Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätesäkistä paljastui sukuaarre – se johti raporttiin karjalaisten talonpoikien huikentelevaisuudesta

Pahville maalatussa kuvassa on sukutila luovutetussa Karjalassa. HS:n arkisto paljastaa, miten Suomen sivistyneistö paheksui 1920-luvulla karjalaisten talonpoikien bisnesvaistoa.

Ihmiset
 
Pahvilaatikosta leikatulle taustalle on maalattu Kuokkasen tila Jaakkiman Kortelan kylässä luovutetussa Karjalassa. Maalaus on vuodelta 1946.
Pahvilaatikosta leikatulle taustalle on maalattu Kuokkasen tila Jaakkiman Kortelan kylässä luovutetussa Karjalassa. Maalaus on vuodelta 1946.

Vappuaatto oli työläs juhlapäivä: muutin. Viimeisenä kuormaan lähti kellarista jätesäkki.

Unohdetussa säkissä oli pahvilaatikosta leikattu suuri pala. Palaseen oli maalattu maalaistalo punaisine ulkorakennuksineen.

Maalauksessa on Kuokkasen tila luovutetussa Karjalassa, Jaakkimassa. Sukutalo, josta en juuri tiennyt. Eikä oikein ole ketään, keneltä kysyä. Jaakkimassa asuneita isovanhempiani, Lyydiä ja Mikkoa, en ehtinyt tavata.

Heistä on tallessa nuoruudenkuvat. Isoisä on laivaston asepuvussa. Isoäiti katsoo kameraan vakavana. Lyydi, omaa sukua Kekarainen, oli Jaakkiman naapurista Sortavalasta.

Lyydi Maria Kekarainen syntyi vuonna 1908 Sortavalassa.
Lyydi Maria Kekarainen syntyi vuonna 1908 Sortavalassa.
Mikko Kuokkanen syntyi vuonna 1900 Jaakkimassa.
Mikko Kuokkanen syntyi vuonna 1900 Jaakkimassa.

Millaista mahtoi olla vanhassa Karjalassa? Helsingin Sanomien arkistosta löytyi kirje Kannakselta maaliskuulta 1925. Se on nimimerkki Kannakselaisen raportti talonpoikien huikentelevaisuudesta samoilta ajoilta kuin isovanhempieni valokuvat.

Kannakselainen kuvaa talonpoikia vilkkaiksi ja herkiksi päivä kerrallaan -eläjiksi. Hän kirjoittaa, että ”talonpoikien taloudelliseen takapajulla oloon on vaikuttanut vuosisatainen lahjoitusmaaelämä ja maantieteellinen asema, tämä kun aina on ollut Ruotsin ja Venäjän välisenä taistelutantereena”.

Muista lähteistä ilmenee, että Venäjän hallitsijat lahjoittelivat karjalaista maata mahtihenkilöille. Talonpoikia verotettiin menneinä vuosisatoina mielivaltaisesti, jopa ruoskittiin ja häädettiin tiloiltaan. Asetelma lähenteli maaorjuutta.

Kannakselainen ymmärtää, että ”miespolvia kestänyt epävarma elämä” on vaikuttanut talonpoikien elämänasenteeseen.

”Lahjoitusmaaorjuuden lakattuakin [talonpojat] eivät tunteneet mitään erityisempää kiintymystä maanviljelykseen, vaan harjoittivat muita, keveämpiä elinkeinoja”, hän kirjoittaa.

Moni talonpoika kävi kirjeen mukaan syksyisin Pietarissa hakemassa ”halpaa moskovalaista rihkamaa, porsliinia, venäläisiä prenikoita ja Hoffmanin tippoja, sydämenropiksi”. Talvet kuljettiin hevospelillä myymässä tavaroita muualla Suomessa.

Ja maanviljelys joutui huonolle tolalle, kun kevätkylvöjen aikaan hevoset olivat pitkistä ajomatkoista uuvuksissa.

Lopuksi Kannakselainen kiittää maailmansotaa ja Venäjän vallankumousta. Syy on se, että Karjalaan huvila kerrallaan pesiytyneet venäläiset saatiin pilaamasta talonpoikia lopullisesti.

Ilman historian käännettä he olisivat mahdollisesti ajautuneet jopa pahempaan tilanteeseen kuin lahjoitusmaaorjuus oli ollut. Kannakselainen maalaa kauhukuvan, jossa talonpojat olivat myymässä parhaan multamaansa huviloiden puutarhoihin ja päätymässä itse venäläisten ajureiksi tai huvilavahdeiksi.

Melko asenteellista kuvausta, jää vaikutelmaksi vuoden 1925 tekstistä. Miksi talonpojista puhutaan toisenlaisina kuin muista suomalaisista, vaikka Karjala oli kiinteä osa Suomea?

Koska kirjoittajalla on poliittinen päämäärä, vastaa Suomen historian dosentti Marko Tikka Tampereen yliopistosta. Sivistyneistöllä oli 1920–30-luvuilla ihanne, jonka mukaan olisi pitänyt keskittyä maanviljelyyn.

Erityisesti Kannaksella, mutta aina Kuopiossa asti, oli alettu vilkkaaseen kaupankäyntiin suurkaupunki Pietarin kanssa.

Sutki kauppamies oli räikeästi vastoin sivistyneistön ihannetta, ja siksi kirjeen sävy on syyttävä, Tikka arvioi. Mielipideilmasto selittää myös venäläisen huvilakulttuurin halveksunnan. Suomen nuori valtio myi omalle puolelleen rajaa jääneitä datšoja siirrettäviksi muualle maahan tai jopa polttopuiksi.

Vähänpä Kannakselainen osasi ennakoida 20 vuoden päähän. Jaakkima oli Laatokan Karjalaa, enkä tiedä, että Mikko olisi kiertänyt kauppiaana, mutta silti isoisä menetti kotitilansa Kortelan kylässä.

Suomi hävisi toisessa maailmansodassa Neuvostoliitolle. Suuria alueita Karjalasta luovutettiin voittajalle, ja Kuokkaset joutuivat yhdessä yli 400 000 muun evakon kanssa muuttamaan pois. Isovanhemmat päätyivät ensin Ilmajoelle ja lopulta Laukaaseen. Mikko sai sieltä Valkolan korvaustilaksi.

Isovanhempieni tiedot löytyivät Karjala-tietokantasäätiön verkkohaulla. Maatilan sijainti Jaakkima-sivuilta. Valkolan tila on merkitty vuonna 1933 aiempien omistajien nimellä Suomen maatalousmuseon Sarkan sukutilat webissä -palveluun.

Isoisä myi Valkolan 1960-luvulla irtaimistoineen. Pieni pesämuna siitä jäi, ja käytin oman perintöni kotiin, johon vappuna muutin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit