Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maki Kolehmainen on popmusiikin etulinjassa

Popsäveltäjä ei aio vielä kirjoittaa muistelmiaan, sillä ura on kesken.

Ihmiset
 
Mikko Mattlar
Sami Kero / HS
Maki Kolehmaisella riittää hittejä. Parhaiksi tekemikseen biiseiksi hän kuitenkin kutsuu neljää lastaan. Jälkikasvu myös auttaa säveltäjää pysymään kartalla nuorten musiikkimausta.
Maki Kolehmaisella riittää hittejä. Parhaiksi tekemikseen biiseiksi hän kuitenkin kutsuu neljää lastaan. Jälkikasvu myös auttaa säveltäjää pysymään kartalla nuorten musiikkimausta. Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Käänteentekevät sävellykset 

1 Aikakone: Tähtikaaren taa (1995)

”Se oli toinen niistä biiseistä, joiden avulla saimme levytyssopimuksen. Siinä biisissä oivalsin, mistä Aikakoneessa on kyse.”

 

2 Aikakone: Keltainen (1996)

”Se toi syvyyttä meidän kiiltokuvamaiseen imagoomme. Keltainen soi edelleen esimerkiksi koulujen päättäjäisjuhlissa Suvivirren kanssa, ja se on mielestäni tosi hienoa.”

 

3 Robin: Frontside Ollie (2012)

Frontside Ollien myötä aloin taas tehdä nuorisomusaa. Tein paljon iskelmää ennen sitä.”

”Olenko mä jo niin vanha”, Marko Maki Kolehmainen kysyy puhelimessa ja nauraa, kun häneltä pyytää 50-vuotishaastattelua. Hetken harkittuaan hän suostuu jutun tekemiseen.

Ansioitunut popsäveltäjä ei ole tottunut kertaamaan menneitä. Menestyäkseen hänen pitää olla tiiviisti kiinni nykyhetkessä, mieluummin jo ennakoida, mitä musiikissa tapahtuu seuraavaksi.

”Koen olevani etulinjan sotilas, joka on edelleen siellä etulinjan poterossa. Muistelmien aika tulee sitten, kun sota on ohi”, Kolehmainen sanoo.

”Tällä alalla ei paljoa katsella taaksepäin. Olet juuri niin hyvä biisintekijä kuin viimeisin hittisi on.”

Kolehmaisen uralla näitä hittejä kuitenkin riittää. Hän tuli tunnetuksi 1990-luvun puolivälissä Aikakone-bändinsä menestyskappaleiden säveltäjänä. 2000-luvun alussa hän kirjoitti hittejä ensimmäisille Idols-tähdille ja otti sävellyksillään kolmoisvoiton vuoden 2002 euroviisukarsinnoissa. Viime vuosina hän on tehnyt muun muassa Robinin Frontside Ollie -hitin.

Aikakoneen historiaa Kolehmainen kertaa mielellään. Hän rupesi säveltämään tosissaan, koska oma bändi tarvitsi jotakin, mitä esittää keikoilla.

”Olin tehnyt vasta kaksi biisiä, kun saimme levytyssopimuksen. Kallosen Asko kysyi, onko minulla lisää biisejä, ja sanoin, että on paljonkin. Ei ollut, vaan huijasin Askoa.”

Oli ryhdyttävä töihin. Pian Kolehmaisen säveltämät Aikakone-hitit Tähtikaaren taa, Odota ja Neiti groove kolahtivat teiniyleisöön, ja nuorisolaumat ajoivat bändin jäseniä takaa kaupungilla. Se oli melkoinen muutos Kolehmaisen aikaisempaan muusikonuraan, joka oli kulunut pääkaupunkiseudun coverbändeissä ja iskelmätähtien taustalla.

Häneltä ruvettiin tilaamaan sävellyksiä muillekin. Ensimmäinen tilaustyö oli Samuli Edelmannin ja Sanin Tuhat yötä vuonna 1995. Vuodesta 2000 Kolehmainen on säveltänyt päätoimisesti, Aikakoneessa soittamista hän kuvaa rakkaaksi harrastukseksi.

Maki Kolehmainen on säveltänyt urallaan kymmeniä listahittejä, mutta myös hänen täytyy todistaa tässä ajassa sävellyskykynsä yhä uudelleen. Jos häneltä tilataan sävellyksiä, hänellekin annetaan tarkat raamit siitä, millaisia kappaleiden tulee olla.

”Musiikintekemisestä on tullut kvartaalitaloutta. Kaipaan 1990-luvun intuitiivisuutta, silloin ei laskelmoitu näin paljon. Ei löisi Aikakonekaan enää nykypäivänä läpi.”

Kolehmaista harmittaa myös levymyynnin romahtaminen 1990-luvun lihavista vuosista, mutta hän näkee internetissä myös paljon mahdollisuuksia.

Frontside Olliestakin tuli hitti yhdessä yössä, kun video lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.

Kolehmainen on itsekin mukana netin suoratoistopalvelujen kehittämisessä. Hänen ja yhtiökumppanien Memcom-sovellus pyrkii nousemaan ensisijaiseksi musiikinkuuntelukanavaksi entisen Neuvostoliiton maissa.

”Digipalvelut ovat teknisesti ylivoimaisen hyvä ratkaisu musiikinkuunteluun. Suuret ikäluokat eivät ole vielä löytäneet niitä, mutta nettikuuntelu kasvaa Suomessa 30 prosentin vuosivauhdilla, joten ei siihen mene kauaa”, Kolehmainen ennustaa.

It-ala ja tulevaisuus kiinnostavat muutenkin, samoin tulevaisuuden trendit musiikissa. Niissä Kolehmainen aikoo edelleen olla mukana. Hän kertoo lopettavansa musiikintekemisen vasta, kun eteen tulee hitti, jonka suosion syytä hän ei enää ymmärrä.

Mieluummin kuin vanhoista meriiteistään Kolehmainen puhuu jälkikasvustaan. Hänellä on neljä lasta, joita hän leikillään kutsuu parhaiksi tekemikseen biiseiksi. Jälkikasvu auttaa säveltäjää myös pysymään kartalla nuorten musiikkimausta.

Tärkeä yleisö ovat myös 1990-luvun teinit, jotka ovat nyt yli kolmekymppisiä ja haluavat kuulla nuoruutensa musiikkia. Kun Kolehmainen kulki toissa kesänä We Love The 90s -tapahtuman yleisön joukossa vanhoissa keikkavaatteissaan, hän joutui vähän väliä pysähtelemään yhteiskuviin. Aikakonetta ei ole unohdettu, eikä Kolehmaisen kirjoittamia hittejä.

”Toki toivon, että uudetkin kappaleemme löydettäisiin, mutta kyllä 90-luvun hitit ovat keikoillamme pääosassa, ja tietysti olemme ylpeitä niistä. Aikakoneella on pitkä tulevaisuus edessä, kun vielä tehdään näitä back to sixties -tapahtumiakin”, Kolehmainen naurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit