Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarilainen yliopiston lehtori ei pelkää puolustaa suomen ja unkarin kielisukulaisuutta

Turun murretta rakastava Kata Kubínyi: ”Kielen ja kansan sukulaisuus ovat eri asioita. Niitä ei pitäisi sekoittaa”

Ihmiset
 
Unkarissa korostetaan nyt unkarilaisten yhteyttä esimerkiksi turkkilaisiin, sanoo Kata Kubínyi.
Unkarissa korostetaan nyt unkarilaisten yhteyttä esimerkiksi turkkilaisiin, sanoo Kata Kubínyi.
Kolme nopeaa

Turisti, näin bongaat kielisukulaisuuden Budapestin-lomalla

1 Intonaatio

Suomen tavoin unkarissa sanojen pääpaino on ensimmäisellä tavulla. Toinen kieli kuulostaa sekä suomalaisille että unkarilaisille rytminsä vuoksi tutulta, vaikka mitään ei ymmärtäisikään.

 

2 Vokaaliharmonia

Unkarin vokaaliharmonia muistuttaa suomea. Suomen vokaalisysteemi monine diftongeineen ja pitkine vokaaleineen on

rikkaampi ja symmetrisempi kuin unkarin, kun taas konsonanteissa tilanne on päinvastainen.

 

3 Perussanat

Ikiaikaisesti tarvitut ja paikasta riippumattomat sanat, kuten käsi, vesi ja elää, ovat vielä tuhansia vuosia kielten erkautumisen jälkeen samantapaisia. Unkariksi sanat ovat kéz, víz ja él.

 

Budapest

Seinät ovat kauniissa maalissa, mutta kattomaalaukset remonttikalkin peitossa. Suomalais-ugrilaisten kielten laitoksen tilojen kunnostaminen jäi Budapestin ELTE-yliopistossa puolitiehen, kun rahat loppuivat kesken remontin.

Holvikaarikaton tila kuvastaa Unkarin valtion nykyistä suhdetta suomen kieleen ja erityisesti sen sukulaisuuteen unkarin kanssa.

Unkarilaisten tietoisuuden kielisukulaisuudesta on annettu tietoisesti rapistua sen jälkeen, kun pääministeri Viktor Orbán nousi valtaan 2010.

”Orbánin kauden alettua verovaroja ja tutkimustukea on ohjattu selvästi enemmän vaihtoehtoisille teorioille kielisukulaisuudesta”, yliopiston suomen kielen lehtori Kata Kubínyi, 61, sanoo.

”Nyt korostetaan unkarilaisten yhteyttä turkkilaisiin ja muihin ’suurina’ pidettyihin kansoihin.”

Tehdään yksi asia heti selväksi. Suomi ja unkari ovat sukulaiskieliä. Sen todistavat muun muassa peruskäsitteiden samankaltaisuus: kautta aikojen tarvitut termit, kuten käsi, vesi, elää ja kuolla, ovat hyvin samankaltaisia. Yhteistä on myös sanojen taivutus.

Asia on tieteellinen fakta, jonka kiistäminen on politiikkaa, ei tiedettä. Se, mikä tekee kielisukulaisuudesta herkän aiheen, on usein toistuva virhe sekoittaa kieliyhteys kansojen sukulaisuuteen.

”Kielen ja kansan sukulaisuus ovat eri asioita. Niitä ei pitäisi sekoittaa.”

Kubínyi sanoo, että tieto kielisukulaisuudesta tuli yleiseen tietoon jo 1800-luvulla. Suomi eli silloin autonomian aikaa ja tieto erityisestä yhteydestä unkariin oli hyvä tapa tehdä pesäeroa ruotsalaisuuteen. Eurooppalainen ja kehittynyt Unkari koettiin miellyttäväksi verrokkimaaksi, kun suomalaiset vahvistivat identiteettiään.

Unkarissa sen sijaan tieto kieliyhteydestä oli monille kauhistus. Elettiin Itävalta-Unkarin aikaa, ja unkarilaiset pitivät väitettä itävaltalaisten pyrkimyksenä esittää unkarilaiset alempana kansana.

”Erityisesti vastustettiin tietoa siitä, että unkari on saamen sukulaiskieli”, Kubínyi sanoo.

Kielisukulaisuuden poliittinen jännite ei ole koskaan kadonnut. 1970–80-luvuilla oli Unkarin vuoro käyttää kielisukulaisuutta poliittisena keppihevosena. Keskellä itäblokkia oli hyvä saada kielisukulaisuuden nojalla veljellistä tukea länsimaaksi luokitellulta Suomelta.

Se oli myös suomen kielen ammattilaisen kulta-aikaa.

”Tulkkauksia ja käännöstöitä oli paljon. Oli ystävyyskaupunkiprojekteja ja muuta kansandiplomatiaa”, Kubínyi sanoo.

Hän itse oppi suomen kielen Turussa Åbo Akademissa. Hän oli jo valmistunut venäjän ja unkarin kielen maisteriksi Budapestissa, mutta tuoreen aviomiehen työ vei pariskunnan Suomeen.

”Rakastan yhä Turun murretta. Nautin aina, kun saa kuulla sitä.”

Kubínyi sanoo kielisukulaisuuden poliittisen väheksynnän näkyvän uusissa opiskelijoissa. Ylipistoon tulee yhä enemmän opiskelijoita, joille on lukiossa sanottu suomen ja unkarin kielisukulaisuuden olevan valhetta. ”Myös opiskelijamäärät ovat vähentyneet huomattavasti viime vuosina.”

Mutta ne opiskelijat, jotka löytävät suomen, ovat Kubínyin mukaan hyviä ja erittäin omistautuneita. Opiskelijat ja opettajat tekevät käännöksiä vapaaehtoisina ja osallistuvat suomalaisugrilaista kulttuuria tukeviin tapahtumiin. Ensi vuonna laitos aikoo korostaa suomen ja unkarin kielisukulaisuutta tavallista enemmän, kun Suomi juhlii satavuotiasta itsenäisyyttä.

Kata Kubínyi ei pelkää pitää meteliä kielisukulaisuudesta tai arvostella hallitusta näennäistieteiden tukemisesta. Avoin arvostelu on poikkeuksellista, sillä Unkarissa yhä harvempi puhuu enää avoimesti valtaa keskittävää Orbánia vastaan.

”Minulla ei ole mitään pelättävää. Olen jo tarpeeksi vanha.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!