Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rap-messun kehittänyt kirkkoherra Petri Laitinen sai seurakuntiensa kävijämäärät nousuun

Petri Laitisen kehittämässä messussa saarna räpätään ja Isä meidän vedetään jenkkana.

Ihmiset
 
Juha Riihimäki
Vesa-Matti Väärä
Positiivisuus pelastaa. Sen Taivassalon ja Kustavin kirkkoherra Petri Laitinen oppi jo pikkupoikana.
Positiivisuus pelastaa. Sen Taivassalon ja Kustavin kirkkoherra Petri Laitinen oppi jo pikkupoikana. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Armo kosketti Petri Laitista ensimmäisen kerran Suomussalmella. Elettiin 1970-luvun alkupuoliskoa, ja Laitinen oli viisivuotias.

Leikki metallisilla pikkuautoilla lähti käsistä, ja kotitalon olohuoneen ikkunalasi meni säpäleiksi. Lapsenvahtina ollut mummo vihastui. Nyt saisi poika selkäsaunan. Ruumiillinen kuritus oli vielä normi.

Mutta ennen kuin vitsa heilui, jokin korkeampi johdatus antoi pojan suuhun oikeat sanat: ”Älä ole mummo pahan näköinen, ole hyvän näköinen”, Laitinen sanoi.

Mummon muoto todellakin muuttui, hän ei voinut kuin nauraa. Laitinen oppi kaksi asiaa, jotka hän muistaa vielä yli neljän vuosikymmenen jälkeen: positiivisuus pelastaa ja armo voi näyttäytyä yllättävissä paikoissa.

Taivassalon ja Kustavin seurakunnissa kirkkoherrana toimiva Laitinen haluaa löytää uusia keinoja puhutella ihmisiä, sillä jokainen ansaitsee elämäänsä armon ja ilon. Hän uskoo, että rytmimusiikki on kieli, jolla yhteyden voi luoda.

Silloin kun hän itse etsi elämän tarkoitusta, musiikki ei vielä näytellyt tuollaista roolia.

”Lukioikäisenä seurakunta, Raamattu ja Jeesus tulivat todella tärkeiksi. Minulla oli vahva näkemys siitä, millaista hengellisen musiikin kuuluisi olla, enkä saanut yhdistettyä iloa siihen.”

Myöhemmin se alkoi luonnistua. Klassisen musiikin lisäksi Laitiseen teki suuren vaikutuksen gospelmusiikki ja Bob Dylan. Sitten tuli ajatus populaarimusiikin ja hengellisyyden yhdistämisestä.

”Se voi mahdollistaa eri ikäluokkien osallistumisen, kun se on kaikille tuttua. Eikä kevyen musiikin käyttämisessä ei ole mitään outoa. Martti Luther kirjoitti laulunsa oman aikansa juomalaulujen säveliin.”

Vuonna 2006 Laitinen perusti Viis papeista -yhtyeen. Perinteiden ja uuden yhdistyminen – samoin kuin huumori – näkyy esimerkiksi sen kappaleissa Tuhlaajapoika Kaskentien Nesteellä ja Turkulaisen uskontunnustus eli ”ei men”.

Huhtikuun puolivälissä Laitinen piti Taivassalon historiallisessa kivikirkossa Rytmin ja ilon messun, jossa tehtiin uutta historiaa. Messussa kuultiin saarna ensimmäistä kertaa rap-muodossa, ja Isä meidän -rukous vetäistiin jenkkana.

Paikalla olijoiden keski-ikä oli korkea, mutta silmiä pyöriteltiin vähän.

”Odotin kielteistä kirjoittelua, mutta sitä ei tullut. Tuntuu hienolta, kun voi tavoittaa ihmisiä, jotka ovat joskus eronneet kirkosta tai ovat muuten luokitelleet itsensä kristinuskon ulkopuolelle”, Laitinen sanoo.

Rajojen ylittäminen on Laitiselle tärkeää, mutta ei itsetarkoitus. Hänen seurakunnissaan kävijöiden määrä on noussut – se on hänelle palaute siitä, että oikeaan suuntaan on menty.

Laitinen tukeutuu myös tieteeseen. Erään tutkimuksen mukaan maallistuminen liittyy persoonallisuuteen. Nämä ihmiset olivat psykologiselta profiililtaan rentoja ja hauskuudesta pitäviä, ja usein miehiä.

”Heille perinteisellä kirkolla ei ole ollut mitään kiinnostavaa tarjottavaa. Tämä on minusta iso juttu, johon pitää pystyä vastaamaan.”

Vaikka maallistuminen on tosiasia, Laitisen mukaan kyse on enemmän siitä, että uusi aika ja sukupolvi tarvitsee uudet muodot uskonsa ilmaisemiselle.

”Hengellinen kaipuu on monessa povessa, sen olen työssäni huomannut.”

OIKAISU (HS 30.5.2016): Toisin kuin perjantaina 27. toukokuuta sivulla B16 kerrottiin, Martti Luther ei kirjoittanut lauluja juomalaulujen säveliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit