Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijän tie vei lastenkodista Lintukotoon

Miika Laakso sai adoptiossa kaksi perhettä, biologiset sisarukset ja maailman parhaat adoptiovanhemmat.

Ihmiset
 
Sara Aaltio / HS
Miika Laakso valmistui Teatterikorkeakoulusta viime keväänä. Syksyllä hänellä olisi mahdollisuus jatkaa opintoja New Yorkin Film Academyssa.
Miika Laakso valmistui Teatterikorkeakoulusta viime keväänä. Syksyllä hänellä olisi mahdollisuus jatkaa opintoja New Yorkin Film Academyssa. Kuva: Sara Aaltio / HS

Miika Laakson musikaalisuus huomattiin jo lastenkodissa.

”Liikuttelee itseään musiikin tahtiin. On järjestelmällinen.” Muun muassa näin Laaksoa kuvailtiin jyväskyläläisen lastenkodin laatimassa listassa.

Eräänä iltana 1980-luvun lopulla lastenkodissa katsottiin televisiota. Kun lastenohjelmat loppuivat, alkoi Puccinin ooppera Madame Butterfly. Muut lapset juoksivat leikkeihinsä, mutta lastenkodin työntekijän mukaan Laakso nauliutui sohvalle tuijottamaan oopperaa kuin transsissa.

Muutama kuukausi myöhemmin ”maailman parhaat vanhemmat” adoptoivat Laakson. Hän oli puolitoistavuotias.

Vaikka Laakso oli kovin nuori, hän muistaa tunnelman, kun mahdollinen adoptioperhe tuli katsomaan häntä lastenkotiin.

”Se oli vähän kuin performanssi. Hämärästi muistan, että minua esiteltiin tyyliin: katsokaa, kuinka etevä hän on, hän osaa itse lusikoida puuroa”, Laakso sanoo ja nauraa.

Sittemmin musikaalisuus vei Laakson lastenkodista teatterin lavalle. Nyt 29-vuotias näyttelijä valmistui Teatterikorkeakoulusta viime keväänä. Tänä keväänä hänet on nähty Musiikkiteatteri Kapsäkin hienossa, pakolaiskriisistä kertovassa musikaalissa Lintukoto. Siinä Laakso esittää vihaista nuorta miestä Sampoa, joka perustaa pakolaisvastaisen katupartion. Hahmo on kaikilla mittareilla näyttelijänsä vastakohta.

Musikaalisuuden Laakso sai verenperintönä biologiselta äidiltään, joka oli laulaja ja näyttelijä. Adoptio ei koskaan ollut Laaksolle mikään salaisuus, ja perheeseen adoptoitiin hänen jälkeensä myös pikkusisko.

”Kotona adoptiosta on puhuttu avoimesti, ja sitä on pidetty luonnollisena asiana. Liputan vahvasti sen puolesta, että asiasta kerrottaisiin adoptoiduille lapsille mahdollisimman pian. Myös adoptiovanhempien oikeuksien pitäisi olla samat kuin biologisilla vanhemmilla”, Laakso sanoo.

Edesmennyttä biologista äitiään Laakso ei koskaan tavannut, mutta side äitiin löytyi biologisten sisarusten kautta. Laakso oli aina tiennyt biologisten sisarusten olemassaolosta, jopa keitä he olivat. Kohtaaminen vain oli venähtänyt, sisarukset kun olivat ympäri Suomea.

Parikymppisenä se sitten tapahtui, ihan sattumalta, yhteisen ystävän kautta.

”Eräs ilta kaverini soitti helsinkiläisestä ravintolasta, että täällä se yksi sinun siskosi nyt on.” Laakso pinkaisi kaupungin halki, eikä paikalle päästyään ensin osannut sanoa kuin ”moi”.

”Sisko ei tiennyt, kuka olin. Kun sain sanottua, että mä olen se sun veli, sähköisku meni hänen lävitseen.” Kuten arvata saattaa, siitä eteenpäin sisaruksilla riitti juttua ravintolan sulkemisaikaan asti.

Laakson toinen sisar, isosisko Malla Malmivaara on niin ikään näyttelijä. Sisarukset tekevät nyt ensi kertaa töitä yhdessä: molemmat näyttelevät parhaillaan kuvattavan tv-komediasarja Kimmon kolmannella tuotantokaudella.

Kieltämättä Laakson elämäntarina kuulostaa jo tähän mennessä ihan elokuvan käsikirjoitukselta.

Se, kirjoitetaanko seuraava luku New Yorkissa, riippuu siitä, ottaako Laakso vastaan saamansa opiskelupaikan New York Film Academyssa syksyllä.

Saa nähdä.

Lintukoto Tampereen teatterikesässä 5.8. teatterikesa.fi. Oikaisu 20.5. klo 10.40: Miika Laakso on 29-vuotias, ei 30-vuotias.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit