Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteisen romaninaisen roolin hylännyt taiteilija Kiba Lumberg: ”Vankiloita voi olla ilman kaltereitakin”

Kirjailija ja kuvataiteilija on suututtanut romaniyhteisön monta kertaa. Hän selvisi uhkailuista keskittymällä luovan työn tekemiseen.

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
”Minussa on mustalaisverta, mutta pidän itseäni kyllä skandinaavina, eurooppalaisena ja maailmankansalaisena”, sanoo kirjoja, sarjakuvia ja tv-sarjan tehnyt Kiba Lumberg.
”Minussa on mustalaisverta, mutta pidän itseäni kyllä skandinaavina, eurooppalaisena ja maailmankansalaisena”, sanoo kirjoja, sarjakuvia ja tv-sarjan tehnyt Kiba Lumberg. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Taiteilijanuran käännekohtia

1 Tumma ja hehkuva veri (1997)

”Käsikirjoitukseni eteneminen televisionäytelmäksi kesti 13 vuotta. Teos mullisti elämäni, mutta samalla kaikkosivat ystäväni ja jouduin kulttuuripoliittiseen pannaan.”

2 Musta perhonen (2004)

”Esikoisromaanissani halusin kuvata nuoren tytön elämän alkua, sen olosuhteita, tunnelmia, hajuja, makuja ja puhetta. Teosta on pidetty minun tarinanani.”

3 Venetsian biennaali (2007)

”Pääsin mukaan kansainvälisten romanitaiteilijoiden Paradise Lost-paviljonkiin, jossa jouduin positiivisen mediahuomion kohteeksi. Lausuin samalla kauniita sanoja Suomesta.”

Sipoo

Kirjailija ja kuvataiteilija Kiba Lumberg puhuu paljon. Hän puhuu myös niin tavattoman intuitiivisesti, että harhautuu usein aiheesta sivupoluille.

Hän on kuitenkin hyvin lämmin ihminen. Kun Lumberg piti aiemmin Aurinkogalleriaansa Helsingin Kalliossa, kävijätkin jäivät usein juttelemaan.

”Olin siellä paljon Leelian lepotuolina. Monet kiittelivät jo siitä, että kuuntelin heitä”, hän muistelee hymyillen.

Sunnuntaina 60 vuotta täyttävä Lumberg puhuu mieluusti ihmisten vapaudesta ja tasa-arvosta. Taustalla tuntuvat omat kokemukset.

Hän syntyi Lappeenrannassa seitsenlapsisen romaniperheen neljäntenä lapsena. Kotoaan hän karkasi 13-vuotiaana, koska halusi irti perinteistä, jotka olivat ajamassa häntä valmiiseen muottiin. ”Vankiloita voi olla ilman kaltereitakin”, hän sanoo.

”En halunnut päätyä jonkun mustalaisäijän akaksi, joka palvoo miestään, synnyttää monta lasta ja saa välillä nyrkistä”, hän selventää karusti.

Lastenkodin kautta omalle tielleen ponnistanut Lumberg painottaa, että naiset ovat toki monissa muissakin kulttuureissa helposti väkivallan uhreja.

Hän kertoo, että oli pitkän tauon pidettyään halunnut tavata isäänsä. Kun isältä tulikin vain moitteita, tapaamiset jäivät.

”Kuulin sittemmin, että myös äitini oli lapsena karannut. Hän pisti minua paremmaksi, eli lähti piiaksi 12-vuotiaana ja otti mukaan pikkuveljensäkin!”

Kiba Lumbergin voi sanoa valinneen kohtalonsa. Mikä kuvaisi hänen identiteettiään oikein? Romani? Mustalainen?

”Ihan sama, kumpaa käytät. Minussa on mustalaisverta, mutta pidän itseäni kyllä skandinaavina, eurooppalaisena ja maailmankansalaisena.”

Romaninaisten ahtaimmista roolimalleista hän ei välittänyt silloinkaan, kun käsikirjoitti televisionäytelmän Tumma ja hehkuva veri (1997).

Sen kuvaus romaniyhteisöstä suututti osan omasta heimosta niin, että hän sai tappouhkauksia. ”Menetin kotini Kalliossa, ja ystävät kaikkosivat peloissaan. Sain ulkomailta tarjouksia turvapaikoista, mutta Suomessa eivät edes taiteilijat puolustaneet minua”, ihmettelee Lumberg.

Uhkailut jatkuivat 2007, kun hän kommentoi romanikulttuuria kriittisesti televisiossa osana isoa debattia, joka virisi komediasarja Manne-tv:stä.

Tuollaisina hetkinä hän koki ihmisoikeudet ja demokratian aika tyhjiksi sanoiksi Suomessa, koska teki samalla oudon huomion. ”Ei-heterona mustalaisena en sopinut siihen romantisoituun kuvaan, jota monet taustaltaan 1960-lukulaiset päättäjät vaalivat romaneista.”

Onneksi löytyi rohkeitakin ihmisiä. Lumberg katsoo, että etenkin toimittajat Kristina Carlson ja Salla Paajanen pelastivat hänen henkensä. ”Jos he eivät olisi tuoneet asiaani julkisuuteen, tämän maan kukkahattujen kerho olisi katsonut sivusta, kun minut teurastetaan.”

Tuon kaiken yli Lumberg pääsi keskittymällä luovaan työhönsä. Tunnelma oli silti kafkamainen.

Lumbergin esikoisromaani Musta perhonen (2004) aloitti nuoren romanitytön kasvusta kertovan Memesa-trilogian, jonka omaelämäkerrallisen aineksen määrä pysyy mysteerinä.

”Fakta ja fiktio ovat kuin muovailusavea, jota pyörittelen", luonnehtii kirjailija. Hän on tehnyt myös sarjakuvia ja Kaarina Majanderin kanssa lastenkirjan Emma ja yllätysvieras (2012).

Lumbergilla on tekeillä neljäs romaani Irtiotto. Tekstin hän kirjoittaa aina ensin kynällä.

Mikä metodissa kiehtoo?

”Se ajatuksellinen viive, joka antaa tunnelman.”

Juhliaan Lumberg viettää Italiassa, Cibiana di Cadoren kylässä, jossa hänen töitään on esillä tänään lauantaina alkavassa Dolomiittien modernin taiteen biennaalissa. Cibiana tunnetaan myös freskoista, joita sinne on vuosien ajan taiteilijoilta tilattu.

Lumberg teki sinne omansa Majanderin kanssa jo 2010. ”Uskon, että töissäni on aina ripaus romanikulttuuria, vaikka en pidä itseäni sen selittelijänä.”

Hän toteaa olevansa ”miksaus”, sillä suvussa on myös valtaväestön, Pietarin juutalaisten ja ruotsalaisten kalastajien verta.

Hän näyttää keskeneräistä maalaustaan romanien pyhimyksestä Mustasta Saarasta.

”Tein hänelle siniset silmät ja syliin maapallon. Tämä on lohdutuksen Saara”, hän miettii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!