Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hatuntekijän pojasta tuli kiinteistöneuvos

Sortavalassa vuonna 1916 syntynyt Aron Livson on tehnyt pitkän päivätyön kiinteistöbisneksen kovassa maailmassa.

Ihmiset
 
Liisa Takala
Aron Livson pisti juhlapäivänsä kunniaksi päähänsä vanhan käsintehdyn silinterin. Se on hieno muisto hänen isästään, joka oli hatuntekijänä Viipurissa.
Aron Livson pisti juhlapäivänsä kunniaksi päähänsä vanhan käsintehdyn silinterin. Se on hieno muisto hänen isästään, joka oli hatuntekijänä Viipurissa. Kuva: Liisa Takala
Kolme nopeaa

Toiveita nyky-Suomelle 

1 Puolustus

”Suomi on hyvä maa, jota pitäisi olla valmis puolustamaan sillä samalla tarmolla, jota osoitettiin talvi- ja jatkosodassa.”

 

2 Yhteisöllisyys

”Suomalaisten tulisi ajatella enemmän yhteisöllisesti ja päästä eroon yleistyneestä me

and myself -ajattelusta.”

 

3 Luonto

”Olen ollut innokas kalastaja ja nauttinut kaikista vuodenajoista, joten toivon kauniin luontomme säilyvän jatkossakin.”

 

Jo ajatus on hurja: Suomi oli vielä suuriruhtinaskunta, kun Aron Livson syntyi päivälleen 100 vuotta sitten Sortavalassa.

Äitinsä menehdyttyä vuonna 1918 espanjantautiin Livson päätyi isänsä, isoveljensä ja äitipuolensa kanssa Viipuriin. Isä oli hatuntekijä Simon Lifson, joka perusti Itä-Suomen Lakkitehtaan. Hän oli kotoisin Ulan kylästä Vitebskissä, joka nykyisin on Valko-Venäjällä.

Sukuhistorian kerrostumat alkavat konkretisoitua, kun Aron Livson näyttää komeaa silinteriä. Hatun sisällä lukee: Tuottaja S. Lifson Viipuri.

Lifsonit kuuluivat kaupungin 300 hengen juutalaisyhteisöön. Vaikka nuoren Aronin koti oli maallinen, hän ei välttynyt antisemitismiltä käydessään Viipurin valmistavaa yhteiskoulua. Tappeluitakin oli.

”Vanhassa Viipurissa kaikki olivat silti vähän kuin yhtä perhettä”, hän kuittaa menneet.

Myöhemmin hänen veljensä Mikael halusi, että suvun nimi vaihdetaan Livsoniksi.

”Jotta nimi ei vaikuttaisi liian venäläiseltä”, Aron Livson lisää.

Kiinteistöneuvos Livson on tehnyt monipuolisen uran yrittäjänä. Jo 1950-luvun taitteessa hän nosti ensimmäisen vaimonsa Ruth Drisinin perimän kappatehtaan jaloilleen.

Pisimpään Livson toimi kiinteistöalalla. Hän on yhä ylpeä teollisuusrakennuksista, joita rakennutti 1960-luvun alussa Helsingin Arabiaan.

Alaa hän luonnehtii kovaksi.

”Hyvät ystävät pettivät kerran minutkin. Yritin silti säilyttää aina positiivisen asenteeni.”

Vuonna 1966 Livson perusti Seppo Räisäsen kanssa Kiinteistötoimisto A. Livson ja K:nin. Vuosina 1973–1974 hän oli Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton SKVL:n puheenjohtaja. Vielä 1992 hän perusti Arabian Teollisuus-Isännöinti Oy:n ja ryhtyi sen toimitusjohtajaksi.

Työnteosta Livson alkoi luopua asteittain vasta noin 10–15 vuotta sitten.

Päätös oli lopulta helppo. ”Töitä tehdään, kun voidaan. Jos ei voida, niin ei voida.”

Nykyisin hän on SKVL:n ja Valtakunnallisen pienteollisuustaloyhdistyksen kunniapuheenjohtaja.

Margaretha Lindfors-Livson auttaa aviomiestään välillä muistamaan asioita. Yli 10 vuotta sitten eläköitynyt Hyksin osastonhoitaja pitää monia lankoja käsissään kotona Mankkaalla.

Kun pariskunta tapasi 1960-luvun lopulla, Livson ajeli lippalakki päässään amerikanraudalla. Hän toi tulevalle vaimolleen mieleen elokuvatuottaja Carlo Pontin.

Yhdessä he ovat harrastaneet veneilyä ja kalastusta – ja kohdanneet vaikeat asiat, kuten Livsonin vanhimman lapsen, Naantalin Muumimaailman luoneen tv-tuottaja Dennis Livsonin, kuoleman vuonna 2013.

”Ajattelin, että poikani sai täytettyä hänelle kuuluneen tehtävän”, kuvailee Livson menetyksestään selviämistä.

Livsonia harmittaa monien vanhojen ystävienkin kuolema.

”Olen odottanut vuoroani. Se ei vain ole tullut”, hän pohtii.

Vuoro olisi voinut tulla jo talvisodassa 1939–1940, jos hän ei olisi Karjalan kannaksella pelastanut poltettavasta talosta rintataskuunsa paksua virsikirjaa. Myöhemmin siihen pysähtyi kohti tullut sirpale.

Jatkosodasta 1941–1944 hänelle jäi muistoksi sirpale polveen.

”Meitä oli neljä miestä, kun lähelle iski jalkaväkikranaatti. Yksi kaatui, ja me muut haavoituimme”, sanoo sodasta vääpelinä palannut veteraani.

Yhteensä Suomen talvi- ja jatkosotiin osallistui 300 juutalaista miestä ja naista, joista viisi on yhä elossa. Jatkosodan aseveljeys natsi-Saksan kanssa vei heidät täällä saksalaisten rinnalle, jotka samalla vainosivat muualla Euroopassa juutalaisia.

Livson täsmentää, että tieto varsinaisesta holokaustista tuli tänne vasta sodan jälkeen. Hän itse ei palvellut samoissa paikoissa saksalaisten kanssa.

Ilmavoimien esikunnassa ollut veli sen sijaan kieltäytyi tervehtimästä saksalaisia upseereita. Isäkin heitti heitä surutta ulos hattukaupastaan.

Aron Livsonin silmissä näkyy yhä veijarimaista pilkettä.

Pilke kuuluu miehelle, joka Kotkassa jatkosodan aikana vei teurastamolta luvatta sianruhon upseerikerholle.

Sotapoliisien pysäyttäessä auton istui yhdellä penkeistä sika, jolle oli kietaistu huivi päähän. Livson selitti: ”Mummo pitää viedä hammaslääkärille.”

Matka sai jatkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit