Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijäkollega Vesa Vierikosta: ”Käsityöläinen, hillitty ja hallittu – mutta umpihullu”

60 vuotta täyttävälle Vesa Vierikolle näyttelijän työ on ennen kaikkea käsityöläisammatti.

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Vesa Vierikko ei ole toivonut syntymäpäivälahjaa. ”Lahjoja on omasta takaa.”
Vesa Vierikko ei ole toivonut syntymäpäivälahjaa. ”Lahjoja on omasta takaa.” Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kolme nopeaa

Onnistuneimmat puutyöt

1 Puutoteemi

”Tein sen 7- tai 8-vuotiaana, ja vielä koivusta, joka on kovaa puuta. Toteemissa on kolme päätä. Kynttilällä poltin sen tummanruskeaksi eli se on kuin petsattu.”

 

2 Kari Väänäsen lattia

”Hioin Väänäsen Karin silloisen asunnon lattian puulle. Tein sen todella huolellisesti. Se oli viides tai kuudes lattian aukaisu ja hionta, jonka tein. Siitä tuli ihan täydellinen.”

 

3 Puunkantoteline

”Rakensin velipojan kanssa mökille vanhan mallin mukaan puunkantotelineen. Haettiin vanhaa puuta: siitä tuli heti antiikkinen.”

Kun tänään tiistaina syntymäpäiväänsä viettävältä Vesa Vierikolta kysyy, miltä tuntuu täyttää kuusikymmentä vuotta, hän sanoo ensin yllättyneellä äänellä: ”Paljonko?” Sitten hän vakavoituu hieman: ”Kuolemahan siellä takana on, joka kummittelee.”

Mutta: ”Sitten lähdetään kun lähdetään, aikansa kukin elää.”

Kolmen lauseen portaikkoa on helppo pitää luonteenomaisena Vierikolle. Huumori, vakavuus – ja lisäksi jonkinlainen letkeä pelottomuus.

Pelottomuus tulee lapsenuskosta, joka Vierikolla on. ”Tämä oli vain täällä käynti. Uskon, että jossain muodossa jatketaan.”

Usko on säilynyt, vaikka tyssäsi alkuunsa. Vierikko pääsi nelivuotiaana veljensä mukana pyhäkouluun, josta sai aina vihkoon postimerkin kokoisen Raamattu-kuvan. ”Minäkin pääsin kerran sinne. Mutta minulle ei ollutkaan vihkoa eikä tarraa.”

Pyhäkoulu loppui siihen. ”Pettymys oli niin katkera, että lakkasin miettimästä koko asiaa.”

Aikuisiällä Vierikko alkoi pohdiskella syvemmin. Lapsenusko palasi.

”En suunnittele, enkä säännötä. Uskoni on luottamusta elämään, tähän virtaan. Että voi olla pelotta ja uteliaana.”

Kaiken palvomisen Vierikko näkee vaarallisena.

”Usko on mulle henkilökohtainen asia. Mun ja mun Jumalan välinen juttu, eli jupetsu.”

Lappeenrannassa syntynyt ja Tampereella koulunsa käynyt Vierikko muutti Helsinkiin päästyään vuonna 1976 Teatterikorkeakouluun. Näytellyt hän oli jo 12-vuotiaasta.

Valmistuttuaan 1980 Vierikko pestattiin Ryhmäteatteriin. Loppu on suomalaisen teatterin, television ja elokuvan historiaa.

Vierikko on nähty Ryhmiksen näytelmissä Finlandia (1986), Don Juan (1986) ja Amadeus (2001), ikonisissa tv-sarjoissa Tabu (1986) ja Pakanamaan kartta (1991) sekä elokuvissa Katsastus (1998) ja Risto Räppääjä ja liukas Lennart (2014). Muun muassa.

Vierikon näyttelijäntöitä voisi helposti listata useamman sivun.

Viimeisin Vierikon töistä oli Ryhmäteatterin Mielipuolen päiväkirja, ensi syksynä on tulossa Kansallisteatteriin Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja.

Vierikolta on turha yrittää kysyä, miksi hän on niin loistava näyttelijä. ”Pidän itseäni ihan keskinkertaisena. Olen tyytyväinen, mutta työtä tämä vaatii.”

Vaikka Vierikko on vuosien myötä hyväksynyt työskentelevänsä taiteilijastatuksen alla – ja saavansa siksi luvan kanssa tarkkailla yhteiskuntaa ilman vaikuttamispyrkimyksiä – pitää hän näyttelemistä ennen kaikkea käsityöläisammattina.

Ja käsityöläisyydessä jos missä Vierikko on hyvä. Hän piirtää, nikkaroi, korjaa. Lakkaa tarvittaessa vastanäyttelijän kynnet.

Kynnet olivat Ulla Tapanisen, ja traditio syntyi Vielä ehtii -näytelmään. ”Vesa lakkasi tarkasti ja nätisti”, Tapaninen kertoo ja kuvailee kollegaansa: ”Käsityöläinen, hillitty ja hallittu – mutta umpihullu. Nikkaroija myös työssä: miettii ja funtsailee.”

Vierikko mieltää itsekin pedantin pikkutarkkuuden suurimmaksi ammatilliseksi vahvuudekseen. ”Harjoittelen niin paljon, että pystyn toistamaan. Silloin ei tarvitse näytellessä miettiä, vaan voin olla antennit ja tutka auki kokonaisuuteen.”

Teatterikorkeakoulun professorina 2002–2012 Vierikko pääsi näkemään läheltä uuden näyttelijäsukupolven maailman. Kovin ruusuinen se ei ole. Fiktion tekeminen vähenee, käsikirjoituksia ei ole.

”Kun avaa telkkarin, niin improvisaation kautta mennään. Aika moni ohjelma on jo suoraan poliisi-tv:tä tai putousta, ihan improvisoitua. Se ei ole kaikkien laji.”

Vierikko näkee yhtäläisyyden nykypolven ja 1980-luvulla syntyneen ajatuksen välillä, että opettamisen pakkoa ei teatterissa ole. ”Me tehtiin mitä haluttiin ja pidettiin hauskaa. Sama näillä nuorilla, ne tekee omaa hauskaa omilla säännöillä.”

”Nuorilla ei vain valitettavasti ole teatteria, joten he ovat aika vapaata riistaa.”

Vika on rakenteessa, ei tekijöissä. ”Nuoret on kovaa sakkia, lahjakkaita on paljon.”

Tekijöitä olisi, töitä ei.

”Vaikka näyttelijöitä koulutetaan vähän, niin yllättävän vähän kuoleekin. Työpaikkoja on vain tietty määrä. Se on pelottava tilanne, kun 20-vuotias ammatillisesti kokematon joutuu suostumaan mihin vain, koska mieluummin ottaa paskakeikan kuin ei mitään.”

Pelko työttömyydestä ajaa siihen, että naama täytyy saada tunnetuksi television kautta. ”Se lisää työmahdollisuuksia, koska lasketaan, että sulla voidaan myydä jotain.”

Näyttelijänä Vierikko on siis pikkutarkka, entäpä ihmisenä?

”Hellämielinen. Lapset tykkää, ainakin omat. Ja vaimo.”

Vierikolla on seitsemän lasta, kolme nykyisestä avioliitosta. Kuopus on 7, esikoinen 40.

Lapsia – ja lapsenlapsia – Vierikko alitajuisesti ajatteleekin näytellessään kameralle.

”Olen ollut aina yhdellä tasolla onnellinen kaikesta, mikä kuvataan. Ajatellut, että omille lapsille ja lapsenlapsille jää elävää kuvaa. Usein olen itse miettinyt, että kun olisi edes minuutin pätkä omasta isoisästäni. Hahmottaisin, tunnistaisin, mikä on vierasta, mikä geeneissä.”

”Joku ikuistamisjuttu siellä taustalla tietenkin on. Sen takia taidemaalaritkin aikanaan eli hyvin, kun kaikki, joilla oli varaa, halusivat kuvan itsestään.”

Näköiskuvista Vierikko pitää itsekin. Elvytettyään lapsuuden piirustusharrastuksen joitakin vuosia sitten hän yritti nimenomaan vapautua näköiseksi tekemisen tarpeesta.

”Isäni aikoinaan sanoi piirroksistani, että kamera on keksitty. Mutta kyllä se edelleen... Tykkään tehdä näköistä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit