Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäilta ja valkoasuiset viihdyttäjät

Ihmiset
 
Yleisö on kerääntynyt keikkalavan eteen, mutta missä ja milloin?
Yleisö on kerääntynyt keikkalavan eteen, mutta missä ja milloin?

Bongaa paikka -palstan uskollisilla lukijoilla ei ollut helppoa viime viikolla. Vastauksia tuli vain 23, eikä ole vaikea arvata miksi. Viime viikon kuvassa oli nimittäin kahvila, joka on ollut tiettävästi avoinna vain muutamana kesänä kauan sitten.

Kuvassa oli Kansallismuseon sisäpihalla sijainnut nurmikahvila, joka avattiin yleisölle juuri ennen Helsingin olympialaisia 8. heinäkuuta 1952.

Helsingin Sanomissa julkaistiin samana päivänä ilmoitus kahvilan aukeamisesta saatesanoin: ”Nurmikahvila toivottaa vierailleen viihtyisää ja kaunista lepopäivää lehdossaan keskellä kaupunkia.”

Avajaispäivänä kahvilassa soi myös musiikki. Siitä vastasi Sport-niminen orkesteri.

Kahvila sijaitsi museon pohjoispäässä Matiaksenlehdossa, ja sitä piti auki Sotainvalidien veljesliiton naisjaosto. Myös tuohon aikaan kahvila- ja ravintolatoiminta oli hyvin säännösteltyä, joten kahvilalle piti saada ministeriön lupa, kerrotaan Kansallismuseosta.

Ilmoitus Helsingin Sanomissa 27.7.1952.
Ilmoitus Helsingin Sanomissa 27.7.1952.

”Vuonna 1955 eläkkeelle jäänyt isäni oli virkansa puolesta neuvottelemassa runoilija Marja-Liisa Vartion kanssa tämän suunnittelemasta kesäkahvilasta ja sai lämpimäiskappaleen Vartion 1952 ilmestyneestä runokirjasta Häät. Kuva on vuosien 1952–55 väliseltä ajalta. Kahvilan toiminta jäi lyhytaikaiseksi WC-tilojen puuttumisen vuoksi”, muistelee Kerttu Itkonen.

Osa vastaajista tunnisti kuvassa takana pilkistävän rakennuksen Cygnaeuksenkadun ja Mannerheimintien kulmataloksi, jonka jälkeen kahvila oli helppo sijoittaa paikalleen.

”Kahvila oli tuossa paikassa Helsingin olympiakesänä 1952. Asuimme Cygnaeuksenkadun varrella. Olin tuona kesänä viisi vuotta vanha. Muistan, että kävimme puistossa kerran jäätelöllä”, kertoo Tapio Määttä.

Myös museon ulkohalli toimi tuntomerkkinä.

”Takana on ulkohalli, joka oli meille jännittävä paikka 1930- ja 1940-luvulla. Siellä oli Gallen-Kallelan paarit, jotka jotenkin jäivät lapsen mieleen, samoin polkupyörä, jossa iso ja pieni pyörä. Hienoja vaunuja siellä oli myös. Sota-aikana nurmikot oli jaettu palstoihin henkilökunnan kesken. Siellä jokainen viljeli mitä halusi. Kuvassa ovat nurmikot jälleen nurmikkona”, muistelee Eila Bernström.

”Kahvilla en käynyt milloinkaan kahvilassa. Pihasta on paljon muistoja – olihan se kotipihani lähes kolmekymmentä vuotta”, hän jatkaa.

Heinäkuun 7. päivä vuonna 1952 HS kirjoitti lyhyesti kahvilasta muun muassa näin:

”Nurmikolla vanhojen puiden siimeksessä sijaitsevat värikkäät pöydät ja tuolit, joiden ääressä kuumuuden ja katujen hälinän uuvuttamat kaupunkilaiset ja vieraat voivat istuutua nauttimaan virvokkeita kahvista jäätelöön saakka. Iltaisin on lisäksi tarjolla suomalaisten iltakävelyihin ehdottomasti kuuluvia kuumia nakkimakkaroita.”

HS kertoi, että kahvilassa oli aluksi tilaa 150 hengelle. ”Kahvilasta saatavat tulot lankeavat Muinaismuistoyhdistyksen hyväksi, kerrottiin lehdessä myös.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Urmas Hilapielen. Hän saa Päiviö Kankaan Tapiolan vainioilla (Otava).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa väki on kerääntynyt lavan eteen kuuntelemaan musiikkia? Mikä tilaisuus on kyseessä? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Bongaa paikka -palsta ei ilmesty ensi viikolla. Siksi tämän viikon kuva-arvoituksen vastausaikaa on yli viikko. Lähetä vastauksesi 25.6. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

HS
Viime viikon kuvassa oli kahvila Kansallismuseon sisäpihalla vuonna 1952.
Viime viikon kuvassa oli kahvila Kansallismuseon sisäpihalla vuonna 1952.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!