Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Restaurointijohtaja: Suomenlinna ei valmistu koskaan

Vastikään eläkkeelle jäänyt Heikki Lahdenmäki yhdisteli työssään historiaa nykypäivään

Ihmiset
 
Sara Aaltio / HS
Eläkkeelle jääneen Suomenlinnan restaurointijohtajan Heikki Lahdenmäen lempipaikka on ruotsalaiskauden telakka.
Eläkkeelle jääneen Suomenlinnan restaurointijohtajan Heikki Lahdenmäen lempipaikka on ruotsalaiskauden telakka. Kuva: Sara Aaltio / HS
Kolme nopeaa

Suomenlinnassa inspiroineet asiat

1 Vastavuoroisuus

”Olen saanut esitellä Suomenlinnaa erilaisille asiantuntijoille ja päässyt vastavuoroisesti Euroopassa linnoituskohteisiin, joissa myös on haasteena historian liittäminen nykyisyyteen."

2 Komeus

”Vuosikymmenien mittaan omat silmäni ovat tottuneet Suomenlinnaan. Aina kun kuulen uusien ihmisten ihastelevan sitä, havahdun itsekin sen todelliseen hienouteen.”

3 Ystävät

”Suomenlinnalla on yli puoluerajojen paljon ystäviä, jotka ymmärtävät sen säilyttämisen arvokkaaksi. Ainoat viholliset ovat ajan tuoma rappio, pakkanen ja eroosio.”

Suomenlinnassa tuskin on montaakaan neliömetriä, joita Heikki Lahdenmäki ei tuntisi.

Kun hän jäi kesäkuun alussa eläkkeelle Suomenlinnan restaurointijohtajana, työvuosia siellä oli kertynyt lähes 40.

Jo ajatus tällaisesta museo- ja asuinalueesta työympäristönä tuntuu huikealta, sillä tuskin missään Helsingin kolkassa menneisyys limittyy yhtä kiehtovasti nykyisyyteen.

”Helpointa olisi tehdä Suomenlinnasta pelkkä museo”, miettii juhannuksena 66 vuotta täyttävä Lahdenmäki.

Iso osa Suomenlinnan arvosta tulee hänen mukaansa kuitenkin siitä, että siellä myös asutaan ja työskennellään esimerkiksi telakalla ja työpajoissa.

”Merisotakoulu jatkaa paikan sotilasperinnettä, ja avovankila pitää omaa perintöään yllä, sillä jo 1700- ja 1800-luvuilla täällä oli rakentajina sotilaiden lisäksi vankeja”, sanoo Lahdenmäki.

Vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon liitetyn Suomenlinnan historia alkaa 1700-luvun puolivälistä, jolloin Ruotsi päätti rakentaa merilinnoituksen Helsingin edustalle. Siitä tuli Sveaborg, suomeksi Viapori.

Venäläisille Viapori antautui Suomen sodan aikana 1808. Kun itsenäisen Suomen lippu nousi siellä salkoon 1918, nimeksi vaihtui Suomenlinna.

Lahdenmäki tietää arvot, jotka ovat ohjanneet paikan restaurointia viimeisten vuosikymmenten aikana.

”Vielä 1960- ja 1970-luvuilla ihanteena pidettiin puhdasta ruotsalaista linnoitusta. Samalla mietittiin rakennusten palautusta 1700-luvun asuun.”

Kustaanmiekasta purettiinkin venäläisiä hiekkavalleja, joilla oli peitetty ruotsalaisia linnoitusrakennelmia. Vasta 1980-luvulla nähtiin moniarvoinen nykytilanne säilyttämisen arvoiseksi.

”Venäläistä kerrostumaa on myös niin paljon, ettei olisi mitään mieltä poistaa sitä.”

Kun Lahdenmäki pääsi tänne ensimmäisen kerran töihin 1976–77 siviilipalvelusmieheksi, hän oli juuri Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut ja kaupunkisuunnitteluun erikoistunut arkkitehti.

Vakituisen viran hän sai 1980, ja 11 vuotta myöhemmin hän eteni suunnittelupäälliköksi. Organisaatiomuutoksissa nimike vaihtui restaurointijohtajaksi.

Lahdenmäki korostaa, ettei Suomenlinnan nykyinen kunto ole hänen ansiotaan.

”Se on saavutettu, jos ei satojen, niin ainakin kymmenien ihmisten yhteistyöllä, jota vain koordinoin”, hän selittää.

Suomenlinnaa hallinnoi opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena virastona Suomenlinnan hoitokunta, jonka johtokunnan päättämiä kunnostusohjelmia ministeriö rahoittaa yhdessä oikeusministeriön kanssa.

Lahdenmäen työsarkaa olivat restauroinnin ja sitä koskevien lausuntojen ohessa perus- ja vuosikorjaukset sekä kulttuuriympäristön kehittäminen. Hän myös valitsi suunnittelijat ja urakoitsijat.

”Kiintoisinta oli etsiä kultaista keskitietä, jossa säilytetään historiaa ja samalla tuodaan tänne nykyajan mukavuuksia.”

Restaurointityö etenee projekteittain eli talo tai pari, kolme pientä kohdetta kerrallaan.

”Mikään ei ole ikuista, mutta tavoitteena on säilyttää tätä kaikkea tuleville sukupolville.”

Onko Suomenlinna tuomittu kestotyömaaksi?

”Tämä on Helsingin kaupunginosa, jossa on 200 rakennusta ja rakennelmaa, joten sikäli se on aina työmaa. Milloin esimerkiksi Kruununhaka tulee valmiiksi?” hän vertaa nauraen.

Innokas harrastajakuvaaja Lahdenmäki myös dokumentoi työssään kohteiden kunnostusta. Hoitokunnan digitaalisessa kuva-arkistossa on 100 000 valokuvaa, joista noin 10 000 on hänen ottamiaan.

Omasta kotialbumista löytyy kouluajoilta tietysti myös kuvia, joissa hän poseeraa tykkien luona Suomenlinnassa. Kun hän kävi nuorena isänsä kanssa täällä uimassa, lauttamatkatkin tekivät syvän vaikutuksen.

Vaikka Lahdenmäen kotitalo on nykyisin Espoossa, hän asui aiemmin perheineen täällä jopa kymmenisen vuotta.

Suomenlinnan historiaa on tutkittu paljon, mutta Heikki Lahdenmäellä on vielä vinkkejä tutkijoille. Tässä niistä yksi:

”Kansallisarkistossa on venäläiseltä ajalta 10 000 piirustusta, joihin liittyviä työmaakokouspöytäkirjoja ja kirjeenvaihtoa ei juuri ole käyty läpi. Ne on kirjoitettu vanhalla käsialalla, joten työ voi olla haasteellista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit