Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirteitä oppaita turisteja vastaan

Kielitaitoiset opasneitoset toivottavat ulkomaalaiset automatkailijat tervetulleiksi kaikilla maahantuloreiteillä Helsingistä Tornioon.

Ihmiset
 
HS
Annikki Miekkoja (vas.) opastaa Helsingissä, Orvokki Ahola Kokkolassa ja Kyllikki Krapinoja Turussa.
Annikki Miekkoja (vas.) opastaa Helsingissä, Orvokki Ahola Kokkolassa ja Kyllikki Krapinoja Turussa.

Pirteänpunaiseen hellemekkoon tai jakkupukuun sonnustautuneet kielitaitoiset opasneitoset toivottavat maahamme saapuvat ulkomaalaiset automatkailijat tervetulleiksi kaikilla maahantuloreiteillä Helsingistä Tornioon. Opastoiminta alkaa kesäkuun alussa ja jatkuu elokuun loppuun.

Oppaita on järjestetty nyt Helsinkiin, Paraisiin, Turkuun, Naantaliin, Raumalle, Vaasaan, Kokkolaan ja Tornioon.

Neitosilla, jotka ovat ylioppilaita ja hallitsevat jopa neljää kieltä kotimaisten kahden lisäksi, on rintapielissään nimen lisäksi pienoisliput, joista kielitaito ilmenee. Kokkolassakin kyetään nyt toivottamaan vieras tervetulleeksi ranskaksi ja espanjaksi.

Oppaat jakavat tulijoille suullisten neuvojen lisäksi englannin tai saksankielisen turistioppaan, jonka liitteinä ovat tiekartta sekä valuuttaopas.

YK:Ile ehdotetaan valtamerten ja avaruuden omistusoikeutta 

New York, 17. 5. (New York Times)

Yhdysvaltain YK-seuran rauhanomaista järjestäytymistä tutkiva komitea ehdottaa tiistaina julkaistussa raportissaan, että valtamerien ja avaruuden omistusoikeus annettaisiin Yhdistyneille Kansakunnille.

Merten ja avaruuden käytön hoito antaisi YK:lle sen kipeästi tarvitsemia tulolähteitä, sanotaan raportissa.

Merten omistajana YK voisi saada tuloja kalastusoikeuksien lisensioinnista ja mineraalioikeuksien myynnistä.

Vastaavanlaisia lisenssimaksuja voitaisiin myös periä esimerkiksi avaruuteen lähetetyistä tietoliikennesatelliiteista.

Komitea ehdottaa erityisen meriviraston perustamista YK:hon hoitamaan omistusoikeuksia ja valvomaan ja johtamaan merien luonnonvarojen käyttöä.

Komsomol koettaa kasvattaa NL:n nuorista puhdasoppisia 

Moskova, 17. 5. (New York Times)

Neuvostoliiton kommunistinen nuorisoliitto – Komsomol – aloitti tiistaina kansallisen 40-vuotisjuhlakongressinsa tehtävänään yrittää kääntää maan vapaasti ajattelevan nuorison mielenkiinto takaisin kommunistisen vallankumouksen sankarillisiin ihanteisiin.

Puolet Neuvostoliiton väestöstä on nykyisin alle 26-vuotiaita.

He ovat niitä nuoria ihmisiä, jotka kommunistipuolueen pääsihteerin Leonid I. Brezhnevin mukaan eivät ole läpikäyneet sitä vallankumouksellisen kamppailun ankaraa ja kovettavaa koulua, joka on ollut vanhemman sukupolven osana.

Normaali sukupolvien välinen vieraantuminen on muodostunut erityiseksi huolenaiheeksi nykyisille puoluejohtajille, jotka pelkäävät, että heidän tuntemansa vanhan tyylin kommunismi on jäämässä alakynteen uuden suhteellisen hyvinvoinnin ja lisääntyneiden odotusten muokkaaman asenteen rinnalla.

Seurasaaren kesä koittaa

Aitosavolainen savusauna on tämän kesän uutuus Seurasaaressa. Se löydettiin pitkien etsiskelyjen jälkeen Kangasniemeltä läheltä Pieksämäkeä, kertoi Kansallismuseon kansatieteellisen osaston intendentti tri Toini-Inkeri Kaukonen.

Saunassa on aitoon tapaan liedellä varustettu kota eli pesuhuone ja porstua.

Muutoin Seurasaaren ulkomuseo on ennallaan. Sen nähtävyydet avataan ensi sunnuntaina, jolloin varsinkin retkeileviä koululaisia on odotettavissa autokaupalla.

Kävijöistä tosin ei ole viime päivinä ollut puutetta muutoinkaan – aurinkoinen sää on houkutellut Seurasaareen runsaasti retkeilijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit