Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuhkaa puhelin­liikenteessä aiheutti kolmas lakkopäivä

Kaikki yhteydet on pystytty hoitamaan kiertoteitse.

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Lennätinlakon ’kuumia linjoja’ Helsingin pääpostikonttorissa – yhteydet ovat toistaiseksi toimineet, mutta tilanne vaikeutuu huomattavasti, jos lakko jatkuu.
Lennätinlakon ’kuumia linjoja’ Helsingin pääpostikonttorissa – yhteydet ovat toistaiseksi toimineet, mutta tilanne vaikeutuu huomattavasti, jos lakko jatkuu. Kuva: Lehtikuva

Useita puhelin- ja lennätinlinjoja on poikki, mutta mikään paikkakunta ei ole jäänyt enempää puhelin-, lennätin- kuin telex-mottiinkaan. Tilanne pahenee kuitenkin koko ajan ja tiistaina saattaa tulla joitakin rajoituksia tietoliikenteeseen, todettiin posti- ja lennätinhallituksesta maanantai-iltana.

Kaksi ensimmäistä päivää meni kivuttomasti, mutta maanantaina varsinaisen kovan liikenteen alkaessa rupesi linjoja katkeilemaan. Useat linjat ruuhkautuivat umpeen yksityisten ja liikelaitosten pyrkiessä hoitamaan asioitaan mahdollista linjojen katkeilua pelätessään.

Eniten katkesi maanantaina automaattisia kaukopuhelinyhteyksiä. Forssaan olivat poikki kaikki automaattiset kaukojohdot ja lisäksi on vialla kolme käsivälitteistä yhteyttä. -- Telex-liikenteessä todettiin maanantaina seitsemän konevikaa, lennättimin ei päästy Hämeenlinnaan eikä Saloon ja sanomat oli annettava puhelimitse.

Suomen nopein hissi Stadionin tornissa

Henkilöhissien Suomen nopeusennätys – ellei oteta lukuun kaivoshissejä – lyötiin maanantaina Helsingissä, kun Stadionin tornin uusi hissi aloitti toimintansa. Hissin nopeus on kolme metriä sekunnissa ja se lyö entisen ennätyksen puolella metrillä. Kaivoshissien nopeudet ovat yleensä 7–10 m/s, mutta ne toimivat täysin eri periaatteella ja eri määräysten alaisina kuin tavalliset hissit. Uusi hissi luovutettiin maanantaina ja tästä päivästä lähtien se palvelee tornissa kävijöitä. Matka pohjakerroksesta tornin huipulle on 63 metriä ja aikaa siihen menee pysähdyksineen noin 20–30 sekuntia. Hissin koneisto on ns. vaihteetonta tyyppiä. Stadionin hissin koneisto on Suomen ensimmäinen vaihteeton hissikoneisto.

Siltä varalta, että hissin nopeus jonkin vian johdosta pyrkii kiihtymään liian suureksi, siinä on kaksi erillistä nopeudenvalvojaa. Toinen, joka saa liikkeensä koneistosta, toimii noin kymmenen prosentin ylinopeudella ja pysäyttää hissin normaalin sähköisen ja mekaanisen jarrutuksen avulla. Varsinainen nopeudenrajoittaja saa liikkeensä välittömästi korista ja voi siis toimia myös siinä tapauksessa, että esimerkiksi köydet törkeän ylikuorman johdosta alkaisivat luistaa vetopyörällä.

Ruotsalaisille kielto Itämeren öljyämisestä

Heinäkuun alusta lukien kielletään kaikkia ruotsalaisia yli 500 tonnin aluksia laskemasta öljyä Itämereen ja Pohjanmereen. Nykyään tämänkokoiset alukset saavat laskea öljyä mereen tietyillä rajoitetuilla alueilla, joita on mm. Gotlannin kaakkoispuolella sijaitseva ”häpeätahra”.

Vuonna 1962 hyväksyttiin Lontoossa kansainvälinen sopimus, jonka Ruotsi allekirjoitti vuonna 1963, ja jonka mukaan yli 150 tonnin säiliöalukset sekä yli 500 tonnin kuivalastialukset eivät saa laskea öljyä Itä- ja Pohjanmereen. Sopimus ei ole vielä voimassa, koska siinä ei ole tarpeeksi allekirjoituksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?