Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokirjajohtaja keräsi kaskuja

Pentti Huovinen 1930–2016

Ihmiset
 
Leena Majander-Reenpää
Pentti Huovinen
Pentti Huovinen

Filosofian kandidaatti Pentti Huovinen kuoli Helsingissä Laakson sairaalassa 21. toukokuuta 86 vuoden iässä, kun voimat ehtyivät. Hän oli syntynyt 9. toukokuuta 1930 Sotkamossa metsänhoitajan perheeseen. Luonnossa liikkuminen ja kalastus olivat hänelle elämänikäinen voimanlähde.

Huovinen aloitti kustantajanuransa WSOY:n kustannusvirkailijana heti opintojensa jälkeen 1956 ja työskenteli sitten Weilin & Göösin tieto- ja oppikirjaosaston päällikkönä. Otavan tietokirjajohtaja hänestä tuli 1967. Hän työskenteli Paavo Haavikon rinnalla nostamassa pahasti kriisiytynyttä Otavaa jaloilleen. Huovinen oli Otavan kirjallinen johtaja 1983–1984. Hän jäi silmäsairauden vuoksi varhaiselle eläkkeelle.

Huovisen työ tietokirjallisuuden parissa ulottui moniosaisista suurteossarjoista ja vuosikirjoista historiaan, muistelmiin, käsikirjoihin ja käytännön tietokirjoihin. Hän jatkoi kunniakkaasti Otavan tietosanakirjaperinnettä julkaisemalla Iso Fokus -sarjan ja toimi lajissaan viimeiseksi jääneen 12-osaisen Otavan Suuren Ensyklopedian toimituskunnan puheenjohtajana.

Hän ideoi, käynnisti ja toteutti joukon merkittäviä kotimaisia suurteossarjoja ja teki yhteistyötä kansainvälisten kustantajien kanssa. Työ suurteosten myyntiedustajien kanssa vei Huovisen ajan tavan mukaisesti värikkäille matkoille kaukaisiin lomakohteisiin.

Huovinen harrasti erityisesti kaskujen keruuta, mikä näkyi myös Otavan kustannusohjelmassa.

Hänelle läheisiä kirjantekijöitä olivat muun muassa Korkeasaaren eläintarhan johtaja Ilkka Koivisto, akateemikko Matti Kuusi ja professori Kari Suomalainen. Veljensä Veikko Huovisen kirjailijantyötä hän arvosti suuresti.

Huovinen oli ilkikurinen ja tarkkanäköinen ihmistuntija, joka inhosi teennäisyyttä ja tärkeilyä. Hänen ironinen huumorinsa oli piikikästä, mutta osuvaa.

Itse tapasin hänet ensimmäisen kerran 1979 tehdessäni gradua. ”Taskukirjat Suomessa! Niistä ei tule koskaan mitään. Piste ja ulos!” Huovinen totesi. Eikä taskukirjoista tullutkaan mitään ennen kuin parikymmentä vuotta myöhemmin. Huovinen palkkasi minut Otavaan vastavalmistuneena maisterina. Pentti oli minulle tuki ja ystävä vuosikymmenten ajan.

Pentti Huovinen seurasi kirja-alan muutoksia ja näki suurteosten kustantamisen ja myynnin loppumisen, kirjakerhojen nousun ja hiipumisen, digitalisoitumisen sekä kuluttajien ajankäytön muutoksen tuoman murroksen.

Huovinen jäi varhain leskeksi ja kolmen lapsen yksinhuoltajaksi. 1980-luvun alussa hän löysi kumppanikseen toimittaja ja tietokirjailija Maarit Tyrkön; kihlajaisia vietettiin Frankfurtin kirjamessuilla.

Iloinen ja energinen Maarit ryhtyi emännöimään rakasta kesäkotia Koukelonniemeä Joutsassa, jossa kahdeksan lastenlasta sekä koira olivat osa Papa ja Mama Huovisen arkea ja juhlaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!