Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riitta Paakki on Suomen ensimmäinen tohtorintutkinnon jazzmusiikista suorittanut pianisti

Helsinkiläispianisti opettaa seuraavia jazzmuusikoiksi mieliviä sukupolvia Sibelius-Akatemiassa ja Espoon Ebelissä

Ihmiset
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Riitta Paakki aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana. Silloin tutuiksi tulivat myös suomalaiset iskelmät ja amerikkalaiset ikivihreät, joita hän soitti isänsä kanssa.
Riitta Paakki aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana. Silloin tutuiksi tulivat myös suomalaiset iskelmät ja amerikkalaiset ikivihreät, joita hän soitti isänsä kanssa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kolme nopeaa

Jazzissa parasta

1 Svengi

”Jazzin rytmiikassa on ollut aina jotain ylivoimaisen vetoavaa, jotain vastustamattoman maagista.”

 

2 Improvisointi

”Jazzin perinne asettaa musiikille raamit, mutta jazzin idea antaa runsaasti mahdollisuuksia soittaa omiaan. Ja aina voi tapahtua jotain yllättävää.”

 

3 Kommunikointi

”Jazzia voi soittaa yksinkin, mutta paljon hienompaa se on yhdessä, muiden kanssa kommunikoiden. Se on todella keskustelua, kuin oma kielensä.”

Puutarhan puolelle avautuvan musiikkihuoneen seinällä on vain yksi valokuva – pää nuokuksissa flyygeliin nojaava nuori mies.

Mutta pianisti Riitta Paakki ei näe siinä torkahtelevaa muusikkoa. Jouluaattona 1964 otetussa kuvassa äänitetään jazzin historiaan jäävää levyä Speak No Evil, johon Paakki ei ole väsynyt vieläkään.

”Hänen soitossaan yhdistyvät ylivertaisesti ne piirteet, joita tavoittelen itsekin”, Paakki sanoo kuvan maailmankuulusta pianistista, amerikkalaisesta Herbie Hancockista.

”Tarkoitan vastustamatonta ja vaivatonta svengiä sekä hienostuneita harmonioita.”

Paakki tietää, mistä puhuu, sillä hän on tutkinut Hancockin pianosooloja jo kymmenen vuotta.

Ja juuri tuolta jouluaattona 1964 taltioidulta Speak No Evil-levyltä, josta Paakki sai kevättalvella valmiiksi väitöskirjan. Sen tarkastustilaisuus oli toukokuun puolivälissä.

”Tutkinnon viimeisteleminen venähti muiden töiden takia sen verran pitkäksi, että uskoin jonkun muun ehtivän ennen.”

Mutta ei. Helsinkiläinen Riitta Paakki, 45, on yhä sekä ainoa pianisti että ainoa nainen, joka on suorittanut taiteellisen tohtorintutkinnon Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta – ja kaikkiaankin vasta neljäs. Häntä ennen valmistuneiden soittimet ovat saksofoni, kitara ja rummut.

Jazzin perinteitä tarkemmin tuntematon saattaa kyseenalaistaa hänen vaivannäkönsä. Miten mielekästä on tutkia, nuotintaa ja soittaa pikkutarkasti jonkin toisen pianistin sooloja? Nehän ovat suurimmaksi osaksi improvisoituja – hetkessä keksittyjä, hetkellisiä.

”Soolojen tutkiminen ja matkiminen on kuulunut aina olennaisesti jazzin oppimiseen. Eikä muodollisen koulutuksen puuttuessa ollutkaan muuta mahdollisuutta”, Paakki muistuttaa.

”Niin tekivät nykyiset mestarit ja heidän mestarinsa. Paraskaan ei luo tätä musiikkia tyhjästä vaikka voi vaikuttaa myöhemmin – oman tyylin löytäneenä – ainutlaatuiselta.”

Riitta Paakki on itse jättänyt jäljittelyn jo kauan sitten ja siirtynyt keksimiseen. Sitä hän on toteuttanut sekä yhtyeellään että levyillään, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 2000.

Neljästä konsertista sekä yhdestä levystä ja kirjallisesta työstä koostuva tohtorintutkinto on syventänyt tietysti Paakin omaa soittoa. Ja hän arvelee, että perehtyminen hyödyttää aikaa myöten muitakin.

Paakki opettaa seuraavia jazzmuusikoiksi mieliviä sukupolvia sekä Sibelius-Akatemiassa että Espoon Ebelissä. Hänen ensimmäinen opinahjonsa oli Oulunkylässä sijainnut Pop & Jazz Konservatorio.

”Pyrin sinne heti lukion jälkeen vuonna 1991 ja oivalsin vasta vähän myöhemmin, miten tärkeää soittaminen on minulle”, Lahdessa varttunut Paakki muistelee.

”En osannut silti kuvitella, että musiikista tulisi minulle joskus ammatti – saati jazzista, jonka olin löytänyt vasta lukiossa. Nyt se on minulle parasta mahdollista musiikkia.”

Naiset ovat säveltäneet, soittaneet ja laulaneet jazzia koko sen satavuotisen historian ajan, mutta sukupuoli voi olla yhä uutinen. Ja varsinkin silloin, kun kyse on Paakin kaltaisesta omaa yhtyettä johtavasta ja omia sävellyksiä esittävästä ammattilaisesta, joka ei olekaan laulaja.

Mutta Paakki sanoo, että ei ole kohdannut itse sukupuoleen perustuvaa vähättelyä tai korostamista. Itse asiassa jazz, tai ainakin hänen esittämänsä pienyhtyejazz, on esimerkillisen tasa-arvoista, demokraattista.

”Se perustuu pitkälle vietyyn tiimityöskentelyyn, joka edellyttää jokaiselta vastuun ja vallan jakamista. Sekä ajoittain myös heittäytymistä ja riskien ottamista, yhteisen hyvän vuoksi.”

Paakki on soittanut ja säveltänyt aina ”musiikki edellä” – rönsyilemättä tai rientämättä projektista projektiin, yrittämättä muodistaa musiikkiaan väkipakolla. Hänellä on ollut oma trio jo kaksikymmentä vuotta.

”Minulla ei ole mitään uudistumista vastaan, mutta tämä malli sopii parhaiten. Jotenkin haluan uskoa, että musiikissa on yhä merkittävintä musiikki, ei minä tai minun tarinani. Eikä minulla olisi mitään kerrottavaakaan: ei suurta traumaa, ei sankarillista selviytymistarinaa”, Paakki sanoo ja nauraa.

”Yhdellä tasolla olen vain jazzia rakastava pianisti Helsingin Pukinmäestä – sekä vaimo ja kahden teini-ikäisen äiti.”

Riitta Paakki Trion konsertti The Sound of Blue Note piano Koko Jazz Clubissa (Hämeentie 3) to 2.6. klo 19. Liput 15 ja 18 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit