Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun peilistä katsoi Johnny Depp – katutaiteilija Rodrigo Duende kiertää maailmaa Jack Sparrow’na

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Sara Aaltio / HS
Rodrigo Duende lähti jo 15-vuotiaana kiertämään maailmaa. Suomeen hän tuli 2000-luvun alussa.
Rodrigo Duende lähti jo 15-vuotiaana kiertämään maailmaa. Suomeen hän tuli 2000-luvun alussa. Kuva: Sara Aaltio / HS

Matka Brasilian São Paulosta Suomeen oli pitkä. Kahden lennon, laivamatkan ja junareissun jälkeen Rodrigo Duende työnsi Helsingin rautatieaseman oven auki. Sambakarnevaali kiemurteli kadulla. ”Ihmettelin, miten olin päätynyt kahden vuorokauden matkustamisen jälkeen takaisin Brasiliaan”,

Sambakarnevaali ei kuitenkaan tuonut Duendea Helsinkiin vaan suomalainen vaimo, joka halusi kotiin synnyttämään. ”Minä tahdoin töihin, ja vuokrasin kojun Kauppatorilta.”

Itse tehdyt Pau Brasil -korut myivät hyvin. Päivätyön jälkeen korusuunnittelija istui Espan puistossa opiskelemassa suomea.

Kului kymmenen vuotta. Oli vuoden 2013 heinäkuu, ja Sinebrychoffin puistossa satoi kaatamalla. 12 työtunnin saldo oli surkea. Kotiin saapui murheellinen aviomies.

”Pitkän suihkun jälkeen pyyhin höyrystyneen peilin. Sieltä minua katsoi merirosvo!”

”Jack Sparrow! Jack Sparrow!”, huuteli Tall Ships Race - tapahtumaan saapunut väki miekkaa heiluttavalle merirosvolle. Duende oli kuin ilmetty Johnny Deppin merirosvohahmo Pirates of the Caribbean -elokuvasta.

Vaimolta meikkejä ja vaatteita lainannut Duende poseerasi komeimman laivan edustalla ja veloitti valokuvan ottamisesta kaksi euroa.

Ihmisiä riitti, tippiä tuli, ja kotiin saapui onnellinen mies.

”En ollut nähnyt Pirates of the Caribbean -elokuvia. Olin kuitenkin vannoutunut Johnny Depp -fani, joten katsoin leffan. Sen nähtyäni mietin, että hei, Depp matkii minua!”

Tulevan talven hän käytti kunnollisen asun tekemiseen. Materiaaleihin kului tuhat euroa.

Duenden silkkiliivi, puuvillainen pusero, nahkahousut ja nahkainen hattu ovat taidokasta käsityötä. Merirosvon puvun hienouksiin kuuluvat myös itse suunnitellut korut. Lapikkaat kumartavat suomalaisuudelle.

”Löysin ne roskiksesta.”

Kolme vuotta Duende on elättänyt itsensä katutaiteilijana, Brasilian Jack Sparrow’na. Viimeisimpinä kesinä hän on pakannut merirosvon rekvisiitan ja korut ja matkustanut työn perässä Saksaan, Belgiaan ja Hollantiin.

Keski-Euroopassa on vahvempi katutaiteilija-kulttuuri, ja taiteilijoita arvostetaan enemmän, Duende sanoo. Talvisin hän käy välillä Brasiliassa, missä ilmasto mahdollistaa katutaiteen.

Merirosvon hahmossa Rodrigo Duende pääsee leikkimään.

”Jokaisen aikuisen sisällä on lapsi, joka haaveilee vapaudesta ja luovuudesta.”

Duende toivoo, että helsinkiläiset tajuaisivat, että esiintyminen on katutaiteilijan ammatti.

Siitä saadulla palkalla taiteilija elättää perheensä ja maksaa laskunsa. ”Mieti vähän: miten jakaa 10 senttiä, jos bändissä soittaa viisi ihmistä”

Maailmaa kiertävä katutaiteilija kehuu helsinkiläisiä kollegoitaan.

”Täällä on lahjakas katutaiteilija -yhteisö. Pulloja soittava pietarilainen muusikko on yksi hienoimmista.”

Duende äänesti jo 15-vuotiaana vapauden puolesta ja lähti kiertämään maailmaa. Päätökseen vaikutti 60-vuotias apteekkari, jonka apulaisena Duende työskenteli.

”Katso minua. Olen myynyt lääkkeitä 40 vuotta. Sinua ei ole tarkoitettu tähän hommaan loppuelämäksi”, mies sanoi teini-ikäiselle apulaiselleen.

Duende mietti vanhan miehen sanoja ja ilmoitti seuraavana päivänä perheelleen ja työnantajalleen lähtevänsä kiertämään Brasiliaa.

Kahdeksi vuodeksi hän kotiutui Amazonin intiaaniyhteisöön. ”Siellä opin, että olen osa luontoa enkä tarvitse muuta selvitäkseni. Opin metsästämään.”

Suomessakin häntä viehättää suomalaisten luonnonläheisyys.

”Suomalaiset ovat intiaaneja!”

Brasilian Jack Sparrow esiintyy perjantaina ja lauantaina Esplanadin puistossa. Helsinki-päivänä 12.6. hän on tavattavissa Kaisaniemen puistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit