Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Elokuva on taiteiden kuningatar”

Maria Ruotsala vaihtoi kuvataiteen elokuvaan, koska löysi siitä omimman välineensä.

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
”En halua kuvata todellisuutta vaan luoda sitä”, Maria Ruotsala linjaa. Hänen tyylitelty tieteiselokuvansa Apeiron ilmestyi vastikään dvd:nä Suomessa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
”En halua kuvata todellisuutta vaan luoda sitä”, Maria Ruotsala linjaa. Hänen tyylitelty tieteiselokuvansa Apeiron ilmestyi vastikään dvd:nä Suomessa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Elokuvallisia esikuvia 

1Luis Buñuel: Andalusialainen koira (Ranska 1929)

”Elämä ei enää ollut sama sen jälkeen, kun kuvaamataidon opettaja näytti yläasteella Andalusialaisen koiran. Se oli yksi iso tekijä, joka sai minut haluamaan elokuvantekijäksi.”

 

2Stanley Kubrick

”Ajattelen samalla tavalla kuin Kubrick, että jokainen elokuva luo oman maailmansa.”

 

3Robert Bresson

”Bressonilla ihmiset ovat aina keskiössä. Hänen kuvansa ovat ankaria ja totuudellisia.”

 

”Elokuvan tekeminen on seikkailua”, Maria Ruotsala toteaa. Hänen kokemuksensa vahvistavat näkemystä.

Äskettäin dvd-levynä julkaistun Ruotsalan tieteiselokuvan Apeironin hiekka-aavikot ja futuristiset kaupunkikuvat kuvattiin Dubaissa. Komea auringonlasku vangittiin kuviin Omanissa.

”Kuvasimme salaa ilman lupia. Maiden rajalla vuoristossa asemiehet pysäyttivät meidät. Onneksi oli hyvä opas, joka käski meidän esittää rajavartijoille tyhmiä turisteja”, Ruotsala muistelee.

Ilonen talo -minisarjaa (alkaa uusintana TV1:ssä 22.5.) kuvatessa Ruotsala vietti 12-tuntisia päiviä 30 asteen pakkasessa pilkkihaalareissa. ”Tekeminen voi olla raskasta, mutta sitä minä rakastan. En ole missään muualla yhtä onnellinen kuin kuvauksissa”, Ruotsala toteaa.

Kesti kuitenkin aikansa ennen kuin Ruotsala löysi elokuvantekemisen riemun, vaikka hän piti elokuvista jo pienestä pitäen. Pikku Maria katsoi telkkarista japanilaisia ja muita taideleffoja. ”En minä niitä alle kymmenvuotiaana ymmärtänyt, mutta niiden tunnelma vangitsi.”

Ensimmäisen taidepalkintonsa Ruotsala (s. 1961) sai kuusivuotiaana Osuuspankin piirustuskilpailusta. Aiheena oli satulinna ja palkintona Grimmin veljesten kirja. ”Ne Grimmien sadut, Peppi Pitkätossu ja uskonnontunneilla Jeesus saivat minut rakastumaan tarinoihin.”

Ruotsala oli luova lapsi. Hän piirsi, maalasi, lauloi ja soitti pianoa. Jos käteen sattui kankaanpala, hän mietti, mitä siitä voisi tehdä.

Opiskelu Vapaassa taidekoulussa oli luonteva valinta. Kuvataiteessa oli niukasti naispuolisia esikuvia. Siksi se tuntui Ruotsalasta vapaammalta naisille kuin miehille, jotka joutuivat pyristelemään eroon vaikutteistaan.

Ruotsala alkoi tehdä yhteistyötä Eija-Liisa Ahtilan kanssa. He kävivät San Franciscossa ja New Yorkissa perehtymässä naisten käsitetaiteeseen ja kirjoittivat yhteisiä kolumneja. Kaksikkoa sanottiin taiteen vihaisiksi nuoriksi naisiksi.

Ruotsala valokuvasi, teki videoita, performanssia ja installaatioita. Hän piti näyttelyitä, ja töitä ostettiin niin Kiasmaan kuin Pompidou-keskukseen. Vuonna 1990 Ruotsala valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi yhdessä muun muassa Ahtilan kanssa.

Siinä vaiheessa Ruotsala oli jo päättänyt vaihtaa alaa ja häipyä Lontooseen opiskelemaan elokuvaa. ”Kaikki sanoivat, että olin hullu, kun jätin hyvin alkaneen uran”, Ruotsala kertoo.

”Mutta videoiden tekeminen paljasti, että elokuva on minun välineeni. Se on taiteiden kuningatar, johon sisältyvät kaikki taiteet.”

Kuvataiteen perintö on jättänyt jälkensä hänen tapaansa tehdä elokuvia. Ruotsala kertoo piirtävänsä aina käsikirjoituksen lisäksi kuvaliitteen. ”En halua kuvata todellisuutta vaan luoda sitä”, hän linjaa.

Esimerkiksi Apeiron on kaukana suomalaisen elokuvan naturalismista. Siinä pahuuden tutkimuslaitoksessa kohteina ovat rikolliset ja heidän uhrinsa. Tyylitellyn tieteiselokuvan perimmäinen kysymys on vanha ongelma siitä, mihin ihmisen moraali perustuu, kun jumalaa ei ole.

Suomessa Apeiron jäi vähälle huomiolle. Se valittiin Venetsian festivaalin kilpailuun, mutta se putosi, koska se oli jo näytetty Suomen tv:ssä. Nyt dvd julkaistaan Suomen ohella Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Usein Ruotsalasta tuntuu, että häntä ymmärretään paremmin ulkomailla kuin Suomessa.

”Meiltä puuttuu elokuvan Sibelius, historiallinen esikuva kuten tanskalaisten Dreyer tai ruotsalaisten Bergman. Suomessa elokuvaa ei oikeastaan pidetä taiteena, vaikkei sitä tunnustetakaan”, Ruotsala miettii.

Ruotsalalla on tekeillä elokuva Musta aurinko. Se sijoittuu sepitteelliseen maahan, jossa totalitarismi on päättynyt mutta painajaismaiset olot eivät. Mukana on myös film noirin piirteitä. Kieli on englanti.

Kansainvälisessä tuotannossa ovat mukana Liettua, Tšekki ja Britannia. Yksi brittituottaja on Kees Kasander, joka tunnetaan ennen kaikkea yhteistyöstään Peter Greenawayn kanssa. Kansainvälinen myyntiyhtiökin on löytynyt ja brittinäyttelijät valittu.

Vain rahoituksen viimeiset palaset puuttuvat, muuten kuvaamaan olisi päästy jo tänä kesänä. Rahoitusviidakoissa tarpominen onkin Ruotsalalle vähiten miellyttävä osuus elokuvantekemisen seikkailua. Mutta hänen on pakko jatkaa.

”Elokuvien tekemisestä on tullut minulle intohimo ja pakkomielle. Ja Mustasta auringosta voi tulla tie kansainväliseksi elokuvantekijäksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?