Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat saavuttaa kuun vuonna 1970, lupasi Glenn

Ihmiset
 
HS
Ensio Ilmonen / Lehtikuva
Glenn-kuumetta Helsingissä. – Astronauttieversti John Glennin saapuminen sunnuntai-illalla Helsinkiin oli houkutellut runsaasti yleisöä Helsingin lentoasemalle, jossa häntä tervehdittiin kättentaputuksin. 45-vuotias Amerikan ensimmäinen avaruuslentäjä toimii nykyisin teollisuuden palveluksessa, mutta on edelleen Amerikan avaruushallinnon NASA:n neuvotteleva virkamies. Hänen matkansa liittyy presidentti Johnsonin toivomukseen amerikkalaisten astronauttien ulkomaanmatkoista, joilla he selostavat maansa avaruusohjelmaa.
Glenn-kuumetta Helsingissä. – Astronauttieversti John Glennin saapuminen sunnuntai-illalla Helsinkiin oli houkutellut runsaasti yleisöä Helsingin lentoasemalle, jossa häntä tervehdittiin kättentaputuksin. 45-vuotias Amerikan ensimmäinen avaruuslentäjä toimii nykyisin teollisuuden palveluksessa, mutta on edelleen Amerikan avaruushallinnon NASA:n neuvotteleva virkamies. Hänen matkansa liittyy presidentti Johnsonin toivomukseen amerikkalaisten astronauttien ulkomaanmatkoista, joilla he selostavat maansa avaruusohjelmaa. Kuva: Ensio Ilmonen / Lehtikuva

Tieto ensimmäisen amerikkalaisen astronautin saapumisesta Helsinkiin oli saanut satamäärin helsinkiläisiä saapumaan Helsingin lentoasemalle, kun eversti John H. Glenn Jr. aloitti sunnuntai-iltana lyhyen Helsingin vierailunsa.

Aluksi tämä kuuluisa amerikkalainen otettiin vastaan hiljaisuudella, mutta hänen lähtiessään kentältä yleisö tervehti häntä kättentaputuksilla ja eräät pojat saivat muistoksi varmaan toveripiireissä tänään paljon kadehditun nimikirjoituksen.

Lyhyessä lentokenttähaastattelussa eversti Glenn ilmoitti, että Yhdysvaltain avaruusohjelman mukaisesti amerikkalaiset laskeutuvat kuuhun vuonna 1970.

Huomiseksi, tiistaiksi suunnitellun Gemini-9 avaruuslennon onnistumiseen eversti Glenn suhtautui toivorikkaasti.

Järjestys säilyy yhteisrannoilla

Kevät toi kevät toi taas yhtä ja toista. Rakennuksellekin, mutta varsinkin rannalle.

Aurinkoiset päivät vetävät yhä useampia hyvänhajuisia herrasmiehiä pääkaupungin suurten lahtien ja metsiköiden tuntumaan, tarinaa riittää ja pulloa kallistetaan.

Eläintarhan- ja Töölönlahden rannat ovat eräitä suosituimmista istuskelupaikoista. Öiseen aikaan naisväki pelkää kulkea lahtien välistä ratavallia seuraavaa oikopolkua.

– Me ei olla puliukkoja, sanovat miehet veneenreunan alta in corpore.

– Paremmin niin kuin rakennusalan ammattimiehiä, mutta vapaapäivän merkeissä. Tietysti on työttömyyttä paljon, se on suuri harmi työintoiselle, mutta minkäs mahtaa.

– Jätkä nauttii niin veden loiskeesta ja auringosta. Kun olis vene ja onki, niin kalastettaisiinkin. Nyt on tahtonut mennä lasitöissä viimeiset päivät.

---

– Täytyy olla lättähattujen työtä, jos naisille huudellaan, sanoo Eläintarhanlahden ammattimies.

– Meillä on omat olomme, monella muija ja mukulalaumakin. Mutta joukon liepeillä voi olla tommoista rikollista ainesta ja siitä saavat kaikki rannallaolijat sitten kärsiä.

Rotesti

Huumoria on ilmestynyt myös vahvistuneiden Kivikasvojen ilmeisiin: ”Nyt se alkoi, hei”, ja sitten he laulavat Barbara Annin, mylvivät ja riehuvat, mutta esitys on nautittava, aivan kuin Four Freshmen olisi vauhdissa.

Balladi punaisista bareteista ei ole yhtä hyvä kuin Barry Sadlerin vastaava The Ballad of The Green Barrets.

Simo Salminen protestoi! Hänen esityksensä nimi on Rotestilaulu: ”Se, se vaan on sillä lailla, että tässäkin maassa sitä on paljon mälsää, ei sitä tartte etes kaverilta kysyä, kyllä sen huomaa ittekkin…”

Tämä laulu tosiaan virkistää – yksinkertaisuudestaan huolimatta – vastalauseiden ja mielipidelaulujen aikaan.

Kotkan ja Tallinnan laivaliikenne alkoi 

Kotka, 15. 5. (L)

Matkustajalaiva Estonia aloitti sunnuntaina, lähes 30 vuotta pysähdyksissä olleen, Tallinnan – Kotkan välisen matkustajalaivaliikenteen.

Varhaisesta lähdöstä huolimatta oli juhlaliputettuun Kotkan satamaan saapunut satamäärin saattajia ja linjan avaamista seuraamaan tullutta yleisöä.

Vakituisesti Lontoo–Leningrad -linjalla liikennöivä Estonia otti Tallinnan risteilylle mukaan 300 turistia, joista suurin osa on kotkalaisia ja jotka menevät Tallinnaan verestämään vanhoja muistojaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit