Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raumanmeren juhannusfestivaali tekee paluun – ”En tiennyt, millainen tyyppi pääesiintyjämme David Guetta oikein on”

Riku Räsänen on rakentanut Raumalle imperiumiaan, johon kuuluu lomakeskuksen lisäksi muun ­muassa kuusi ympärivuotista ravintolaa, yökerho, kaupungin ­ainoa elokuvateatteri ja viihdepuisto.

Ihmiset
 
Juha Sinisalo
Riku Räsänen uskoo Rauman vetovoimaan ja on kohentanut muun muassa Poroholman leirintäaluetta. Räsänen kuvattiin purjealus Maritan kannella Poroholman laiturissa.
Riku Räsänen uskoo Rauman vetovoimaan ja on kohentanut muun muassa Poroholman leirintäaluetta. Räsänen kuvattiin purjealus Maritan kannella Poroholman laiturissa. Kuva: Juha Sinisalo
Kolme nopeaa

Vaikuttavimmat turistikohteet Riku Räsäsen mielestä

1 Las Vegas: ”Se kaikkien viihdejuttujen esikuva, jossa olen käynyt monta kertaa. Ensimmäisellä kerralla valojen loiste oli niin mahtavaa, että taju meinasi lähteä.”

 

2 Orlandon Disney World: ”Kissimmeen alueelta olen saanut monta vinkkiä huvitusten rakentamiseen. Tosin siellä raha ja kävijämäärät eivät olekaan ongelma.”

 

3 Macaon Venetian-hotellikasino: ”Kokeilin rock-tähden elämää kun sain pienestä lisämaksusta koko 250 neliön sviitin. Sohvia oli niin monta, etten pysynyt laskuissa.”

Rauma. Riku Räsänen ajaa maastoautolla pitkin autiota raumalaista hiekkarantaa.

”Kesä on niin lyhyt, että tästä ei saa koskaan hyvää bisnestä. Mutta on tämä perhanan kiva harrastus”, sanoo hän kaartaessaan Poroholmaan, rannan vastapäiselle vehreälle niemelle.

Rauman kaupungin entinen nuhruinen leirintäalue on monialayrittäjä Räsäsen ansiosta viiden tähden viihteellinen lomakeskus – osana suurempaa suunnitelmaa. Hän haaveilee, että Raumasta kehkeytyisi Suomen paras kesäkaupunki, ainakin maan merikaupungeista.

”Meillä on meren lisäksi muun muassa oma kieli, pitkät merelliset perinteet ja monia kulttuuritapahtumia sekä harvinaisen hieno vanha puukaupunki. Mutta Raumaa ei ole paketoitu koskaan Rauman näköiseksi.”

Räsänen nosti kotikaupunkinsa Suomen kartalle hieman toisenlaisella paketoinnilla, 1999 perustamallaan Raumanmeren juhannuksella. Siitä kasvoi kahdeksassa vuodessa Suomen suurin juhannusjuhla. Kunnes nimen ostanut uusi omistaja siirsi ”Suomen parhaat bileet” paikallisten erimielisyyksien seurauksena 2008 Poriin, jossa ne loppuivat toisen vuoden jälkeen.

Nyt Raumanmeren juhannus eli RMJ palaa sovinnollisissa merkeissä Raumalle ja melkein vanhoille sijoille Otanlahteen, näköetäisyydelle Räsäsen isännöimästä lomakeskuksesta.

Tosin hän vastaa vain RMJ:n oheispalveluista, itse tapahtuman tuottaa toinen taho.

”Nuorisomusiikin skene on muuttunut niin paljon, että ulkoistaminen toimii paremmin. En edes tiennyt, millainen tyyppi pääesiintyjämme David Guetta oikein on”, nauraa tänään 44 vuotta täyttävä Räsänen.

Räsänen ei ole pitänyt RMJ:n nolon lopun jälkeen välivuosia. Päinvastoin. Hän on rakentanut imperiumiaan, johon kuuluu lomakeskuksen lisäksi muun muassa kuusi ympärivuotista ravintolaa, yökerho, kaupungin ainoa elokuvateatteri, viihdepuisto ja huomattava määrä keskustakiinteistöjä, joista useimmat ovat suojelukohteita.

Ehtymättömän Räsäsen tuorein hankinta on Lönnströmin taidemuseolta vapautunut keskustan komea jugendkiinteistö, johon hän avasi joulukuussa uusimman pubinsa. Talon rakennutti vuonna 1912 yksityiskodiksi kauppaneuvos, jolle Rauma osoittautui liian pieneksi. Räsänen ei suunnittele lähtöä.

”Vaimoni rakastaa Raumaa niin paljon, että muuttoa ei kannata ottaa puheeksi. Siksi tänne pitää järjestää toimintaa ja jengiä”, nauraa Räsänen, joka kuvailee itseään kovaksi höpöttäjäksi. Ja yhtään liioittelematta.

Puhelahjat ja terävä laskupää ovat todennäköisesti auttaneet häntä etenemään uralla peruskoulupohjalta. Tai valmistui hän ammattikoulusta juuri ja juuri talonrakentajaksi.

”Vuoden olin normitöissä rakennuksilla, mutta maanantai alkoi ottaa päähän jo perjantaina. Ajattelin, että elämässä täytyy olla muuta”, kertoo työväenluokkaisessa perheessä varttunut Räsänen.

Ja oli – kun hän oivalsi, että työ saa olla hauskaa.

Räsänen järjesti diskoja jo peruskoulussa, tosin täysipäiväiseksi harrastus muuttui vasta armeijan jälkeen. Ensin ohjelmavastaavana ravintolassa ja sitten toisessa – ja 1995 oli jo Raumanmeren juhannuksen esimuodon vuoro.

”Olin yhden miehen mainostoimisto, joka järjesti tyhjiin tiloihin ohjelmaa ja asiakkaita – yritin saada ne kohtaamaan. Halusin saada väen viihtymään.”

Sanat viihdyttäjä ja viihdyttäminen toistuvatkin tiuhaan. Räsänen tuntee olevansa ensi sijassa ”hyvien fiilisten” palveluammattilainen, vasta toiseksi tai kolmanneksi liikemies.

Eikä hän sellaiselta näytäkään – arkisissa huppareissa, salihousuissa ja työhaalareissa. Monien raumalaisten tuntema Riku muistuttaa enemmän työmiestä, joka siirtelee maamassoja yhdellä Räsäsen omistamalla minikaivurilla. Ja sellainen hän onkin.

”Salaojan kaivuu on parasta vastapainoa paperityölle”, sanoo herraskaisten piirien ulkopuolelle jättäytynyt Räsänen, joka listaakin kaivinkoneet rakkaaksi harrastuksekseen.

Eikä kaivaminen lopu aivan lähiaikoina. Eilen maanantaina Rauman kaupunginhallituksen esityslistalla oli hyväksyttävänä Räsänen ja kaupungin tuorein hanke, ränsistyneen maauimalan remontoiminen uuteen loistoon – osaksi laajempaa Otanlahden rantapuistoa. Ja mahdollisesti sitä Suomen parasta kesäkaupunkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit