Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimme pursuaa tavaroita, koska niihin liittyy suuria tunteita, sanoo tutkija

Ilana Aalto on ammattijärjestäjä, jonka työstä suuri osa on tavaroista keskustelemista asiakkaan kanssa.

Ihmiset
 
Vesa-Matti Väärä
Ilana Aalto puhuu usein asiakkaidensa kanssa tavaroihin liittyvistä tunteista. Kuvassa hän järjestelee asiakkaansa tavaroita.
Ilana Aalto puhuu usein asiakkaidensa kanssa tavaroihin liittyvistä tunteista. Kuvassa hän järjestelee asiakkaansa tavaroita. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Kolme nopeaa

3 askelta parempaan järjestykseen 

1Hanki onnistumisen kokemus. Järjestä ensin vaikkapa sukka- tai aterinlaatikko tai jokin muu pieni paikka, johon sinulla ei ole tiivistä tunnesuhdetta.

 

2Raivaa ensin, järjestä vasta sitten. Jos tavaraa on yksinkertaisesti liikaa, järjestys ei pysy. Vähennä tavaraa ensin.

 

3Valitse ne tavarat, jotka haluat säilyttää, älä niitä, jotka haluat poistaa.

Vielä sukupolvi sitten tavara helpotti ihmisten elämää ja toi heille iloa. Nyt tilanne on monessa perheessä päinvastainen: ylimääräistä roinaa on niin paljon, että se hankaloittaa arkea.

Tavaran vähentämisestä, siivoamisesta ja raivaamisesta on tullut trendikästä. Marie Kondon KonMari-raivausmenetelmän ympärille on syntynyt lähes kultti.

”Ihmiset käyttävät hirveästi aikaa arkisten tavaroidensa etsimiseen. Sitten he ostavat uusia, kun eivät löydä vanhoja”, selittää turkulainen kulttuurihistorian tutkija Ilana Aalto.

Aalto on paitsi tutkija myös Suomeenkin saapuneen uuden ammattikunnan edustaja: ammattijärjestäjänä hän auttaa roinavyöryn alle hukkuvia ihmisiä saamaan kotinsa järjestykseen. Omassa kodissaan filosofian tohtori ja perheenäiti nautiskelee ripustamalla perheensä pyykit värijärjestykseen.

Aalto on juuri oikea ihminen pohtimaan, mistä yhtäkkinen valtava kiinnostus tavaran raivaamiseen ja järjestämiseen kertoo. Taustalla on hänen mielestään sekä kasvava kulutuskriittisyys että omaa hyvinvointia korostava trendi.

”On olemassa aika isokin kuluttajasegmentti, joka on kiinnostunut eettisyydestä, ekologisuudesta ja ostamisen vähentämisestä kerta kaikkiaan”, hän sanoo.

”Samalla ihmiset haluavat yksinkertaisuutta elämäänsä poistamalla ylimääräistä tavaraa. Karsitaan, yksinkertaistetaan, rauhoitetaan.”

Miksi karsiminen sitten on monelle niin ahdistavaa, että tursuavaan vaatehuoneeseen pitää astua ammattijärjestäjää kädestä pitäen?

Koska tavara ei ole pelkkää materiaa. Se on myös tunteita ja viestintää, Aalto sanoo. Syyt ostaa tavaroita ovat hyvin monimutkaisia eivätkä läheskään niin käytännöllisiä kuin ihmiset saattavat itselleen uskotella. Siksi niistä luopuminenkaan ei välttämättä ole yksinkertaista.

”Me kerromme itsestämme itsellemme ja muille tavaroiden avulla”, Aalto toteaa.

Käyttämätön mehumaija kaapin perällä kertoo itselleni, että olen periaatteessa ihminen, joka keittää viinimarjamehua lapsilleen. Pölykerroksen peittämät kirjahyllymetrini kertovat muille, että olen periaatteessa sivistynyt ihminen.

Tai sitten ne kertovat muille, että toivon heidän kuvittelevan minun olevan sivistynyt ihminen – Aallon mukaan jopa näin monimutkaiset ajatuskuviot ovat tyypillisiä.

Samalla tavaroihin liittyy suuria tunteita. Ne voivat kytkeytyä esimerkiksi pelkoon unohtamisesta. Perintöjen ja lahjojen kohdalla keskeinen on pelko kiittämättömyydestä.

Usein tavaraan takertuminen kertoo myös siitä, että tulevaisuuteen on vaikea luottaa. ”Mietitään, että jospa tarvitsen tätä vielä. Ei luoteta, että se tässä hetkessä tehty päätös olisi oikea”, Aalto sanoo.

Hänen järjestäjän työstään iso osa onkin tavaroista keskustelemista ja tunteiden sanoittamista asiakkaiden kanssa. Yhtä tärkeää on kuitenkin myös konkreettinen ongelmien ratkaisu: miten pyykkiprosessi optimoidaan niin, etteivät pyykit jumita mihinkään vaiheeseen.

Aalto ryhtyi ammattijärjestäjäksi tutkijan työnsä ohella, koska kodit ovat aina kiinnostaneet häntä. Käytyään ammattijärjestäjäkurssin 2014 hän alkoi kirjoittaa aiheesta blogia ja mietti pitkään, voisiko alkaa myös tarjota järjestäjän palveluita.

”Mietin, olenko uskottava, koska tutkijat ovat teoreettisia. Ilmeisesti olenkin erittäin uskottava, kun voin aina vetää tutkimukset esiin”, hän nauraa.

Erityisesti kotien näkymättömien prosessien hiomisesta tarkoituksenmukaisemmiksi Aalto saa niin paljon nautintoa, että asiakkaiden luona hänen ajantajunsa katoaa. Hän joutuu laittamaan kännykkänsä hälyttämään tietyn ajan kuluttua.

Myös oman kodin järjestäminen tuottaa hänelle samankaltaisen flow-elämyksen kuin vaikkapa palapelin teko.

”Mutta se, että on kolme lasta ja hajamielinen puoliso, on hirveän hyvää siedätyshoitoa. Tunnistan kyllä ihmisten haasteet järjestämisessä, enkä ole minimalisti.”

Tällä hetkellä Aallolla ei ole niin paljon ammattijärjestäjän töitä, että niillä eläisi. Yliopistoelämän entistä suuremman epävarmuuden vuoksi hän harkitsee kuitenkin heittäytymistä vapaaksi tutkijaksi ja panostamista entistä enemmän käytännön järjestelytyöhön.

Nyt hän tekee järjestelykeikkoja iltaisin ja viikonloppuisin.

”Jos puhutaan esimerkiksi työn ja perheen yhdistämisestä, niin se on ehkä hieman haastavaa tällä hetkellä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit