Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion luottomies kriisiyhtiöissä

Lauri Ratia analysoi kuudessa viikossa, onko yritys pelastamisen arvoinen ja miten se tehdään.

Ihmiset
 
Sara Aaltio / HS
Johtajan pitää olla reilulla tavalla kova, koska se auttaa myös alaisia selviytymään ongelmista, sanoo Lauri Ratia.
Johtajan pitää olla reilulla tavalla kova, koska se auttaa myös alaisia selviytymään ongelmista, sanoo Lauri Ratia. Kuva: Sara Aaltio / HS
Kolme nopeaa

Lähellä sydäntä

1. Perhe ja ystävät

”Se on kaiken ydin, jonka pohjalta elämässä mennään eteenpäin. Siitäkin huolimatta, että en ole perheeni kanssani viettänyt aikaa niin paljon kuin olisi pitänyt.”

2. Usko siihen mitä tekee

”Kaikessa tekemisessä pitää uskoa siihen, mitä tekee. Se pätee niin fiilistasolla kuin erilaisten analyysien perustella tehtäviin päätöksiin.”

3. Terveys

”Kun 70 vuotta on täynnä, alkaa miettiä yhä enemmän terveyttään. Tästä eteenpäin se on ehkä se tärkein asia. Olen saanut olla mielenkiintoisissa tehtävissä ja elää upeiden ja ihanien ihmisten kanssa.

Vuonna 1984 Lauri Ratia hätkähti. Hän oli palannut työmatkalta Meksikosta perheen silloiseen kotiin Atlantaan ja kohtasi viisivuotiaan tyttärensä talon portailla. ”Et sinä mikään oikea isä ole, kun tulet lauantaina töistä ja lähdet sunnuntaina töihin”, tytär sanoi.

”Se oli iso herätys, joka on jäänyt ikuisesti mieleen. Jonkin verran muutin käytöstäni, mutta vaikea sanoa kuinka paljon. Olen äärimmäisen kiitollinen puolisolleni, jolla on ollut loputon pinna.”

Atlantassa perhe asui, koska Ratia vastasi monialayhtiö Nokian koneiden myynnistä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

”Läntinen pallonpuolisko ja lentokentät siellä tulivat kiusallisen tutuiksi.”

Teollisuuden palveluksessa Ratia on työskennellyt lähes koko työuransa. Hän aloitti metsäyhtiö Enso Gutzeitissa. Eläkkeelle hän siirtyi muodollisesti vuonna 2007 rakennusmateriaaleja valmistava Ruduksen toimitusjohtajan tehtävästä.

Eläkkeelle siirtymistä voi pitää muodollisena siksi, että työntekoa Ratia ei ole suinkaan lopettanut. VR, rakennusyhtiö YIT ja kiinteistöyhtiö Sponda ovat vain esimerkkejä yhtiöistä, joiden hallituksessa hän on ollut vuoden 2007 jälkeen.

Sara Aaltio / HS
Lauri Ratia
Lauri Ratia

Valtiolla on ollut viime vuosina ollut taakkanaan kaksi kriisiyhtiötä: Turun telakka ja Talvivaaran entinen kaivos. Molempiin kriisiratkaisijaksi valittiin diplomi-insinööri Lauri Ratia.

Turun telakan omisti eteläkorealainen monialayhtiö STX, joka ei ollut valmis siihen sijoittamaan. Valtion näkökulmasta kyse oli suomalaisen meriteollisuuden tulevaisuudesta.

”Alun perin tehtäväni oli STX Finlandin hallituksessa valvoa rahoittajien etuja. Rahoitussopimusten ehtoihin kuuluvia toiminnan uudelleenjärjestelyjä ei oltu aloitettu lainkaan. Sai norjalaisen kollegani kanssa korealaiset vakuutettua, että työ on aloitettava heti. Suurin päätös oli Rauman telakan sulkeminen, mikä teki mahdolliseksi Turun telakan pelastamisen.”

Telakan suurin asiakas esitteli Ratian saksalaiselle Meyerin perheelle lokakuussa 2013, jonka omistamalla telakalla Papenburgissa valmistetaan maailman hienoimpia risteilyaluksia.

”Kun sieltä tulin, menin elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren puheille ja ehdotin ministerille, että Meyerin luokse kannattaa mennä kylään. Loppuosan tarinasta tiedämmekin.”

Meyer osti telakan, joka on sittemmin noussut uuteen kukoistukseensa.

Kuusi viikkoa. Se on Ratialle aika, jonka aikana täytyy pystyä muodostamaan käsitys yrityksen pelastamisen edellytyksistä.

”Kuudessa viikossa tehtävän analyysin aikana pitää myös tutustua keskeisiin ihmisiin ja valita ne, jotka pystyvät tarvittavan muutoksen toteuttamaan. Kysymys on aina luottamuksesta ja siitä, missä määrin ihmiset ovat yritykseen sitoutuneet.”

Ratia tunnetaan suoraviivaisena johtajana, joka ei käytä aikaansa epäröintiin. Hän ei myöskään aristele tavallisten työntekijöiden kohtaamista.

”Johtajan pitää olla reilulla tavalla kova, koska se auttaa myös alaisia selviytymään ongelmista. Tärkeintä on silti luottamus siihen mitä tekee. Pitää olla rehellinen itselleen ja alaisilleen.”

Työn vastapainona Ratialle tärkein harrastus on musiikki. Yhdysvalloissa asuessaan trumpetin soittaminen jäi sivuun, mutta nykyään Ratia ottaa taas soittotunteja. Viime vuonna hän oli Sibelius-viulukilpailun järjestelytoimikunnan varapuheenjohtaja, jonka vastuulla oli yrityssponsoreiden hankinta.

”Monet tärkeät ystävät ovat Retuperän WBK:sta. Syntymäpäiväjuhliimme tulee kolme bändiä soittamaan.” Elokuussa 70 vuotta täyttää puoliso Marja Ratia.

Viime kesästä saakka Ratian on pitänyt kiireisenä Talvivaaran entinen kaivos Sotkamossa. Ratia on kaivoksen omistavana Terrafamen hallituksen puheenjohtaja.

Huhtikuuhun saakka hän oli kaivoksella joka viikko tiistaista torstaihin. Työmatka Katajanokalta Sotkamoon on 600 kilometriä. ”Periaatteessa pitää olla valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa.”

Sittemmin työmäärä kaivoksessa on vähentynyt, koska helmikuussa aloitti uusi toimitusjohtaja. Jos siirryttäisiin ajassa kymmenen vuotta taaksepäin ja Ratia olisi Pekka Perän asemassa pohtimassa kaivostoiminnan aloittamista, mikä olisi päätös?

”Erittäin vaikea kysymys, koska tilanne oli silloin kovin erilainen enkä tiedä kaikkia yksityiskohtia perustamisprosessista. Todennäköisesti päättäisin kaivoksen perustaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit