Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lieksalaisten oma kansanedustaja

Lauri Kähkönen 1947–2016

Ihmiset
 
Lauri Kähkönen
Lauri Kähkönen

Kaupunkineuvos ja entinen kansanedustaja Lauri Kähkönen kuoli vakavaan sairauteen Lieksassa 69-vuotiaana 13. toukokuuta. Hän oli syntynyt Lieksassa 19. helmikuuta 1947.

Kähkönen eli lapsuutensa Lieksassa silloisen Kevätniemen sahan kyläyhteisössä. Hänen molemmat vanhempansa olivat sahatyöläisiä.

Lauri-poikakin aloitti työt sahalla 14-vuotiaana kesätöissä. Köyhässä perheessä kasvanut poika osti ensimmäisen jäätelönsä itse ansaitsemillaan rahoilla.

Opettajat huomasivat lahjakkaan pojan kyvyt ja kannustivat häntä jatkamaan opintojaan. Kähkönen opiskeli matemaattisia aineita Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1971. Korkeakouluopinnoista huolimatta sahalla kasvaneelle pojalle työmiehen identiteetti oli tärkeä osa persoonaa kaikissa tulevissakin tehtävissä.

Kähkönen tapasi tulevan vaimonsa Mirja Hirvosen Pielisjärvellä Korisevan lavalla kesällä 1965. Nuoripari meni naimisiin kolme vuotta myöhemmin. Perhe perustettiin ja omakotitalo rakennettiin Lieksaan Mähkölle. Lieksassa syntyivät myös lapset Marika ja Harri.

1970-luvun lopussa Lauri Kähkönen menetti lapsuudenperheensä traagisesti lyhyen ajan sisällä, mutta selvisi vastoinkäymisistä työtä tekemällä. Kähkönen teki merkittävän uran Lieksassa lukioiden matematiikanopettajana ja myöhemmin rehtorina. Lauri Kähkönen muistetaan jämptinä, oikeudenmukaisena ja huumorintajuisena opettajana ja kollegana.

Kähkönen lähti mukaan politiikkaan aikuisena. Hän pääsi edustamaan lieksalaisia kaupunginvaltuustoon vuonna 1989 sosiaalidemokraattien listoilta. Kähkönen toimi useita vuosia sekä kaupunginvaltuuston että kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Poliittisten järjestöjen lisäksi Kähkönen oli vastuutehtävissä myös useissa metsästykseen ja kalastukseen liittyvissä yhdistyksissä.

Eduskuntaan Lauri Kähkönen nousi vuonna 1999 ja sai istua siellä kolme kautta. Hän oli eduskunnassa arvostettu ja tunnollinen kollega, joka teki vaikuttavaa työtä muun muassa sivistysvaliokunnassa, maa- ja metsätalousvaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

Arkadianmäellä Kähkönen teki pitkää päivää. Hän sytytti työhuoneensa valot aamuseitsemältä ja lopetti työnsä usein iltayhdeksältä. Luottamustoimet vaativat aikaa myös viikonloppuisin. Leimallista Kähkösen politiikanteolle oli kansalaisten kuunteleminen: kadulla, kaupassa, puhelimessa ja kotiovella. Hän ajoi johdonmukaisesti ja sinnikkäästi kotiseutunsa asiaa. Tasavallan presidentti palkitsi Kähkösen elämäntyöstään vuonna 2012 kaupunkineuvoksen arvonimellä.

Vuonna 2011 hän ei enää asettunut kansanedustajaehdokkaaksi, koska tahtoi viettää enemmän aikaa perheensä ja kolmen lapsenlapsensa, Eveliinan, Jonnen ja Hilman, kanssa. Vapaa-aikansa hän vietti mieluiten perheensä parissa, kesämökillä rakentaen ja luonnossa liikkuen. Metsästäminen ja kalastaminen olivat kokeneen eränkävijän rakkaimmat harrastukset, ja Pielinen oli hänen ehdoton sielunmaisemansa. Sen rannalla hän saattoi saunan jälkeen joskus jopa rentoutua hetken ja istahtaa iltahämärässä alas ennen varhaista aamuherätystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit