Se voi kuulostaa raadolliselta puuhalta, mutta siinä ei ole mitään syntistä tai poikkeuksellista. EU-käytävillä pörrää 20 000–30 000 lobbaria, jotka ovat samalla asialla: muovaamassa EU-politiikkaa ja lakeja mieleisekseen ja/tai hankkimassa rahaa omille isännilleen.

”Täällä kilpailu on todella kovaa. Rahoitushakemuksista vain kymmenen prosenttia menee läpi. Vaatii treenaamista, että oma kilpahevonen pärjää”, Aalto sanoo toimistossaan, joka sijaitsee 400 metrin päässä EU-komission päämajasta.

Oulusta kotoisin oleva Aalto, 49, on treenannut omaa lobbaushevostaan viisi vuotta paikan päällä Brysselissä ja vuosikymmenen reissun päältä sitä ennen. Hänen isäntiään ovat Itä- ja Pohjois-Suomen seitsemän maakuntaa, jotka ovat suomalaisittain eniten EU-tukien tarpeessa.

Aallon työpöydän takana on rivi maakuntaviirejä ja pöydällä lojuu I love Oulu -nappi. ”Puolesta Savonmaan”, kertoo hyllylle nostettu KalPan pelipaita.

East & North Finland -toimistossa työskentelee johtaja Aallon lisäksi kaksi täyspäiväistä työntekijää ja kaksi harjoittelijaa. He edustavat kahta kolmasosaa Suomen pinta-alasta ja noin 1,3 miljoonaa ihmistä Lapista Etelä-Savoon.

Muilla suomalaisalueilla on vastaavanlaisia lobbaustoimistoja. Ne tekevät sitä tuhansien Brysselin ihmisten hiljaista, tavallista ja tärkeää työtä, joka etenkin viime vuosina on jäänyt kriisipitoisen EU-uutisoinnin varjoon.

Aallon tiimillä on pysyvänä pulmana keksiä uudenlaista EU-rahoitusta maakuntiin, sillä Suomeen ei enää virtaa rakennerahoja entiseen tapaan. Kun vuosina 2007–13 Suomeen annettiin noin 1,7 miljardia euroa eri rakennerahastoista, nykyiselle seitsenvuotiskaudelle herui enää 1,3 miljardia.

EU:n niin sanotulla koheesiopolitiikalla pyritään tasoittamaan eri alueiden taloudellisia ja sosiaalisia eroja. Aalto sanoo, että Suomeen ei enää siltarumpuja EU-rahoilla tehdä, sellainen perusraha valuu köyhempiin itäisiin jäsenmaihin.

”Suurimmat kärsijät ovat kehittyneiden maiden köyhimmät alueet.”

Esimerkiksi 1,3 miljoonan asukkaan Viro saa kuluvalla kaudella 3,5 miljardia euroa rakennerahaa. Se on väkilukuun suhteutettuna yksitoista kertaa Suomen potin verran.

Valtiontalouden tasolla Suomi maksaa tänä vuonna 785 miljoonaa euroa enemmän EU:lle kuin mitä se saa unionista takaisin, valtiovarainministeriöstä arvioidaan.

Aallon mukaan maakunnissa on nyt keksittävä aiempaa fiksumpia tapoja päästä kiinni työllisyyttä ja yrittäjyyttä tukeviin erillisrahastoihin. Hänen mielestään hyvä esimerkki nykyaikaisesta EU-tukihankkeesta on Joensuun Penttilän yrityspuisto, jossa on suunnitteilla testata esimerkiksi 5G-tietoliikenneteknologiaa.

Aallon työtä on selittää Brysselin virkamiehille, miksi Suomen haja-asutettuja ja muuta maata kylmempiä seutuja tulee jatkossakin tukea. Ja se, mitä kaikkea oivaa nuo ”pysyvästä haitasta” kärsivät alueet osaavat tehdä.

Brysselissä pitää löytää ihmiset, jotka Euroopan syrjäseutujen kehityksestä päättävät. On tavattava komission vastuuihmisiä, europarlamentaarikkoja, poliitikkoja…

Pitää saada suomalaiset yliopistot verkottumaan. On puskettava Norjan ja Ruotsin pohjoisten maakuntien kylkeen, jotta lobbausviesti vahvistuu. Pitää kulkea tilaisuuksissa ja ”pyrkiä haarukoimaan ne”, joilla on oikeasti valtaa.

Siitä ei Kemijärven ja Kangasniemen marketien jonoissa pulista, mutta nyt EU-koneiston kulisseissa väännetään jo täyttä päätä 2020-luvun rahoista.

”Pyrimme hakemaan harmaata ja ennakoivaa tietoa. Täällä on tärkeää tuntea ne ihmiset, jotka tietävät asioista paremmin kuin sinä itse.”

Aallon mielestä suomalaiset eivät ole kovin hyviä EU-peleissä. Korkealla poliittisella tasolla ei osata tyrkyttää Suomen ehdokkaita huippuvirkoihin. Ja alemmilla tasoilla ei tajuta, miten suurta myyntityötä rahoituksen saaminen edellyttää.

Kukapa ei omaa työpaikkaansa puolustaisi. Näin perustelee oman konttorinsa olemassaoloa Kari Aalto:

”Täällä on pakko olla läsnä, jos haluaa ulosmitata tätä hyötyä. Bryssel on harvinaisen väärä paikka säästää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit