Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehti restauroi arvorakennuksia

Mikko Pulkkinen 1940–2016

Ihmiset
 
Ola Laiho Ilpo Raunio
Mikko Pulkkinen
Mikko Pulkkinen

Arkkitehti Mikko Pulkkinen kuoli pitkään sairastettuaan Turussa 19. huhtikuuta 76-vuotiaana. Hän syntyi Iisalmessa 1. helmikuuta 1940, kävi koulunsa Somerolla, opiskeli Tampereen teknillisessä opistossa ja jatkoi Helsingin teknillisessä korkeakoulussa, josta hän valmistui arkkitehdiksi vuonna 1971.

Opiskeluaikanaan ja valmistuttuaan Pulkkinen työskenteli Pekka Pitkäsen toimistossa ja välillä myös itsenäisesti omistautuen muun muassa oman mielenkiintoisen kesämökkinsä luonnostelulle.

Menestyminen eduskuntatalon laajennusosan suunnittelukilpailussa johti arkkitehtitoimisto Pitkänen–Laiho–Raunion (nyk. LPR-arkkitehdit Oy) perustamiseen vuonna 1976. Tämä toimisto sai myös Turun tuomiokirkon suuren peruskorjauksen suunnittelun, johon Pulkkinen osallistui antaumuksellisesti.

Jo varhain opiskelunsa yhteydessä Mikko Pulkkinen oli tutustunut C. L. Engelin Observatorio-rakennukseen Turussa ja tehnyt diplomityönään suunnitelmat sen peruskorjaamiseksi. Hankkeesta tuli totta toimiston saadessa suunniteltavakseen rakennuksen muutoksen merimuseokäyttöön.

Helsingissäkin Ateneumin rakennus vapautui kokonaan taidemuseokäyttöön, ja mittavaa korjaustyötä suunniteltiin niin Turussa kuin Ateneumin tyhjentyneissä piirustussaleissa.

Joenniemen kartanon, nykyisen taidemuseon, peruskorjauksen ja sisustuksen suunnittelu tapahtui osittain yhtaikaa Ateneumin pitkän suunnittelutyön kanssa. Aikaisemmasta käytöstä G.A. Serlachius Oy:n pääkonttorina vapautui myös funktionalistinen Valkoinen talo, johon peruskorjauksen jälkeen yhtiö sisusti tehdasmuseon.

Aurajoen rannalla, entisen telakkahallin ja köysitehtaan muutostyössä Turun konservatorion ja taideakatemian käyttöön, Mikko Pulkkinen näki alkuperäisrakenteiden arvon pyrkien säilyttämään jopa niiden patinan.

Suurella huolella Mikko Pulkkinen suhtautui Suomenlinnan arassa ympäristössä vanhaan inventaariokamariin sijoitettavan opastuskeskuksen suunnitteluun. Rakennuksen luonteva laajennus ja tarkoituksenmukainen sisustus tekivät siitä houkuttelevan ja toimivan yleisötilan.

Liikerakentamisen alueella merkittäviä kohteita olivat Turun Varissuon asumalähiö ja Rovaniemen kaupunkikuvaa dominoiva Sampo-keskus.

Helsingin Musiikkitalon suunnittelukilpailu julistettiin vuonna 1999, ja toimistomme osallistui siihen. Menestyksemme jälkeen Mikko Pulkkinen osallistui rakennuksen toteutussuunnitteluun lähes loppuun asti kunnes sairauskohtaus hänet yllätti. Talon avajaisiin vuonna 2011 Mikko Pulkkinen saattoi sentään osallistua.

Vaikka arkkitehtuuri ja suunnittelutyö olivat Mikko Pulkkisen rakkaimmat harrastukset, muillekin jäi tilaa. Pelit ja erityisesti tennis ja sulkapallo kuuluivat säännöllisenä osana kilpailuhenkisen Pulkkisen elämään. Pirkan hiihtoonkin hän osallistui kahdesti.

Hän harrasti purjehdusta, ja hänen kalastusintonsa tuloksista saatiin kesäaikaan nauttia perheen saarimökin ruokapöydässä. Hoivaamaansa metsäpuistoa hän kaiketi ajatteli vielä viimeisinä aikoinaankin kysellessään, joko sinivuokot Kustavissa kukkivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit