Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallokenttien väriläiskä tarjosi pastillit

Matti Haahti oli pitkään mestaruussarjan ennätyspelaaja ja kehitti Suomen suosikkijuuston.

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Jalkapalloilija Matti Haahti oli nopea pelaaja, joka juoksi sata metriä yhteentoista sekuntiin. Myöhemmällä iällä hän juoksi viisi maratonia.
Jalkapalloilija Matti Haahti oli nopea pelaaja, joka juoksi sata metriä yhteentoista sekuntiin. Myöhemmällä iällä hän juoksi viisi maratonia. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kolme nopeaa

Parhaat jalkapalloilijat

1 Pelé

Brasilialainen hyökkääjä vuosina 1957–1977. Pidetty yhtenä maailman kaikkien aikojen parhaimpina urheilijana. ”Tekninen ja taitava pallonkäsittelijä. Teknisempi kuin Messi. En koskaan nähnyt Pelén pelaavan luonnossa, mutta olisin totta kai halunnut.”

 

2 Roberto Carlos

Brasilialainen puolustaja vuosina 1991–2012: ”Nopea vasen laitapuolustaja. Pelasi kovaa, mutta korrektisti. Oli Brasilian maajoukkueen vakiojäsen.”

 

3 Gunnar Gren

Ruotsalainen hyökkääjä vuosina 1937–1957. Sai olympiahopeaa vuonna 1948 ja MM-hopeaa vuonna 1958. ”Herrasmies, jota vastaan pelasin ottelussa Ruotsia vastaan Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1948.”

 

Kaikki muuttuu aikanaan, myös jalkapallo. Se ei ole enää samanlaista leikkimielistä peliä kuin tänään keskiviikkona 80 vuotta täyttävän Matti Haahdin aikana.

Jos peli oli tylsä, Haahti saattoi kaivaa pelihousujensa taskuista Sisu-askin ja tarjota pastilleja vastapuolen pelaajalle. Vastaavaa ei ollut ennen nähty, ja pelihousuissa oli vielä taskut.

”Pelasimme 1960-luvun alussa Hakaa vastaan Valkeakoskella. Ajattelin, että onpas helkkarin tylsää ja monotonista touhua. Pitää keksiä jotakin. Juoksin Markku Kumpulammen kiinni ja taklasin hänet. Kun Markku nousi pystyyn, kaivoin askin esiin ja sanoi, että ota poika Sisua, sillä pärjää pitkälle.”

Hän toisti saman vielä muutaman kerran, kunnes Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunta ärähti.

Se lähetti Haahdille kirjeen, jossa se piti temppua vastustajan halveksuntana. Jos touhu ei lopu, Haahti saa siitä joka kerta varoituksen. ”Minua syytettiin vastustajan halveksimisesta. Siitä ei ollut kyse. Pelasimme aina voitosta. Kentälle ei menty häviämään. Nyt pelaamisesta on tullut vakavaa työntekoa. Tuntuu, ettei pelaaminen ole enää kivaa”, Haahti sanoo.

Itse hän pelasi pitkän ja kunniakkaan uran kolmella vuosikymmenellä Suomen pääsarjassa. Suomen A-maajoukkueessa hänelle kertyi 25 ottelua.

Rouhean kauniisti pelaava laitapuolustaja olisi mahtunut vielä vuosia maajoukkueeseen, mutta vuonna 1962 päävalmentajaksi valittu Ola Laaksonen piti häntä liian vanhana. ”Olinhan jo 26-vuotias”, Haahti naurahtaa.

Uransa loppuvaiheissa Haahdilla oli yhä varastossaan uusia show-temppuja. Sarjakauden 1972 alkaessa hän tarjosi pastillien sijasta vastustajilleen pieniä keltaisia ilmapalloja.

Kun peli oli poikki, Haahti puhalsi nopeasti täyteen ilmapallon ja päästi sen ilmaan. Tarkoituksena oli saada aikaan pärisevä ääniefekti, joka ärsytti vastustajaa, mutta nauratti katsojia.

Haahti on syntynyt Tampereella, mutta hänen rakkain seuransa on Helsingin IFK. Hän voitti tähtirinnoissa Suomen mestaruuden vuosina 1959 ja 1961. Lisäksi oli mukana Lahden Reippaan mestarijoukkueissa vuosina 1963 ja 1967.

Kaikkiaan mestaruussarjassa kertyi 354 ottelua. Vasta Timo Kautonen rikkoi ennätyksen vuonna 1982. Kautonen pelasi 384 ottelua.

Haahti oli kutsuvieraana paikalla Kautosen ennätysottelussa. ”Annoin kukat ja sain itsekin taputukset.”

Haahdin siviilipuolen saavutukseen voi törmätä lähes päivittäin. Hän on kehittänyt Valion yhden tunnetuimman juustomerkin, Oltermannin sisällön.

Haahti valmistui peliuransa aikana meijeripuolen agronomiksi ja toimi Valion juusto-osaston tuotantopäällikkönä. Kun Valio täytti 75 vuotta, yhtiö halusi palkita maidontuottajat erikoisjuustolla.

Haahti pantiin selvittämään asiaa. Olihan hän tehnyt alusta loppuun omin käsin juustoja.

Hän löysi Ruotsin markkinoilta kahden kilon juuston, ”tolpanpätkän”. Alkuperäinen kahden kilon mötikkä keveni Valion käsittelyssä yhteen kiloon, ja mainososasto risti sen Oltermanniksi. Antti Hirvinen teki Haahdin ideoiman juuston Isonkyrön osuusmeijerissä Pohjanmaalla, jossa kylän vanhinta kutsutaan Oltermanniksi.

Ylihuomenna perjantaina alkavissa jalkapallon EM-kisoissa Haahti seuraa erityisesti Espanjaa. Haahti asuu puolisonsa Virpin (ent. Siljander ) kanssa talvet Espanjan itärannikolla.

Haahti on Valencian kannattaja. Kotisohvalla Espoossa on tyttärentyttären tekemä tyyny, jossa on espanjalaisseuran värit ja vaakuna.

”Sääli, että Espanjan jalkapalloseurat ovat kuralla. Ne ovat menneet palkoissa yli, eivätkä kaikki pelaajat miellytä. Vaimo lähtee heti pois, kun näkee närkästyneen ja kikkailevan Ronaldon [Real Madridin portugalilainen pelaaja].”

Hänen aikanaan jalkapallo ei ollut Suomessa ammatti, sillä ei elänyt. ”En yhtään tiedä, mitä Suomessa pelaajille maksetaan. Minun aikanani puhuttiin pinnarahoista ja seura korvasi matkat. Oli vain sykettä jalkapalloon.”

Häntä huolestuttaa, että suomalaiset pelaajat ovat jääneet seuroissaan sivuosiin.

”Ihmetyttää ja surettaa, kun HJK:n avauskokoonpanossakin on vain kaksi suomalaista nimeä. Johtajilla on hirveä pärjäämisen tahto.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit