Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Tiukka ei oikealle

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Lehtikuva
Yksi kaupungistumisen varjopuoli on tukkoinen liikenne. Missä ja milloin tämä ruuhka oli?
Yksi kaupungistumisen varjopuoli on tukkoinen liikenne. Missä ja milloin tämä ruuhka oli? Kuva: Lehtikuva

Runeberginkadun eteläpäähän se siinä.

Viime viikon Bongaa paikka -kilpailun vastaajat tekivät palstan historiaa: vastauksia tuli 83 kappaletta ja kaikki tiesivät kuvanottopaikan.

Myös ajoitus oli lähes kaikilla kohdallaan. Kuva on otettu syyskuussa 1959.

Tunnistuksessa auttoivat Kampin villat, takana siintävä kaasukello ja vuonna 1958 valmistunut Autotalo, jonka esikuvana on ollut Jarmo Tiirikaisen tietojen mukaan Lever House Park Avenuella New Yorkissa.

Aikalaisnuorisolle Autotalon ansiot olivat tosin muualla.

”Nykyisen olutravintolan paikalla oli Primulan baari, jonne 1960-luvun alussa tulimme Arkadiankadulta koulun jälkeen juomaan teetä tai Pommacia ja parantamaan maailmaa”, kertoo Lauri Sarkki.

”Joskus kävimme koulukaverini kanssa kokeilemassa talon uusia hienoja hissejä”, muistaa puolestaan Anneli Fredrikson.

Jotkut muistot ovat karmivia, kuten Merja Luukkanen kertoo. ”1960-luvun alkupuolella luin aikakauslehdestä kuvitelman atomipommi-iskusta Helsinkiin. Olin käynyt Helsingissä vasta pari kertaa enkä tuntenut noita kulmia, mutta tarinan kuvaus Autotalon palaneesta, vääntyneestä rungosta painui iäksi mieleeni.”

Lukijoiden päähuomion veivät kuvan etualan ns. Kampin villat, jotka rakennettiin 1800-luvulla vähävaraisten asunnoiksi. Ne purettiin 1950-luvun lopulla, kun Runeberginkatua oli päätetty jatkaa talojen välistä.

”Vielä vuoden 1952 Helsingin kartassa Runeberginkatu alkoi Fredrikinkadun, Malminrinteen ja Kampinkadun risteyksestä Kampin sähköaseman pohjoispuolelta. Katu kulki nykyisen Sähkötalon ja Kampin metroaseman sisäänkäyntirakennuksen paikan ylitse”, kirjoittaa Eero Waronen.

Birgit Holmstén asui kuvan oikeanpuoleisessa puutalossa ensimmäiset 20 ikävuottansa. Vasemmassa talossa asui puolestaan hänen mummonsa.

”Talot muodostivat yhteisen alueen sisäpihoineen, jossa oli puuliiterirakennus sekä pesutupa eri rakennuksessa. Taloissa oli puulämmitys ja vesi tuli pihalla olevasta vesipostista, jonka alapuolella oli likakaivo”, muistelee Holmstén.

”Uusi katu haittasi paljon villojen asukkaita – toiselta talolta jäivät ulkohuussit toiselle puolelle katua ja toiselta jäi vesiposti ”väärälle” puolelle. Suurin piirtein ulkohuussien kohdalle rakennettiin SAS-hotelli.”

Koska talojen kohtalo oli sinetöity, niitä ei loppuvuosina pidetty kunnossa. Rähjäisyys lisäsi mystisyyttä.

”Noissa puutaloissa asusti myös ns. epämääräistä väkeä, joista osa oli sodan vammauttamia kovien huumeiden käyttäjiä. Ei näistä onnettomista ollut ulkopuolisille haittaa, vaikka meitä kulman lapsia heistä varoitettiin”, kirjoittaa Timo Siivonen, joka asui 25 ensimmäistä vuottaan Malminkadun ja Malminrinteen kulmauksen Artturinlinnassa.

Artturinlinnan vieressä oli Hartwallin juomatehdas ja seuraavassa korttelissa yleinen sauna.

”Olin kaasupullon kokoisena kova poika laulamaan ja tietysti lauloin myös saunassa”, kirjoittaa Reijo Karvinen.

”Isäni kertoi myöhemmin, että kerran samaan aikaan saunomassa ollut oopperan johtaja Alfons Almi olisi kehaissut laulutaitoani ja luvannut paikan oopperassa.”

”Sittemmin oopperassa onkin tullut käydyksi – luoja paratkoon ei sentään lavalla.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Marianna Rossin. Hän saa Ville Laamasen ja Hannu Riikosen toimittaman Olavi Paavolaisen kirjoituskokoelman Volga virtaa nyt Moskovaan (Teos).

Tämän viikon arvoituskuvassa oikealle kääntyminen on kielletty. Missä ollaan ja milloin?

Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 28.5. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lehtikuva
Runeberginkadun eteläpää syyskuussa 1959.
Runeberginkadun eteläpää syyskuussa 1959.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!