Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisradion johtajalle osoitettiin kirjepommi 1986 – poliisi ei koskaan tavoittanut lähettäjää, ”Harri Likaista”

”Havahduin hirmuiseen ikkunoita helisyttelevään paukahdukseen ja kuvittelin, että viereisessä sihteerin huoneessa oli räjähtänyt televisio”, kertaa räjähdystä kesällä 1986 todistanut Sakari Kiuru.

Ihmiset
 
Caj Bremer
Sakari Kiuru kuvattuna vuonna 1974 Pasilassa.
Sakari Kiuru kuvattuna vuonna 1974 Pasilassa. Kuva: Caj Bremer

Toimittajat puhuvat toisinaan vertauskuvallisesti uutispommista – kun käsillä on jokin erityisen odottamaton, outo ja mahdollisesti myös merkittävä uutinen.

Kesäkuussa 1986 sellainen räjähti Yleisradion Kesäkadun toimitalossa kirjaimellisesti käsiin. Ja tiettävästi ensi kertaa yhtiön koko historiassa, juuri perustamisen kuusikymmenvuotispäivän alla.

”Havahduin hirmuiseen ikkunoita helisyttelevään paukahdukseen ja kuvittelin, että viereisessä sihteerin huoneessa oli räjähtänyt televisio. Mutta sitten muistin, ettei siellä ollut televisiota”, kertaa räjähdystä maanantaina 16. kesäkuuta todistanut Sakari Kiuru.

Seitsemännessä kerroksessa työskennelleelle Kiurulle selvisi myöhemmin, että sihteerin aamukymmeneltä avaama huomaamaton kirje oli osoitettu hänelle, Yleisradion pääjohtajalle.

”Vieläkin olen erityisen pahoillani, että sivullinen sihteerini joutui sijaiskärsijäksi, vaikka hänelle ei jäänyt räjähdyksestä pysyviä vammoja”, sanoo huhtikuussa 90 täyttänyt Kiuru.

”Mutta ainekset pahempaan olivat ymmärtääkseni kyllä käsillä. Onni onnettomuudessa, että hän avasi aamupostia sinä maanantaina seisaaltaan.”

Kirjepommi oli tiistain uutisetusivun keskeinen kotimaan uutinen muun muassa Helsingin Sanomissa – neljän palstan kuvalla poliisista ja kirjekasaa nuuhkivasta koirasta Kesäkadun toimitalon autiossa aulassa.

Uutisessa arveltiin, että kirjepommi olisi ollut Suomessa ensimmäinen ”virastoon ja julkiselle henkilölle lähetetty”. Melko vähäisistä vahingoista huolimatta uutiseen haastateltu komisario piti rikosta ”hyvin törkeänä”.

”Poliisiin toiminta oli kiitettävän ripeää: talo suljettiin, paikalle tuli miehiä kolmesta eri yksiköstä ja selvitystyö alkoi heti”, kertoo Kiuru.

”Minua kuulustellut komisario kehitteli monenlaisia teorioita – poliittisista motiiveista mahdollisiin henkilökohtaisiin vihamiehiini. Mutta en keksinyt mitään enkä ketään.”

Kiuru kieltäytyikin suojelupoliisin päällikön tarjoamista turvamiehistä. Hänellä ei ollut mielestään mitään pelättävää yksityisesti tai yleisesti Yleisradion pääjohtajana, vaikka rikospoliisi ”kertoi mapeistaan löytyvän runsaasti muitakin uhkauksia”.

”En uskonut, että kirjepommissa olisi ollut kyse järjestelmällisemmästä, organisoidummasta toiminnasta. Enkä usko vieläkään.”

Arveluja enempää ei lähettäjästä voikaan esittää, sillä syyllistä ei saatu kiinni.

Tosin pääkaupungin sanomalehdet saivat pian räjähdyksen jälkeen valokopioidun kirjeen, jossa ”Terroristiyhdistys Harri Likainen”– ehkä viittaus elokuvaan Likainen Harry– otti teosta vastuun. Se perusteli pommia television aivan liikaa esittämillä väkivaltaohjelmilla.

Poliisi kehitteli myöhemmin teoriaa, jonka mukaan kirjepommin lähettäjä olisi ollut sama henkilö, joka oli häiriköinyt edellisenä vuonna uhkauskirjeillä erästä Yleisradion työntekijää. Niidenkään lähettäjää ei saatu kiinni.

Sakari Kiuru ei tiennyt ”Harri Likaisen” tunnustuskirjeestä tietysti vielä maanantaina 16. kesäkuuta, mutta muistaa oudon yhteensattuman. Hänen puheilleen oli tulossa samana päivänä YK:n aseriisuntaviikon valtuuskunta.

”Otin rauhanomaisen asian ajajat vastaan Kesäkadun edustustiloissa talon kahdeksannessa kerroksessa. Voi olla, etten ollut parhaimmillani – ajatusten harhaillessa ymmärrettävästi hieman muualla.”

Caj Bremer
HS kertoi Sakari Kiurulle lähetystä kirjepommista 17. kesäkuuuta 1986.
HS kertoi Sakari Kiurulle lähetystä kirjepommista 17. kesäkuuuta 1986.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!