Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkahvilla puiden katveessa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Kahvilla puiden siimeksessä. Missä tämä kahvila sijaitsee?
Kahvilla puiden siimeksessä. Missä tämä kahvila sijaitsee?

Lukijoita ei yllätetty tälläkään kertaa. Vaikka näkymä viime viikon kuvassa oli vanha, vuodelta 1952, tiesivät lähes kaikki oikean paikan. Myös arvaukset kuvausvuodesta olivat tarkkoja. Vastauksia tuli 72.

Kuvassa oli Lönnrotinkadun päässä sijaitseva niin sanottu sillilaituri, jossa Matti Mäkelä kävi pikkupoikana seuraamassa laivojen sillitynnyrien purkamista.

”Joskus iso tynnyri putosi maahan osaksi rikkoutuen. Kakaroilla oli mukana jonkinlainen astia, johon keräsimme kaloja kotiin vietäväksi. Joskus tuntui, että ahtaajat rikkoivat tahallaan tynnyreitä, jotta uteliaat katsojat saivat osansa lastista. Siitä saakka on rakkaus rasvasilliin ollut”, Mäkelä tunnustaa.

Myös Kari O. Maukonen muistaa sillilaivat. ”Kuvan alus muistuttaa kuitenkin laivaa, joka toi 1952 ensimmäisen Coca-Cola-lastin Suomeen purkaen sen ko. laiturissa, joten kuvausvuosi on -52”, Maukonen päättelee.

Hän myös tunnisti kuvasta oikealla olevan Jätkäsaaren ja Wärtsilän telakan vasemmalla puolella. Mikko Niini näki kuvassa muutakin. ”Taustalla näkyy Wärtsilän telakan kaksi rakennusalustaa nostokurkineen sekä Suomi-Filmin ja Vaasan Höyrymyllyn tuotantotilat. Kuvasta näyttäisi vielä puuttuvan valtion viljavarasto, jonka siilot valmistuivat 1950-luvun puolivälissä, mutta toisaalta Fordin hallit näkyvät jo Hernesaaressa taustalla”, hän luettelee.

Jätkäsaaren satama-alue oli 1960-luvulla lauttasaarelaisille pojille hyvin tuttua aluetta, kertoo Jarmo Tiirikainen. Kesätöitä kuulemma haettiin Huutokonttorista. ”Kun vakituisille prikkamiehille oli jaettu purettavat laivat, saimme jännittää, kuinka monelle riittäisi töitä kyseisenä aamuna ja minkä laatuista työtä. Palkka muodostui purettavan lastin painon mukaan.”

Tiirikaisen mukaan tuottavimpia hommia olivat fyysisesti helpot keikat, kuten autojen ja teräslevyjen purkaminen laivasta.

”Rehu- ja hiililaivojen tyhjentäminen lapiolla oli äärimmäisen raskas ja huonoimmin tuottava urakka. Paras kohdalleni osunut urakka oli vuonna 1964, jolloin Suomeen saapui yli tuhannen Datsun-auton erä. Meille ajokortin omistaville koululaisille jäi tehtäväksi vain ajaa Kaijalle nostettu auto Jätkäsaaren keskellä olevalle pysäköintialueelle.”

Mauno Fieandt kertoo myös purkaneensa sillitynnyreitä. ”Vakinaiset työntekijät jättivät näitä keikkoja väliin arvatenkin töihin liittyneen hajuhaitan vuoksi. Siten niitä heltisi meidän tilapäistenkin tehtäviksi.”

Kaj Bergströmin mukaan kuvassa näkyy laivasta purettuja brittiautoja Standard Vanguardeja. ”Tuohon aikaan autot purettiin rahtilaivan uumenista nosturilla yksi kerrallaan pyörien alle laitetuilla liinoilla tai ketjuilla.”

Vielä 1960-luvulla Hietalahdessa harva se kesä pulahti pintaan joku laiturilta mereen sortunut ja hukkunut, usein laitapuolen kulkija, muistelee Reijo Karvinen.

”Sataman rauhaton elämä ja laivoista haettu pimeä viina oli omiaan aiheuttamaan näitä onnettomia tragedioita. Eräällä merestä nostetulla oli vielä takataskussa puolikas pullo, jonka joku tilannetajuinen tarkkailija ehti kierrättää itselleen poliisien nenän edestä”, Karvinen kertoo.

Eero Loukimo kertoo, että Myllyn lähirannoilla käytiin onkimassa ja viljalaivojen laiturilla kävivät aikuiset uimassa. ”1930-luvun lopussa siellä oli uimassa myös isoisäni, jonka kerrotaan ennen hyppyään mereen huutaneen, että näin hyppää uimamaisteri. Niin hyppäsi mutta ei noussut pintaan.”

Markku Jussila lisäsi omaan vastaukseensa myös pienen oikaisun koskien edellisviikon arvoitusta. Jussilan mukaan kuvassa näkyneen Yhdyspankin konttorin vierestä ei purettu Mars-nimistä elokuvateatteria, vaan Roberta-niminen teatteri. ”Bio Mars sijaitsi kotitalossani Merimiehenkatu 31:ssä!” hän huomauttaa.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Jouko Rädyn. Hän saa Tapani Baggen kirjan Vaaran viehätys (Tarke).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa istutaan puistossa kahvilla, mutta missä tämä ulkoilmakahvila sijaitsee ja mikä vuosi mahtaa olla kyseessä? Onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Vastaus 11.6. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

Viime viikon kuva oli otettu Lönnrotinkadun päästä sillalta kohti Jätkäsaarta.
Viime viikon kuva oli otettu Lönnrotinkadun päästä sillalta kohti Jätkäsaarta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit