Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä palkkasi personal trainerin ja lähtee nyt auttamaan Nepalin tyttöjä

Tarja Heinula on kerännyt avustusrahaa Nepaliin ja matkustaa itse paikan päälle katsomaan, mihin apu menee

Ihmiset
 
Taina Risto
Sirpa Räihä / HS
Tarja Heinula on parantanut vaelluskuntoaan kovalla kuntokuurilla, jota kirittämään hän palkkasi kolmeksi kuukaudeksi henkilökohtaisen valmentajan.
Tarja Heinula on parantanut vaelluskuntoaan kovalla kuntokuurilla, jota kirittämään hän palkkasi kolmeksi kuukaudeksi henkilökohtaisen valmentajan. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kolme nopeaa

Tarjan Heinulan luvut

 

1150 e

”Summa, jolla kehitystyössä ulkokäymälän tai vesihanallisen pesupisteen voi rakentaa kouluun.

 

24–5 tuntia

”Näin monta tuntia naiset saavat päiväänsä lisäaikaa, jos kylään saadaan juoksevaa vettä eikä heidän tarvitse sitä enää kantaa.”

 

310 minuuttia

Tarja Heinula näyttelee Helsingin juhlaviikoilla Keskuskadulla argentiinalaisen Fernando Rubion teoksessa Everything by my side. Näyttelijät kertovat 10 minuutin tarinan katsojalle sängyssä kahden kesken.

Röykkiöittäin käytettyjä vaatteita, mutta osa niin vanhoja ja likaisia, että lajittelijaa inhotti.

”Törkeää, miten joku voi ajatella, että ne kelpaavat turvapaikanhakijoiden päälle”, Tarja Heinula sanoo ja kiivastuu vieläkin kokemuksestaan Punavuoren vastaanottokeskuksessa viime syksynä.

Samaan aikaan kun hän penkoi sekalaisesta läjästä päällepantavaa äidille ja kahdelle lapselle, osa suomalaisista tuomitsi avun kokonaan, eikä se tuntunut reilulta.

Päivän pituinen vapaaehtoispesti sai Heinulassa liikkeelle ison vyöryn. Muistin kätköistä pulpahti mieleen suomalainen hyväntekeväisyyshanke Kapua, jonka lipaskerääjää hän oli jututtanut Arabian kauppakeskuksessa muutama vuosi sitten.

”Idea siitä, että tavalliset ihmiset keräävät rahaa ja matkustavat paikan päälle näkemään, mihin apu menee, oli minusta hieno.”

Heinulan onneksi uusia lähtijöitä haettiin taas, ja hän tuli valituksi vajaan 50 hakijan joukosta seuraavaan Kapua-ryhmään. Marraskuussa Tarja Heinula, 53, nousee Katmandun koneeseen ja matkaa 19 vapaaehtoisen kanssa Nepaliin.

Perillä seurue vierailee ainakin katmandulaisessa koulussa ja Chitwanin kansallispuiston alueella, jonka kylissä toimii seksuaaliterveyttä edistävä liikkuva klinikka. Kolmen viikon matka huipentuu vaellukseen Mount Everestin perusleiriin ja sieltä edelleen nousuun Kala Patharin harjanteelle. Siitä hankkeen nimikin on peräisin: kapuamisesta.

”Se tekee tästä matkasta niin erityisen: saa tehdä hyvää ja saa seikkailla. Kysymyshän on myös itsensä haastamisesta.”

Heinula osaisi luetella unissaankin luvun 5 545. Se on paitsi Kala Patharin korkeus, myös hänen henkilökohtainen keräystavoitteensa euroissa. Haastattelupäivään mennessä keräyspotista on toteutunut 41 prosenttia eli 2 315,25 euroa.

”Mutta reissuun pääsee, vaikka keräystavoite ei täyttyisikään. Mehän maksamme matkat itse.”

Heinula on ammatiltaan näyttelijä. Freelancerina hän on tottunut siihen, että monet projektit toteutuvat vain, jos niihin löytyy rahoitus. Mutta Kapuaa varten hän ei täytä yhtään apurahahakemusta vaan hankkii varoja myyjäisillä, jooga-meditaatiokursseilla, taidehuutokaupoilla, klubi-illoilla ja lahjoituksilla eli kaikella mahdollisella, joita mielikuvitus, omat taidot ja laaja taiteilijaverkosto tuottavat. Tukijoukkoihin kuuluvat esimerkiksi Ryhmäteatteri ja Q-teatteri.

Jos kaikki lähtijät saavuttavat keräystavoitteen, avustuspotin suuruus on 100 000 euroa. Summa jaetaan avustusjärjestöjen kesken, jotka ovat tänä vuonna Kynnys ry, Taksvärkki ry ja Väestöliitto.

Apu tarkoittaa vaikkapa tyttöjen kouluvessojen rakentamista. Yhdessä maailman köyhimmistä maista tyttöjen koulunkäynti voi yhä kaatua kuukautisten alkamiseen, sillä ilman ovellisia ja lukollisia vessoja tyttöjen koulunkäynnistä tulee murrosiässä hävettävää tai jopa turvatonta.

”Tyttöjen ja naisten asemaa kannattaa parantaa, koska on todettu, että se koituu koko yhteisön hyväksi”, Heinula sanoo.

Sitten reissun seikkailuosuus: Kyllä, vaelluskenkien sisäänajo on meneillään. Vanhaa vaelluspohjaa hänellä ei juuri ole, ellei turistina tehtyä päivävaellusta Slovakian Tatra-vuorilla lasketa.

”Lähtijöille tehtiin kuntotesti, ja sain keskitasoa paremman tuloksen. Olen näyttelijänä tottunut huolehtimaan fysiikastani, mutta tiedän, että ei hyvää vaelluskuntoa pelkästään joogaamalla ja meditoimalla saavuteta.”

Heinula otti kuntokuurin haasteena ja palkkasi personal trainerin kolmeksi kuukaudeksi. Nyt häntä naurattaa, miten hyvältä olo kuuden viikon ohjelman jälkeen tuntuu.

”Senttejäkin on lähtenyt, vaikka peeteeni muistuttaakin, että et ole laihduttamassa vaan nostamassa kuntoa. Mutta on niin hauska katsoa, mihin minusta vielä on!”

Suurin osa kapuajista on naisia, ja lähtijöiden ikähaitari on 23–62 vuotta. Matka Mount Everestin perusleiriin, sieltä Kala Patharin korkeimmalle kohdalle ja takaisin kestää 11 päivää.

Nepalin maanjäristys 25. huhtikuuta 2015 hautasi alleen osan perusleiristä, ja ainakin 19 vuorikiipeilijää menehtyi. Heinula sanoo, että riskit käydään koulutuksessa läpi faktoina, ja sellaisina hän niihin myös suhtautuu.

”Vuoristotaudin mahdollisuus ehkä vähän pelottaa. Mutta kouluttaja kannusti meitä, että keski-ikäiset naiset selviävät siellä yleensä parhaiten. Osaamme arvioida oman kunnon parhaiten emmekä lähde ylisuorittamaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit