Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Timonen suunnittelee Suomen synttärit, isoisä todisti lipunnostoa 1918 Valtioneuvoston linnassa

”Toivon, että ensi vuosi synnyttää paljon iloa. Huippuhetkeä ei ole koettu, vaan pystymme yhdessä vielä parempaan”, Pekka Timonen sanoo.

Ihmiset
 
Akseli Valmunen / HS
Itsenäisyyden juhlavuosi lähtee ruohonjuuritasolta, kansalaisista itsestään. Tätä osoittaakseen juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen suostui kuvattavaksi Cafe Engelin lattialla.
Itsenäisyyden juhlavuosi lähtee ruohonjuuritasolta, kansalaisista itsestään. Tätä osoittaakseen juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen suostui kuvattavaksi Cafe Engelin lattialla. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Kolme nopeaa

Pekka Timosen rakkaimmat harrastukset

1. ”Ruoka on intohimoni ja kokkaan myös itse mielelläni. Viikonloppu alkaa usein Hakaniemen hallista, joka on minulle rakas paikka.”

 

2. ”Luen paljon. Nyt on meneillään Saara Juntusen Infosota, August-palkinnon saanut Jonas Hassen Khemirin Kaikki se mitä en muista sekä Jörn Donnerin Ruotsi – matkoja vieraassa maassa.”

 

3. ”Olen kulttuurin sekakäyttäjä. Seuraan kaikenlaista. Se saattaa olla HS:n Musta laatikko, Radiopuhelimet-yhtyeen keikka, outo taidenäyttely tai sitten aivan jotain muuta.”

Hyväntuulinen Pekka Timonen kiirehtii tapaamiseen rintapielessään sininen Suomi 100 -nappi. Itsenäisyyden juhlavuoden pääsihteeri saapuu kokouksesta, jossa on käynnistetty maanlaajuinen Syödään yhdessä -tapahtuma ensi vuodeksi.

”Lapsuudessani perheet söivät yhdessä, juttelivat asioista ja siinä sivussa lapset oppivat sosiaalisia taitoja. Myös ystävien ja sukulaisten luona käytiin kyläilemässä. Nykyisin yhteisiä ruokahetkiä on vähän, ja kyläilykulttuuri on hiipunut, mutta ne voidaan palauttaa ja tuoda tähän aikaan”, Timonen sanoo.

Ruoka-alan järjestöt ja yritykset haluavat kannustaa yhteiseen ateriointiin.

”Se vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tuottaa hyvinvointia,” iloitsee Timonen.

Timoselle on kertynyt ainutlaatuista kokemusta, kun hän johtanut useita juhlavuosia ja suuria projekteja eri teemojen ympäriltä. Oulun yliopistosta historian maisteriksi valmistunut nuori mies työskenteli vuosia toimittajana ennen kuin hänet valittiin vetämään Suomenlinnan 250-vuotisjuhlia 1990-luvun lopulla.

Juhlavuosi oli ponnahduslauta tuotantopäälliköksi, kun Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2000. Sen jälkeen ura jatkui Suomen suurimman kulttuurikeskuksen Kaapelitehtaan toimitusjohtajaksi.

Seuraavaksi hän singahti Budapestiin perustamaan Suomen kulttuurin ja tieteen keskusta FinnAgoraa.

”Hillitön uteliaisuus saa minut tarttumaan tilaisuuksiin, oppimaan ja yhdistelemään erilaisia asioita. Suomessa pitäisi lopettaa ajattelutapa, että koulutus ohjaa sitä, mitä teet työelämässä. Tutkinnon tulisi olla todistus siitä, että ihminen on kykenevä oppimaan.”

Budapestista Timonen palasi vuosiksi Helsingin kaupungin kulttuurijohtajaksi.

Vuonna 2010 alkoi hänen johdollaan kova uurastus, jotta Helsingistä saataisiin maailman designpääkaupunki vuodeksi 2012.

”Se vaati kovaa uskoa, ja haku oli melkoinen trilleri. Meillä oli kuitenkin selkeä näkemys: Helsingin seutu haluaa olla maailmassa se paikka, jossa muotoilu hyödyttää laajasti kaikkia kaupunkilaisia”, hän muistelee.

”Ajatukselle palvelumuotoilusta naureskeltiin aluksi, vaikka sillä pyritään parantamaan kaupunkilaisten arkea ja vahvistamaan osallisuutta.”

Silloin koulutettiin 70 muotoiluagenttia, jotka ovat sujuvoittaneet kaupungin käytäntöjä.

”Ajattelutapojen muutos vie aikaa, mutta nyt tulokset alkavat näkyä,” kertoo ikuiseksi optimistiksi tunnustautuva Timonen.

Samalla tulevaisuuden uskolla ja intomielellä hän vetää Suomen satavuotisjuhlavuoden valmistelua tukikohdassaan Valtioneuvoston linnassa.

Matkapäiviä kertyy, kun mies kiertää ympäri maata tapaamassa kansalaisjärjestöjä, yritysväkeä ja kansalaisia, jotka ovat työstämässä nyt yli kahta tuhatta erilaista tapahtumaa ja hanketta.

”Suomi on huikea esimerkki maasta, joka on noussut köyhyydestä ja kehittynyt yhdeksi maailman parhaista valtioista. Olemme erityinen yhteisö, joka uskoo demokratiaan, sananvapauteen, koulutukseen, oikeusvaltioon ja tasa-arvoon. Näistä olemme pitäneet tiukasti kiinni pian sata vuotta.”

”Oman sukuni tarina on esimerkki kehityksestä”, Timonen kertoo ja viittaa liikuttuneena isoisäänsä, helsinkiläistyöläisen poikaan.

Keväällä 1918 nälkiintynyt nuori mies tuskin jaksoi kävellä Katajanokalta Senaatintorille ja mietti, miten selviytyä hengissä. Mitä jos marssisi Valtioneuvoston linnaan ja kysyisi, löytyykö vahtimestarin töitä. Niinpä hän oli paikalla todistamassa, kun Suomen lippu ensimmäisen kerran nostettiin liehumaan rakennuksen lipputankoon.

”Meidän muidenkin kannattaa olla yhtä rohkeita ja luottaa tekojen voimaan. Meillä on hieno sadan vuoden tarina, jonka viesti on selvä: eteenpäin pääsee jos uskaltaa muuttua nopeammin kuin ympäröivä maailma.”

Suomen tavoite on Timosen mielestä ollut hukassa. Hänestä Topeliuksen Maamme-kirja määrittelee hyvin suomalaisuuden eli kaikki, jotka rakastavat Suomea ja jotka ovat valmiita noudattamaan sen lakia sekä tekemään työtä Suomen tarinan puolesta, ovat kansalaisia.

”Satavuotisjuhlavuosi tulee nyky-Suomelle kuin tilauksesta. Toivon, että ensi vuosi synnyttää paljon iloa. Huippuhetkeä ei ole koettu, vaan pystymme yhdessä vielä parempaan.”

Akseli Valmunen / HS
Pääsihteeri Pekka Timonen suunnittelee itsenäiselle Suomelle satavuotisjuhlia.
Pääsihteeri Pekka Timonen suunnittelee itsenäiselle Suomelle satavuotisjuhlia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit