Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nukkeharrastajaa vaivaavat kädet

Tanja Huntus vaatettaa ja tuunaa pallonivelnukkeja, joiden kuvia ihastellaan nukkefoorumeilla.

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Sami Kilpiö
”Pelkään, että kun vanhenen, näkö heikkenee ja sormien nivelet jäykistyvät. En ehkä enää pysty tekemään nukkeja”, Tanja Huntus sanoo.
”Pelkään, että kun vanhenen, näkö heikkenee ja sormien nivelet jäykistyvät. En ehkä enää pysty tekemään nukkeja”, Tanja Huntus sanoo. Kuva: Sami Kilpiö
Kolme nopeaa

Introvertin unelmat

1 ”Se, että saan olla yksin. Se lataa akkujani. Sosiaaliset tilanteet imevät minusta voimaa.”

2 ”Saan työskennellä rauhassa. Pystyn silloin keskittymään parhaiten ja pitkiä aikoja yhteen tehtävään.”

3 ”Erämökki kaukana ihmisistä, mukana kissa, kirjoja ja wifi. En tylsisty yksin ollessani.”

Salolaisen Tanja Huntuksen, 43, kotona on nukkehuone. Siellä ei kuitenkaan leiki perheen 11-vuotias tytär vaan äiti itse.

Hän vaatettaa nukkeja ison pöydän äärellä. Nuket saavat hiukset ja kampaukset, vaatteet ja korut. Huntus asettelee ne eri asentoihin ja maisemiin ja ottaa kuvan. Tässä maailmassa nukkenaiset ovat hypernaisellisia ja sensuelleja. Huntus on opiskellut vaatesuunnittelijaksi, ja se näkyy nukkien vaatteissa.

”Suosin 40 sentin pituisia nukkeja, koska niissä vaatteiden mittasuhteet näyttävät kauneimmilta.”

Hahmot hän koristelee oikeilla korukivillä ja materiaaleilla. Helmoissa, huiveissa, ranteissa ja kaulassa kimmeltävät hopea, kristallit, savukvartsipalat, granaatit ja kuukivet.

”Ostan ihmisiltä koruja netissä. Puran niitä ja käytän osia koruissa ja vaatteissa. Hankin myös kauniita intialaisia vaatteita. Niistä saa näyttäviä koristeita.”

Kun fantasiahetki on ohi, Huntus riisuu nukelta hahmon vaatteet ja koristukset. Alaston vartalo päätyy vaatekaapin hyllylle.

Siellä istuu kolmisenkymmentä muuta nukkea odottamassa vuoroaan.

Tanja Huntus
Ranskalainen Rachelle Bartel, taiteilijanimeltään Lillycat, on Huntuksen lempinukketaiteilija. Lillycatin Lyse-nuken puvussa on vintage dupatta -kangasta koristeena.
Ranskalainen Rachelle Bartel, taiteilijanimeltään Lillycat, on Huntuksen lempinukketaiteilija. Lillycatin Lyse-nuken puvussa on vintage dupatta -kangasta koristeena.

Nukeilla on naisen kurvikas vartalo ja meikatut silmät. Niillä näyttää myös olevan käsi- ja jalkaproteesit.

Siitä kuitenkaan ei ole kyse, Huntus kiirehtii kertomaan. Nuket ovat BDJ-nukkeja eli pallonivelnukkeja. Pallonivelten ansiosta nukke asettuu viehkeisiin asentoihin. Nuket muistuttavat anatomisesti ihmistä.

BJD-nukkeja harrastaa sadattuhannet aikuiset eri puolilla maailmaa. Suomessa harrastajia on muutama sata. Huntus on tässä maailmassa tunnettu tekijä. Hänet tunnetaan siellä taiteilijanimellä Caracal, aavikkoilves. Huntus on menestynyt kuvakilpailuissa, ja hänen postauksiaan ihaillaan alan foorumeilla.

”Jotkut antavat nukeilleen nimet ja luonteet. Ne elävät omaa elämäänsä. Nukeillani ei ole nimiä, historiaa tai sukulaisia. Minulle riittää, että ne ovat kauniita. Ne ovat yksittäiskappaleita, uniikkeja taideteoksia.”

Huntuksen rakkaus nukkeihin syttyi barbeista. Ne vaihtuivat myöhemmin fashion royalty -muotinukkeihin ja sitten tonner-nukkeihin.

Tonnereilla on jo pallonivelet, Huntus kertoo. Kun hän 2004 näki netissä kuvia varsinaisista BJD-nukeita, hän oli myyty. Aluksi hän osti tunnettujen tekijöiden hartsisia nukkevartaloita. Nyt hän tekee itsekin nukkeja posliinista.

Tanja Huntus
Twigling Ingenue -nuken puvun Huntus on ommellut intialaisesta vintage dupatta -kankaasta.
Twigling Ingenue -nuken puvun Huntus on ommellut intialaisesta vintage dupatta -kankaasta.

Nuken teko vaatii aikaa ja sorminäppäryyttä, hän kertoo. Hän suunnittelee nuken prototyypin ja tekee sen osille valumuotit. Osat vaativat hiomista ja useita polttoja, ennen kuin nuken voi koota palasista nivelten, jousien ja jousitikkujen avulla.

”Kädet ovat minulle vaikeita”, hän huokaisee ja näyttää rikkonaisia käsipaloja. Yhdestä on katkennut etusormi, toisesta peukalo. Se ei ole ihme, sillä yksi sormi on ehkä vain pari milliä paksu.

”Myös polvet menevät helposti pieleen.”

Huntuksen nukeilla on pyöreät lantiot ja muhkeat reidet.

”En niin välitä rinnoista, mutta reisistä haluan aina isommat. Tykkään myös, jos nukella on sorkat ja sarvet.”

Toden totta. Huntus hakee näytille nuken, jolla on jalkaterien sijasta siniset sorkat. Tietokoneelta löytyy kuva, jossa toisen nukke kantaa lepakonsiipiä.

Tanja Huntus
Venäläisten Popovyn kaksoissisarusten suunnittelema Blue Jay -nukke Huntuksen ompelemassa kimonossa.
Venäläisten Popovyn kaksoissisarusten suunnittelema Blue Jay -nukke Huntuksen ompelemassa kimonossa.

Huntuksella antaa aikaa nukeille päivällä, kun perheen lapset ovat koulussa ja puoliso töissä. Hänelle pitävät seuraa gerbiilit, käärme, akvaariokalat, kuusi kissaa ja kolme koiraa: Ahti, Salla ja Lucky. Eläinten pomo on Digi-kissa. ”Yksi sen katse riittää. Muut tottelevat heti.”

Eläimet ovat perheen yhteinen rakkaus. Koti on nyt Vartsalan kylässä 15 kilometrin päässä Salon keskustasta.

”Haaveilemme muutosta vielä syrjemmälle. Sinne voisi ottaa myös kanoja ja vuohia, ehkä hevonenkin.”

Huntus kuvaa itseään introvertiksi. ”Viihdyn paremmin eläinten kanssa. Kutsuilla jaksan ihmisiä pari tuntia, sitten menen eläinten luokse. Seurustelkoot ihmiset keskenään.”

Eläinrakkaus ja nukkeharrastus yhdistyvät yhden nuken vatsapalassa. Huntus on kaivertanut ja polttanut siihen suden tassun kuvan.

Lähitienoolla liikkuu susia, hän kertoo, mutta niitä ei tarvitse kenenkään pelätä.

”En pelkää metsässä susia vaan metsästäjiä. Ne saavat aikaan enemmän vahinkoa kuin sudet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit