Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polkupyöräilyn ja kommunismin historia on pitkä

Neuvostoliiton perustaja V.I. Lenin oli innokas pyöräilijä. Italiassa taas kerrotaan, että pyöräily pelasti valtion kommunismilta.

Ihmiset
 
Työväen arkisto
Kolmiottelija Otto Suvanto ja pyöräilijä Ilmari Ventonen ottivat osaa Kannuksen työväenyhdistyksen ensimmäisiin urheilukilpailuihin 1911. Ventosen aatteen syvyydestä ei ole tarkempaa tietoa.
Kolmiottelija Otto Suvanto ja pyöräilijä Ilmari Ventonen ottivat osaa Kannuksen työväenyhdistyksen ensimmäisiin urheilukilpailuihin 1911. Ventosen aatteen syvyydestä ei ole tarkempaa tietoa. Kuva: Työväen arkisto

Mitähän ulkoministeri Timo Soini (ps) oikein tarkoitti?

Soini kirjoitti viime viikolla blogikirjoituksessaan ”Haastetaan fillarikommunismi, pakolliset kasvisruokapäivät, tarpeettomat kaupunkibulevardit...”

Kommunismilla ja polkupyöräilyllä näyttäisi olevan melko vähän tekemistä keskenään.

Kommunismin teoreetikkojen Karl Marxin ja Friedrich Engelsin ei tiedetä ajaneen polkupyörää, eikä pyöräilystä kirjoiteta sen enempää Kommunistisessa manifestissa (1848) kuin Pääomassa (1867).

Kommunismin käytännöksi muuttanut Vladimir Lenin sen sijaan ajoi innokkaasti.

Lenin tutustui pyöräilyyn 1900-luvun alkuvuosina. Luonteeltaan pikkutarkka Lenin huolsi pyöräänsä ”kuin kirurgin instrumenttia”, hänen vaimonsa Nadežda Krupskaja kirjoitti happamasti.

Sveitsin Genevessä asuessaan Lenin hoiti kuntoaan kovilla pyörälenkeillä. Polkupyörämatkailu oli jo muotia. Brittiläiset, saksalaiset ja ranskalaiset pyöräturistit vuokrasivat hevosen, joka veti polkupyörät kärryissä raskaimmat mäet ylös.

Kilpailuhenkinen Lenin otti kunnia-asiakseen kivuta jyrkimmätkin mäet omin voimin ja pakotti myös vaimonsa Nadeždan ja sisarensa Maria Iljinitšinan raateleviin nousuihin.

Lenin kohtasi kaupunkipyöräilijälle tutut koettelemukset.

Pariisissa hän riiteli Ranskan kansalliskirjaston vahtimestarin kanssa, joka julkesi vaatia pyörästä kymmenen centimen pysäköintimaksua. Ja silti pyörä varastettiin!

Kun Lenin valitti asiasta, vahtimestari vastasi pilkallisesti, että pysäköintimaksu ei ollut mikään varkausvakuutus.

Lenin nöyrtyi hankkimaan uuden pyörän. Sille kävi vielä kehnommin.

Joulukuussa 1909 automobiili jyräsi ojaan Leninin, joka oli palaamassa Pariisiin lentonäytöksestä 30 kilometrin päästä keskustasta.

Kävi ilmi, että holtiton motoristi oli varakreivi. Lenin, koulutukseltaan juristi, ei todellakaan jättänyt asiaa siihen, vaan vaati ja lopulta sai luokkaviholliselta korvauksia onnettomuudesta ja pyöränsä tuhoamisesta.

Italian kuuluisin fillarisosialisti on Ottavio Bottechia, joka voitti Ranskan ympäriajon 1924 ja 1925. Bottechian outoa kuolemaa maantieonnettomuudessa vuonna 1927 epäiltiin fasistien salamurhaksi.

Toisaalta Italiassa puhutaan puolivakavissaan, että pyöräily pelasti Italian vallankumoukselta vuonna 1948 – samaan tapaan kuin sanotaan vuoden 1995 jääkiekkokullan nostaneen Suomen lamasta.

Italiassa elettiin vaaran vuosia. Kesällä 1948 kommunistit järjestivät suurlakkoja ja ottivat tehtaita haltuunsa. Jännitteet olivat valmiiksi äärimmillään, kun heinäkuun 14. päivänä salamurhaaja ampui kommunistipuolueen puheenjohtajaa Palmiro Togliattia niskaan tämän poistuessa parlamentista.

Samaan aikaan Gino Bartali ajoi Ranskan ympäriajossa kuin hurmiossa ja voitti kolme etappia peräjälkeen. Italialaiset riemastuivat puolueesta riippumatta.

Kun Togliatti heräsi koomasta, hän sai sairaalavuoteelleen tiedon, että Bartali oli repinyt ratkaisevan eron. Togliatti kehotti kommunisteja rauhoittumaan ja keskittymään voiton juhlintaan.

Italian myöhempi pääministeri Giulio Andreotti kuvaili Bartalin muistokirjoituksessa vuonna 2000 näin: ”Olisi liioittelua sanoa, että Ranskan ympäriajo esti sisällissodan syttymisen. Mutta kiistatonta on, että Bartalin voitto auttoi lieventämään jännitteitä sinä päivänä, kun Togliatti yritettiin murhata.”

Bartalin taistellessa voitostaan kommunistisen vallankumouksen viimeiset taistelut raivosivat Kiinassa. Ne päättyivät kommunismin voittoon vuonna 1949.

Kiinassa oli polkupyöriä jo ennen vallankumousta, mutta Mao Zedongin kommunistit muuttivat Kiinan pyöräilyvallaksi.

Tinjianiin lähelle Pekingiä perustettiin kaksi viikkoa vallankumouksen jälkeen valtava 15 000 työntekijän polkupyörätehdas, jonka tuotantotavoite asetettiin 25 miljoonaan pyörään vuodessa.

Tunnetuin kommunistipyörä on yhä valmistettava Lentävä Kyyhkynen. Kiinan virallisen arvion mukaan Tianjinista on lennähtänyt maailmaan puoli miljardia Kyyhkystä.

1900-luvun Kiinan takapajuisuutta kuvaa, että äärimmäisen alkeellinen Kyyhkynen maksoi työläisen kahden kuukauden palkan verran. Sitä joutui silti jonottamaan kuukausia – jos puolue myönsi ostamiseen luvan.

1970-luvulle asti Kiinassa sanottiin, että myötäjäislahjaksi piti antaa ”kolme pyörivää ja ääni”. ”Ääni” tarkoitti radiota ja ”pyörivät” olivat rannekello, ompelukone ja polkupyörä.

Retroinnossa Kyyhkysiä on kaupattu jopa sadoilla euroilla. Ei kannata ostaa. Lättänän Pekingin verkkaisessa liikenteessä Kyyhkysellä selviää, mutta edes Lenin ei olisi ajanut yli 20 kiloa painavaa yksivaihteista pulua mäkiä ylös.

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen epäröi hetken ennen kuin tohtii nimetä Suomen merkittävimmän fillarikommunistin – se nimittäin taitaa olla hän itse.

Hakanen pyöräilee aina, kun lunta ei ole maassa, ja lomalla hän yleensä tekee pidemmän pyöräretken.

Viime kesänä Hakanen ajoi Saimaan ympäri viidessä päivässä. Hän kehuu myös Helsingistä Turun saariston kautta Ahvenanmaalle vievää pyöräreittiä.

”Ajan verkkaista vauhtia. Pyöräillessä nauttii matkasta enemmän, pystyy näkemään, kuulemaan ja haistamaan tarkemmin.”

Fillarikommunistille uudet kaupunkipyörät eli ”Alepa-pyörät” ovat ristiriitaisia. Lähtökohtaisesti Hakanen toki pitää kansalle ilmaisista pyöristä.

”En ole vielä kokeillut, mutta hyvä että niitä tulee”, Hakanen sanoo. ”Mutta en muutenkaan tykkää, että nojataan sponsoreihin. Kaupunkipyörät olisi ollut varaa toteuttaa muutenkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!