Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

S-ryhmän tinkimätön johtomies

Esko Kuusela 1942–2016

Ihmiset
 
Pekka Kuusela
Esko Kuusela
Esko Kuusela

Pirkanmaan Osuuskaupan entinen toimitusjohtaja, kauppaneuvos Esko Kuusela kuoli Salossa vaikeaan sairauteen 1. toukokuuta 73-vuotiaana. Hän oli syntynyt 12. kesäkuuta 1942 Kuusjärven kunnassa, nykyisessä Outokummussa.

Kuuselan vanhemmat olivat pohjalaista maanviljelijäsukua Evijärveltä. Isä oli kaivostyönjohtajana Outokummun kaivoksella ja Esko Kuusela syntyi toisena lapsena seitsenlapsiseen perheeseen. Varhaislapsuuden vuosia Outokummussa värittivät kaivokseen kohdistuneet pommitukset, joita pieni poika pakeni isosiskonsa kanssa kodin läheiseen pommisuojaan.

Sodan jälkeen vuonna 1947 perhe muutti Aijalaan, Kiskon kuntaan. Oppikoulun jälkeen Kuusela oli töissä Ruotsissa ja haaveili koneinsinöörin ammatista. Armeijan jälkeen hän päätyi kuitenkin opiskelemaan Salon kauppaoppilaitokseen ja sieltä suoraan SOK:n liikkeenjohdolliseen kenttäkoulutukseen. Tästä eteenpäin Kuusela olikin S-ryhmän mies seuraavat 34 vuotta. Vuonna 1976 Kuusela nimitettiin SOK:n Kotkan konttorin johtajaksi ja sittemmin uuden Kouvolan konttorin johtajaksi.

Vuonna 1983 Kuusela valittiin tamperelaisen Osuuskauppa Tuotannon toimitusjohtajaksi. Perinteinen osuuskauppa oli taloudellisesti huonossa kunnossa ja heti alkajaisiksi Kuuselan tehtävänä oli käynnistää Pirkanmaan alueen yhdeksän itsenäisen osuuskaupan fuusioneuvottelut. Fuusio toteutui, ja siitä alkoi raskas ja vaativa operaatio Pirkanmaan Osuuskaupan pelastamiseksi. Yrityksen talous oli kuralla, selvitystila oli monta vuotta lähellä, ja laiva kääntyi hitaasti. Vuosien vääntämisen jälkeen Pirkanmaan Osuuskauppa nousi kannattavaksi, kasvavaksi ja taseeltaan vahvaksi alueosuuskaupaksi.

Tärkeä tekijä Kuuselan onnistumisessa oli läheinen yhteistyö professori Kari Neilimon kanssa. Neilimon kannustamana Kuusela myös suoritti aikuisiällä työn ohessa kauppatieteen maisterin tutkinnon ja eMBA-tutkinnon.

Kuusela oli johtajana vaativa ja määrätietoinen, itsepäinenkin. Hän oli tiukoissakin tilanteissa rauhallinen, kuunteli muita ja perusti mielipiteensä faktoihin ja numeroihin. Hänet valittiin uransa aikana Pirkanmaan vuoden yritysjohtajaksi ja hän sai Keskuskauppakamarin kultaisen ansiomerkin sekä SOK:n kultaisen ansiomerkin. Sotilasarvoltaan Kuusela oli reservin majuri. Kauppaneuvoksen arvonimi Kuuselalle myönnettiin vuonna 1997.

Eläkepäivinään vuodesta 2000 alkaen Kuusela asui puolet vuodesta vaimonsa Marjan kanssa kesäpaikassaan Enonkoskella, Savon sydämessä. Siellä hän sai viettää aikaa metsästyksen, kalastuksen, marjastuksen ja muun luonnossa puuhailun parissa. Kuusela rakasti myös Lappia, jossa hänellä oli piilopirttinsä, hiihtolenkkinsä ja riekkopaikkansa. Kulttuuriharrastuksille ja matkustelullekin riitti aikaa, toki vain metsästyskauden ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit