Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi siipirikkonakin liian kova – 1–0

Ihmiset
 
HS
Gustav Wahlstén
Ensimmäinen puoliaika: Suomen Tommy Lindholm on tehnyt maalin, Ruotsin Björn Nordqvist on tyrmistynyt, kentälle rynnännyt katselija on riemuissaan – voittomaali!
Ensimmäinen puoliaika: Suomen Tommy Lindholm on tehnyt maalin, Ruotsin Björn Nordqvist on tyrmistynyt, kentälle rynnännyt katselija on riemuissaan – voittomaali! Kuva: Gustav Wahlstén

Suomen Suurkisojen ensimmäinen suuri kilpailupäivä lauantaina sai arvonsa mukaisen päätöksen, sillä Suomi, joka ei kolmeen vuoteen ole jalkapalloilussa hävinnyt Ruotsille, jatkoi vastoin ennakko-odotuksia häviötöntä sarjaansa voittamalla Ruotsin 1–0. Helsingin Olympiastadionilla saavutettiin samalla uusi jalkapallomaaottelujen yleisöennätys, sillä ottelua oli seuraamassa 29 622 maksanutta.

Suomen voiton arvoa lisää vielä se, että joukkueemme kapteeni Kai Pahlman loukkaantui jo aivan ottelun alkuminuuteilla ja myöhemmin vielä Timo Kautonenkin sai jalkaansa sellaisen vamman, että oli ensimmäisen jakson lopussa kymmenisen minuuttia kentältä pois. Hän pystyi kuitenkin palaamaan jalkavammaisena toisella jaksolla kentälle.

Stadionilla nähtiin samalla oloissamme harvinaisia näytelmiä, sillä Tommy Lindholmin ammuttua Suomen voittomaalin kymmeniä katsojia juoksi kentälle ja ottelun päätyttyä Stadionin nurmimatolla oli satoja innokkaita jalkapallojännäreitä.

Tällaista ei ole meillä nähty edes suurissa yleisurheilumaaotteluissa Ruotsia vastaan.

Kesälauantai yllätti

Viisipäiväisen työviikon toteuttaminen tuli yllätyksenä monille suomalaisille, jotka turhaan odottelivat pankkien ja eräiden laitosten avautumista lauantaina.

Pankkilaitokset olivat kiinni, mutta matkailijat saattoivat hoitaa valuutta-asioitaan rautatieasemalla, satamissa ja lentoasemalla.

Vapaa lauantai ei kuitenkaan ole yhtenäinen koko maassa; jokainen kaupunki, kauppala ja kunta päättää siitä itse. Helsingin kaupungissa vapaa lauantai on toistaiseksi kokeiluluontoinen, kaupungin kaikki virastot eivät silti ole suljettuina.

Valtion virastojen kohdalla noudatetaan vapaata lauantaita, joskin useissa laitoksissa ainakin kirjaamot ovat auki klo 9–12 normaaliin tapaan. Postitoimistot ovat auki klo 9 ja klo 14 välisenä aikana. Lennätin- ja valtionpuhelin välittää sähkeitä ja puheluja myös kesälauantaisin entisen aukioloajan mukaisesti.

Melkein valmis tie vajosi neljä metriä Paraisilla

Paikoitellen neljä metriä vajosi kestopäällystystä varten viimeisteltävänä ollut tie 250 metrin matkalla lauantaina Turun ja Paraisten välillä Kirjalan sillan lähettyvillä.

Tieosuudelle, johon ensi viikolla oli tarkoitus laskea asfaltti, oli talven aikana ajettu runsaasti täytemaata. Tien pohjana on vanha meren pohja, joka petti raskaan liikenteen ja täytemaan alla.

Klo 13 ja 14 välillä liikenteen ollessa vilkkaimmillaan ja kun päällystäjät vielä olivat töissä, alkoi tien pinta yhtäkkiä vajota kuin maanjäristyksessä. Viidessä minuutissa oli tie painunut 250 metrin matkalta paikoitellen neljäkin metriä.

Tienpenkat ja ympärillä olevat pellot olivat tien painuessa nousseet lähes kaksimetrisiksi kivivalleiksi. Ojat olivat siirtyneet maan kohotessa kymmenisen metriä normaalista uomastaan. Yksi siltarumpu jäi sortuman alle ja murskaantui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit