Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisjääkärit vietiin sata vuotta sitten hyttysten syötäviksi

Saksan itärintamalla Missejoella oli kesäkuussa 1916 märkää ja kylmä

Ihmiset
 
Vapriikin kuva-arkisto
Suomalaiset lääkintämiehet pesevät pyykkiä lauantai-iltana Missejoella. – Jääkärit Saksan tiellä -kirjan kuvitusta.
Suomalaiset lääkintämiehet pesevät pyykkiä lauantai-iltana Missejoella. – Jääkärit Saksan tiellä -kirjan kuvitusta. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto

Tasan sata vuotta sitten suomalaisjääkärit ovat siellä, minne ovat hinkuneet. Rintamalla.

Pitkä odotus Lockstedtin leirillä on päättynyt. Jo oli aikakin: oli ikävystytty, riidelty, purnattu, ja jotkut olivat lähteneet jo pettyneinä kotiin.

Itärintama oli pysynyt paikoillaan Euroopan seuratessa, kumpi poistuu voittajana Verdunin kurimuksesta. Suomalaisjääkärit olivat turhaan toivoneet Saksan jatkavan hyökkäystään kohti Tallinnaa ja Pietaria, mutta saksalaiset makasivat paikoillaan Riian eteläpuolella. Sinne vietiin suomalaisetkin, Missejoelle.

Mutta millaiseen paikkaan! Missejoki virtasi halki laajojen ja pahanhajuisten rämeiden, jotka olivat täynnä kellertävää, seisovaa vettä. Kesäkuussa 1916 siellä oli valtavasti hyttysiä.

Maasto oli niin märkää, että oli rakennettava pitkospuita ja kapulateitä. Maahan ei voinut kaivaa suojia, koska kuoppa täyttyi heti vedestä. Miehistösuojat oli rakennettava maanpinnalle, eivätkä ne kestäneet tykkitulta. Kun ensimmäisinä päivinä vielä satoi kaatamalla, suojat alkoivat täyttyä vedestä, jota nousi lattiasta ja tuli läpi katosta.

Koko ajan oltiin märkiä, ja hyttysparvet olivat sankkoja. Lisäksi oli kylmä, sillä öisin suoaukeilta nousi hyytävä usva.

Koska maasto oli niin mahdoton, taisteluita ei juuri käyty, mutta suon keskelle asettuneita suomalaisia saattoi aina ampua tykeillä. Ensimmäinen suomalainen, lappajärveläinen Alfred Hyytinen, kaatui.

Nälkä piinasi. Saksa kärsi elintarvikepulasta. Vähäkään ruoka ei aina päässyt perille. Silti oli raadettava rakennustöissä.

Tuomas Hoppu kertoo Jääkärit Saksan tiellä -kirjassa, kuinka muuan jääkäri jäi kiinni luvattomasta kanttiinireissusta. Hänet sidottiin alastomana puoleksi tunniksi puuhun. Hyttyset saivat huolehtia rangaistuksesta.

Päiväkirjamerkintöjen mukaan hyttysiä oli epätavallisen paljon ja ne olivat oudon suuria ja pitkäjalkaisia. Ne pistivät läpi ohuista vilteistä, joiden alla märät miehet hytisivät.

Vettä oli lopulta niin paljon, että suojat olivat veden ympäröimiä saaria. Kaloja ui ympärillä.

Märkyys ja suon lieju aiheuttivat ihottumia ja lopulta malariatapauksia. Ahtaissa majoissa levisivät syöpäläiset ja suolistoloiset, jotka lisäsivät hyttysten aiheuttamaa tuskaa. Alusvaatteita ei käynyt vaihtaminen. Ei ihme, että myöhemmin ilmaantuisi tuberkuloosia.

Kuten arvata saattaa, oloa helpotettiin alkoholilla. Aina sitä jostain järjestyi.

Ilmapiiri oli kireä ja tyytymätön. Moni katui ankarasti lähtöpäätöstään ja katsoi, että heitä oli petetty. Jotkut rupesivat jopa uhkailemaan, että loikataan ryssän puolelle, elleivät olot ja ruoka parane. Se oli enimmäkseen pelkkää purnausta, mutta saksalaiset määräsivät suomalaisille lisää vartijoita. Heihin ei luotettu.

Juhannuksen tienoilla tapahtui se, mitä oli pelätty. Kaksi suomalaisjääkäriä loikkasi venäläisten puolelle. Se oli skandaali ja sillä oli ikävät seuraukset.

Kohta loikkausten jälkeen suomalaiset saivat niskaansa suuren keskityksen. Sen tauottua linjojen takaa huudeltiin, suomeksi: ”Tulkaa pojat tänne, täällä on leipää ja ruokaa.”

Siellä siis tiedettiin nyt suomalaispataljoonasta. Suomalaisjoukkojen sotiminen saksasalaisten rinnalla oli yritetty viimeiseen asti salata.

Seuraavaksi kuultiin huuto: ”Vapaata kansaa teistä ei tule koskaan.”

Jääkäriliiton arkisto
Auringonpaisteessa hyttysverkot nostettiin kasvoilta. – Jääkärit Saksan tiellä -kirjan kuvitusta.
Auringonpaisteessa hyttysverkot nostettiin kasvoilta. – Jääkärit Saksan tiellä -kirjan kuvitusta.
Jääkäriliiton arkisto
Kun vetiseen maahan ei voinut kaivaa, suojat rakennettiin vitsaksista tehdyistä koreista, jotka täytettiin mutaisella maalla.
Kun vetiseen maahan ei voinut kaivaa, suojat rakennettiin vitsaksista tehdyistä koreista, jotka täytettiin mutaisella maalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit