Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nostokurjet ovat kuin palmuja

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Nostokurjet koristavat kaupungin rantaa kuin eteläisten maiden palmut konsanaan. Missä ja milloin tätä rantanäkymää on ihailtu?
Nostokurjet koristavat kaupungin rantaa kuin eteläisten maiden palmut konsanaan. Missä ja milloin tätä rantanäkymää on ihailtu?

Ruuhka tukki katuja viime viikon kuvassa, jossa oikealle ei saanut kääntyä.

Tarkkasilmäiset lukijat tunnistivat paikan Fredrikinkadun ja Ison Roobertinkadun kulmaksi, ja moni osasi sijoittaa ajankohdaksi 1950- ja 1960-luvun taitteen. ”Lehtiä myydään vielä kärryyn tehdystä lehtikojusta, ajankohtaan sopii myös kuvan Morris/Austin”, kirjoittaa Jouko Niemelä.

Tarkka kuvanottovuosi oli 1962.

Niemelä muistaa myös Mars-elokuvateatterin, joka purettiin kuvassa näkyvän Yhdyspankin konttorin vierestä.

Elokuvateatterista on muistoja muillakin.

”Noilla kulmilla oli myös kaksi elokuvateatteria, joihin pääsi alaikäisenäkin katsomaan kiellettyjä kuvia, jos vain osasi liikkua oikeassa seurassa”, muistelee Heikki ”Panda” Pietilä, joka asui lapsuutensa Eiran ja Punavuoren rajamailla.

”Lapsuuteni suurin dilemma oli: ostanko 25 markkaa maksavan jäätelön vai samanhintaisen leffalipun nonikseen, NonStop-näytökseen. Usein valitsin tuon leffalipun, sillä sai hupia vähintään tunniksi, kun taas ”jäde” toisi mielihyvää vain muutamaksi minuutiksi”, Pietilä kirjoittaa.

Harri Lauronen puolestaan muistaa ollessaan lapsuudessaan 1950-luvulla usein hoidossa tätinsä luona Iso Roobertinkatu 36:ssa, jolloin kuvassa näkyvät kulmat tulivat tutuiksi.

”Edellä mainitussa talossa oli autokoulu, jonka luokkahuoneessa me lapset saimme pörrätä nurkassa olleessa istuin- / ratti-asetelmassa”, Lauronen kirjoittaa.

Lapsuuttaan muistelee myös viidennen polven helsinkiläinen Tiina Korpiola, joka kertoo raitiovaunujen kulkeneen siihen aikaan Isoa Roobertinkatua pitkin.

”Isoäitini asui eteläisessä Helsingissä ja jäin aina Ison Roobertinkadun erittäin pienen makeiskaupan kohdalla pois kielloista huolimatta ja ostin kaksi kappaletta Daintree-ballerinakarkkeja”, Korpiola kirjoittaa.

”Makua en muista, mutta käärepaperi oli hieno.”

Yhdyspankin talo kuvassa on monelle tärkeä maamerkki. Iikko B. Voipio muistaa pankinjohtajan kaupitelleen vanhaa Penta-perämoottoria: ”Mutta pahaksi onnekseen oli kuorruttanut polttoainesäiliön lasikuidulla.”

Voipio kävi koulua viereisessä korttelissa. ”Kävimme viereisellä Ison Roban hallin Nissenillä safkiksella Coca-Colalla ja isommat pojat röökillä sekä olihan siellä Bullan gimmoja.”

Yhdyspankkiin liittyy Reijo Karvisen nuoruuden kesätöiden jännittävimpiä muistoja. Karvinen tienasi kesäisin taskurahaa Vaasan Höyrymyllyssä tsupparina. ”Kerrankin sain kassanhoitajalta tehtäväksi viedä postisalkun pankkiin. Sisällöstä onnellisen tietämättömänä nakkasin salkun pyörän tarakalle ja poljin tehtävää suorittamaan. Perillä pankissa selvisi, että salkussa oli miljoona markkaa. Onneksi en tiennyt mitä salkussa oli, niin ei tullut turhaan hermoiltua.”

Jukka Varonen asui kuvassa näkyvässä talossa osoitteessa Fredrikinkatu 18 opiskelunsa alkuaikoina 1970-luvun alussa. ”Tuosta Yhdyspankin konttorista nostin opintolainaa”, Varonen muistaa.

Samassa osoitteessa asui kymmenen vuotta aikaisemmin myös Pentti Saarikoski.

Kirjailija on kuvaillut teoksissaan talon talonmiespariskuntaa tavalla, johon Varonen samaistuu: ”Minulle maalta muuttaneelle oli talonmies tärkeä uusi tuttavuus. Talonmiespariskunta jäi mieleen miellyttävinä, mutta aika värikkäinäkin henkilöinä.”

Kulman tarinaa osattiin sijoittaa pidemmällekin historiaan. Martti Ahlström kertoo isoisänsä Einari Ahlströmin ostaneen kuvassa näkyvän tontin ja siinä sijainneen puutalon sata vuotta sitten Svenska Teaternin ohjaajalta.

Einari Ahlström nimesi tontin Fredrikinpasaasiksi, ajatuksenaan rakentaa kauppapasaasi, joka kulkisi Fredrikinkadulta pihan poikki Isolle Roobertinkadulle.

Hän osti myös lähitontteja ja suunnitteli arkkitehdin kanssa tonteille ”valtavan suuria taloja”. Nämä suunnitelmat ovat edelleen nähtävissä Rakennustaiteen museossa, vaikka ne eivät aivan sellaisenaan toteutuneetkaan.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Tiina Korpiolan. Hän saa Liisa Suvikummun kirjan Suomalaiset kylpylät.

Tämän viikon arvoituskuvassa ranta on aivan täynnä autoja. Missä ollaan ja milloin? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 4.6. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lehtikuva
Fredrikinkadun ja Ison Roobertinkadun kulma vuonna 1962.
Fredrikinkadun ja Ison Roobertinkadun kulma vuonna 1962.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit