Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muonamiehen poika ja ay-johtaja

Simo Elomaa 1925–2016

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Jenni-Justiina Niemi
Simo Elomaa
Simo Elomaa Kuva: Jenni-Justiina Niemi

SAK:n sihteeri Simo Elomaa kuoli 4. kesäkuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt 1. tammikuuta 1925 Punkalaitumella, ja hän oli kuollessaan 91-vuotias.

Elomaa varttui toiseksi vanhimpana muonamiehen kuudesta lapsesta. Hänen isänsä oli 1918 sotinut punakaartissa ja joutunut vangiksi Hennalaan.

”Mutta kotikylältä talollinen haki kunnollisen muonamiehensä leiristä ulos ja takasi hänet”, Elomaa on muistellut isänsä tietä.

Elomaa astui 18-vuotiaana jatkosotaan. Kesällä 1944 paha keuhkokuume pakotti rivimiehen sotasairaalaan, josta hän pääsi sotainvalidina siviiliin.

Hän liittyi Skdl:ään ja oli Punkalaitumen valtuustossa 1947– 1953. Kansanhuollon virkailijana hän kolusi läpi pitäjän talot ja mökit. ”Rovastin kanssa kilpailtiin, kumpi tuntee paremmin Punkalaitumen ihmiset. Taisin niukasti voittaa.”

1950-luvulla hän opiskeli Sirola-opistossa ja Moskovan puoluekoulussa, oli Skp:n toimitsijana ja Satakunnan Työn päätoimittajana Porissa.

1960-luku heitti Elomaan valtakunnan politiikkaan, kun uusi työ löytyi Kulttuuritalolta, Skp:n ay-jaostosta.

Jo 1964 hän nousi tärkeään osaan kommunistien ay-toimissa ja sai mainetta ”moderneilla ja melko liberaaleilla linjoillaan”, kuten sisäpiiristä tiedotettiin Supolle.

Tuolloin ay-liikkeen eheytystä pohjustettiin Väinö Leskisen ja Aarne Saarisen palavereissa, ja Elomaa pohti taustaporukoissa miten edetään.

Kesällä 1966 Elomaa nousi merkittävimpään tehtäväänsä, eheytyvän SAK:n toiseksi sihteeriksi. Puheenjohtajina aloittivat Niilo Hämäläinen ja Arvo Hautala. Elomaa istui ainoana kommunistina niin sanotussa sihteerijuntassa, joka sorvasi kilpailevat rinnakkaisliitot yhteen ala alalta.

Hautala, Elomaa ja Erkki Salomaa olivat Skp:n kapeinta ay-kärkeä, joka linjasi ja takasi keskeiset valinnat – kuten mukaanmenon tulopolitiikkaan talvesta 1968 alkaen. Puolueoppositio harasi lujasti vastaan.

Elomaa loi luontevia suhteita myös demareihin ja työnantajapuoleen. Se ei ollut jokapäiväistä 1970-luvun Suomessa, mutta onnistui epämuodolliselta kansanmieheltä.

Hän oli karismaattinen ja laajalti pidetty ihminen.

Elomaa istui SAK:n johtoryhmässä tärkeän ajan, ja liki 20 vuotta. Hänen läksiäisjuhlansa vuonna 1985 kohosi vakavamielisiksi miellettyjen työmarkkinoiden hilpeäksi legendaksi. Mutta ay-legenda itse lähti lopullisesti vasta nyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit