Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wäinö Aaltonen kuollut

Akateemikko, professori Wäinö Aaltonen kuoli Helsingissä 72 vuoden ikäisenä.

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Kaksi mestaria, Wäinö Aaltonen ja Jean Sibelius.
Kaksi mestaria, Wäinö Aaltonen ja Jean Sibelius. Kuva: Lehtikuva

Maanantaina kuoli Helsingissä akateemikko, professori Wäinö Aaltonen 72 vuoden ikäisenä. Wäinö Aaltonen oli syntynyt Marttilassa v. 1894.

Opiskeltuaan Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vv. 1910–1915 piirustusta ja maalausta hän antautui kuvanveistäjäksi. Hänen ensimmäisiin läpimurtotöihinsä kuuluivat mm. Turun Agricola-patsas ja Alastaron sankaripatsas.

Jo alkuvaiheiden töillä hän saavutti kansainvälistä kuuluisuutta; näihin töihin kuuluvat mm. Paavo Nurmen juoksijapatsas ja Lilja. Keskeisen osan hänen elämäntyöstään muodostaa kolmikymmenluvulta lähtien suurten kansallisten monumentaalitöitten sarja; näihin töihin kuuluvat mm. Helsingin Aleksis Kiven muistomerkki Helsingissä, Helsingin yliopiston pommituksissa tuhoutunut reliefi ”Vapauden jumalatar seppelöi nuoruuden”, Lahden sankaripatsas sekä presidenttien K. J. Ståhlbergin ja P. E. Svinhufvudin patsaat.

Wäinö Aaltonen nimitettiin professoriksi v. 1940 ja Suomen Akatemian jäseneksi v. 1948. Niin kotimaassa kuin ulkomailla hän sai osakseen lukuisia huomattavia kunnianosoituksia.

Riittävästi vaatteita mukaan kesäkotiin lähteville lapsille

Maalle kesälapseksi lähtevällä tulee olla mukanaan tarpeellinen määrä henkilökohtaisia varusteita, mutta ei kuitenkaan ”muuttokuormaa”, vaikka lapsi viettääkin kesäkodissaan lähes kolme kuukautta.

Matkalle lähtevää lasta ei kannata pukea parhaimpiinsa, vaan pyhäpuku on parasta panna laukkuun ja arkiasu päälle. Matka kesäkotiin joka saattaa olla satojen kilometrien päässä, kestää ja vaatteet ehtivät nuhraantua moneen kertaan.

Matkalla tarvitaan tietenkin eväät, sillä juuri silloin maistuu ruoka.

Suuri joukko kaupunkilaislapsia valmistautuu näinä päivinä lähtemään maaseudulla sijaitseviin kesäkoteihinsa tai kesäsiirtoloihin.

Kesäkoteja ovat välittäneet Helsingissä kaupungin lastensuojeluviraston lisäksi eri järjestöt. Tällainen virkistystoiminta kohdistuu lähinnä sellaisiin lapsiin, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kesänviettopaikan hankkimiseen maaseudun sukulaistaloista tai maksullisista lomakodeista.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin lastensuojeluyiraston kautta on hankittu kesäkoti noin 900 lapselle. Perheen taloudellisesta asemasta riippuen kaupunki huolehtii lapsen kesäkustannuksista joko osittain tai kokonaan.

Tampereen K-V voitti ylivoimaisesti Jukolan

Tämän vuoden Jukolan Viesti saatiin suorittaa loisteliaassa Tarusjärven maastossa Asikkalan Raikkaan järjestämänä.

Kilpailuun starttasi kaikkiaan 215 joukkuetta ja 172 seuran ankkuri selvisi maaliin asti. Kilpailun voittajaksi selvisi Tampereen Kilpa-Veljet, joka jokaisessa vaihdossa ensimmäistä lukuunottamatta oli kahden parhaan joukossa.

TK-V:n voitto oli täysin ylivoimainen, sillä seuraavaksi sijoittunut Helsingin Poliisi-Voimailijat jäi lähes puoli tuntia. HPV ja Sibbo Vargarna suorittivat hienon juoksun loppua kohti ja nämä seurat nousivatkin seuraaviksi TK-V:n jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit