Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaus muutti tanssija Annatuuli Saineen elämän

Tanssija-koreografi Annatuuli Saine, 46, työstää tanssiteoksia ja tanssielokuvia Fiskarsin Vanhassa veitsitehtaassa yhdessä Saine Ensemblen kanssa.

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
Annatuuli Sainen tanssilyhytelokuva Fallen nähtiin Helsingin Loikka-tanssielokuvafestivaaleilla huhtikuussa.
Annatuuli Sainen tanssilyhytelokuva Fallen nähtiin Helsingin Loikka-tanssielokuvafestivaaleilla huhtikuussa. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Hyväksi havaitut hoitokeinot 

1 Kunto pysyy rutiinien avulla

”Käyn joka aamu järvessä uimassa, olipa kesä tai talvi. Säännöllinen kävely metsässä pitää kunnossa, kun antaa ajatusten virrata ja pään levätä. ”

 

2 Laulu huoltaa mieltä

”Oman laulamisen kehittäminen ja musiikin tekeminen tuovat mielihyvää.”

 

3 Myös huumori hoitaa

”Kestovitsit ja huonokin huumori auttaa nauramaan itselle, etäännyttää turhasta tärkeydestä ja keventää mieltä.”

Fiskars tunnetaan muotoilijoistaan, käsityöläisistään ja näyttelyistään. Idyllisessä ruukkikylässä tehdään myös fyysistä taidetta. Tanssija-koreografi Annatuuli Saine, 46, työstää tanssiteoksia ja tanssielokuvia Vanhassa veitsitehtaassa yhdessä Saine Ensemblen kanssa.

Sainekin tuntee olevansa käsityöläinen. Siksi hän kuuluu Fiskarsin taiteilijaosuuskunta Onomaan. ”Tanssitaiteilijan on ylläpidettävä taitojaan ja osaamistaan ja huollettava työkalunsa siinä missä eri materiaaleja käyttävän käsityöammattilaisenkin.”

Saineen työkalupakki sisältää kehonhuoltoon liittyviä päivittäisiä rutiineja, ideoiden siemeniä, tunnelmakuvia ja erilaisia oppimiseen sekä mielen ja stressin hallintaan liittyviä metodeja.

Taiteen tekeminen tarkoittaa hänelle uskollisuutta omalle sisäiselle maailmalle sekä luottamuksellista yhteistyötä tiimin jäsenten kesken.

Kevään aikana tanssija on työryhmän kanssa valmistanut Inventorium-nimisen teoksen osaksi Fiskarin kesänäyttelyä. Teoksen konseptin, koreografian, puvustuksen ja lavastuksen on suunnitellut Ismo-Pekka Heikinheimo.

Kehollinen ja liikkeellinen taideteos on sekä taideobjekti että elävä esitys, joka kertoo ihmisen kasvusta, jatkuvasta, mutta hitaasta. Live-esityksiä on kesän mittaan kolmisenkymmentä.

Inventorium-teos kuvaa muun muassa sitä, miten jokaisen ihmisen kehon eri osiin kätkeytyy elämän varrella kertynyttä tietoa. Tanssijan pukuun on ympäri kehoa kiinnitetty erikokoisia laatikoita vetonuppeineen.

”Utelias kävijä voi vetää jostain nupista ja pyytää katsottavaksi, mitä kehon eri osat kertovat”, Saine selostaa.

Annatuuli Saine valmistui tanssitaiteen kandidaatiksi Amsterdamin Hogeschool voor de Kunstista vuonna 1997.

Hän oli suunnitellut flamencotanssin jatko-opintoja, mutta esikoistyttären syntymä ja puoliso Jusa Peltoniemen dramaturgian opinnot toivat takaisin Suomeen.

Perhe etsi kotia jostain Helsingin ja Turun väliltä, koska työt löytyivät molemmista suunnista. Kohta 20 vuotta sitten he kävivät katsomassa asuntoa Fiskarsissa.

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Taiteilijapariskunta on elättänyt perheensä ja toistensa taiteellisen työskentelyn pääosin opetustöillä. Kun Saineen äitiyslomat jäivät pitämättä ja juniin, treeneihin ja opetustunneille juostiin tuttipullot taskussa, se kostautui. Saineella todettiin nivelrikko vuonna 2008.

Sairaus muutti tanssitaiteilijan elämän: intensiivinen työ flamencotanssijana oli lopetettava.

”Oli mietittävä uusia tapoja tehdä työtä. Haluan kehitellä ideoita yhdessä tiimin kanssa ja samalla työllistää muita paikallisia ammattitaiteilijoita, jotka tuovat mukaan oman osaamisensa”, Saine sanoo.

Pitkäjänteisyyttä ja sisukkuutta Saine on osoittanut myös toisella tavalla. Runsaat kymmenen vuotta sitten hän yhdessä miehensä kanssa purki 1770-luvun hirsitalon Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä ja siirsi hirret Fiskarsiin.

Seuraavaksi oli tarve opetella vanhan rakennuksen korjauksen taitoja kuten savilaastin, liimamaalien ja temperan valmistus.

”Rakastan värejä intohimoisesti. Talonpoikaisten värien kirjo on upea okrankeltaisesta pullovihreään”, kuvataideopintojakin tehnyt Saine kertoo.

Entistämäänsä taloon Saine ja Peltoniemi tyttärineen pääsivät muuttamaan vuonna 2013. Vihdoin oli enemmän aikaa kehitellä tanssiteosten ideoita ja sisältöä.

Luonto ja sen moninaisuus ovat tulleet Saineelle yhä kiehtovimmiksi. Myös tanssilyhytelokuvien teko kiinnostaa. Yksi tuoreimmista – vanhan kaivoksen maisemissa kuvattu Fallen – nähtiin Loikka-festivaaleilla viime huhtikuussa.

Viime kesänä taiteilija teki yhdessä näyttelijä Kati Outisen ja viulisti Jan Söderblomin kanssa teoksen Puut kasvavat aina ylöspäin? Ryhmä kuljetti katsojia pitkin Fiskarsin vanhoja metsiä.

Seuraavaksi Saine aikoo viedä katsojia soille eri puolelle maata Palefacen, Outisen ja työryhmän kehittämän SuoLaulu-teoksen kanssa. Hanke on jo valittu Suomen 100-vuotisjuhlavuoden esitystapahtumaksi, mutta toteuttamiseen kaivataan rahoitusta.

”Suomi on maailman soisin maa, ja suot ovat olennainen osa suomalaista maisemaa ja syvää historiaa”, Saine sanoo. ”Muinaishautojen esineet todistavat menneisyyden kädentaidoista. Perimässämme kannamme myös immateriaalisia merkityksiä ja arvoja. Tämän tiedon siirtäminen omana aikanamme on meidän vastuullamme.”

Lisäys 7.6. klo 14.22: Teoksen konseptin, koreografian, puvustuksen ja lavastuksen on suunnitellut Ismo-Pekka Heikinheimo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit