Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Rohkeaa puutalorakentamista

Ihmiset
 
Lehtikuva
Missä ja milloin on otettu kuva ennakkoluulottomasta puutalorakentamisesta?
Missä ja milloin on otettu kuva ennakkoluulottomasta puutalorakentamisesta? Kuva: Lehtikuva

Vaikka HKL:n surullisenkuuluisasta runkolinjakokeilusta (1955–1958) on kulunut 60 vuotta, se on osa kaupunkilaisten muistiperinnettä.

Viime viikon Bongaa paikka -kisaan tuli 190 vastausta, joista a) valtaosa oli oikein ja b) lähes joka toisessa muisteltiin, kuinka epäonnistunut kolme ja puoli vuotta kestänyt ”esimetrokokeilu” oli. Paikka oli raitiolinja 10:n päätepysäkki Ruskeasuolla Mannerheimintien ja Koroistentien kulmassa. Kuva oli otettu 11. huhtikuuta 1958, jolloin runkolinja oli juuri lopetettu.

Runkolinja oli HKL:n kokeilu, jossa raitiovaunu 10 kuljetti matkustajia Ruskeasuolle, josta matkaa piti jatkaa busseilla.

Kapasiteettivajeen ja surkean kaluston vuoksi aikataulut paukkuivat ja matkustajat kävivät kuumina.

”Haagalaiset onnistuivat saamaan itselleen suoran linjan Lasipalatsin kulmalle, kun Suomen Turistiauto sai linjalleen liikenneluvan”, kertoo Matti Grönroos. Näin sai alkunsa linja numero 40.

Runkolinja oli kuitenkin etiäinen tulevasta, huomauttaa Juhana Nordlund. ”Tämä oli tiettävästi eräänlainen kokeilu vireillä olleita metrosuunnitelmia ajatellen. Metrossakin oli ajatus, että raiteita pitkin tehdään runko-osuuden matkat ja liityntä hoidetaan busseilla, kuten tapahtui vuodesta 1982 lähtien.”

Runkolinjan hitaus oli yleisessä tiedossa.

Ressua käynyt Seppo Kalliokoski muistelee, että kun hänen luokkakaverinsa Timo kertoi opettajalle myöhästymisen syyksi raitiovaunun kumin puhkeamisen, se ei mennyt läpi.

”Mutta kun sanoi syyksi runkolinja, se meni aina läpi. Kundit oppivat käyttämään sitä syytä, vaikka eivät budjanneetkaan runkolinjan yhteyksien päässä.”

Seppo Salo oli 10-vuotias, kun liityntäliikenne alkoi. Hänelle on jäänyt runkolinjasta mieleen kolme pointtia.

”Liityntäasemalla ihmiset eivät päässeet karkuun, kun myimme heille eri vuodenaikoihin liittyviä rintamerkkejä. Toiseksi lumien sulaessa keväällä alueelta löytyi paljon kolikoita, joita oli pudonnut hankeen. Kolmanneksi jokaisella bussilla oli oma HKL:n tunnusnumero.”

Kympin päätepysäkiltä lähti myös Helsingin kaikkein aikojen lyhyin bussilinja 100, joka kulki noin 700 metrin reittiä väliä Ruskeasuo–Invalidisäätiö.

”Koululaisina 1960-luvulla kun menimme jumppamaikan himaan Kiskontielle ja sieltä suunnistamaan, yritimme vaihtolipulla bussiin 100, mutta rahastaja heitti meidät ulos liian tervejalkaisina. Sitten käveltiin se 300 metriä”, kertoo Pekka Taka.

Ruskeasuolainen Lauri Harvilahti seurasi nassikkana liikennekaaosta tarkasti.

”Hupinani oli istua ikkunalaudalla ja rekisteröidä sarakkeisiin raitiovaunu- ja bussimalleja. Ilmankos minusta tuli myöhemmin arkistonjohtaja.”

Kuvan rakennuksista on jäljellä enää HKL:n omistuksessa ollut Punamäki-niminen puutalo vasemmalla. Se oli Arvi Sandmanin virka-asunto 1980-luvulla. ”Idylliin keskellä liikennevirtoja vanhoine perinnekasveineen kuuluivat rotat – myös sisätiloissa. Mökki lienee edelleen asuntokäytössä hienoksi remontoituna: piha-alue on kivetty ja istutukset ovat puistokasveja.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Maija Simpasen. Hän saa Agatha Christien kirjan Pienet harmaat aivosolut – Poirotin parhaat mietelauseet (WSOY).

Tämän viikon arvoituskuvassa katu kulkee puutaloalueen halki. Missä ollaan ja milloin?

Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 21.5. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Reijo Koskinen
Runkolinjan päätepysäkki Ruskeasuolla vuonna 1958.
Runkolinjan päätepysäkki Ruskeasuolla vuonna 1958.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit