Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Hannu Salama viihtyy marginaalissa:”En halua akatemisoitua osaksi poliittisia tai kirjallisia piiritansseja”

Tunnettu kyseenalaistaja kammoaa kansallisia totuuksia – ja pitää vastakirjoittamista velvollisuutenaan

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Emilia Kangasluoma / HS
”Mieleltäni olen lähellä Jack Kerouacia ja sitä jengiä. Enhän minä muuten tuolla lavoillakaan keikkuisi räppärinä”, Hannu Salama sanoo.
”Mieleltäni olen lähellä Jack Kerouacia ja sitä jengiä. Enhän minä muuten tuolla lavoillakaan keikkuisi räppärinä”, Hannu Salama sanoo. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kolme nopeaa

Merkkihenkilöitä

1 ”Stalin, joka ehdottamalla yya-sopimusta pelasti Suomen itsenäisyyden ja pelasti Suomen sosialismilta.”

2 ”Mannerheim, joka piti aisoissa kenraali Talvelan, ettei tämä hajottanut Leningradia. Silloinhan Venäjän länsiraja olisi tänäänkin Tornionjoella.”

3 ”Nykypoliitikko, joka osaa toimia niin, etteivät suomalaiset 20-vuotiaat pojat ja tytöt esimiehineen menetä henkeään esimerkiksi virolaisten kansallisromanttisen Venäjän-politiikan takia.”

Kitarat ja saksofonit pauhaavat. Lavalla istuu Hannu Salama, ryhdikkäänä kuin intiaanipäällikkö, ja vyöryttää lauseita: ”Oi langaton jänkien tuuli, lennätä se viesti / ammutuista, jään alle elävinä survotuista / yli saastealtaitten, ohi radan varressa / lahoavien puhelinpylväitten.”

Syksyllä kirjailija saavuttaa 80 vuoden iän, kyseenalaistaja ja rienaaja, jota itseään on solvattu palstakilometreittäin – ensisytykkeenä hänen Juhannustansseistaan (1964) roihahtanut kirjasota. Jumalanpilkasta tuli vankeutta, sitten Kekkonen armahti.

Konsertti juhlistaa Salaman Hyvästi, kirvesvarsi! -kirjaa, raa’an sumeilematonta runoelmaa maailman menosta, lähinnä perseelleen menosta. Vapaiden Radikaalien jazz lomittuu runosäkeisiin.

Yleisö aplodeeraa kauan. Salama jakaa omistuskirjoituksia, ja jonossa odottaa toinen 60-luvun radikaali, Kaj Chydenius. Miehet juttelevat tovin.

Voiko kahdeksankymppinen olla avantgardea?

”Mainiosti, kuten kuulimme”, vastaa kirjallisuusmies Juhani Salokannel baaritiskillä. ”Olen seurannut runouden tätä sarkaa Jyväskylän kesästä 1965 asti, ja Salamalla ja bändillä synkkaa.”

Kirjailija saapuu lounastapaamiseen säntillisesti. On aika keskustella, historiasta, kirjoista, yhteiskunnasta.

Siis asiaan. Salama kammoaa Suomen kansallista menestystarinaa eri versioineen. Hän edustaa marginaaliin painettua kansanosaa, punikkisukua, jonka jälkeläisenä syntyi syksyllä 1936 – vain 18 vuotta kapinan jälkeen. Mentaliteetin särmiä ei kuuluisuus ja maine ole hionut pois.

”Ammattini käsitän myös tiettynä vääryyksien oikaisemisen ja vastakirjoittamisen velvollisuutena”, hän aloittaa. ”Jotakin lähtemätöntä on kaikessa siinä, mitä minunkin suvulleni on tehty: isoisää rääkättiin Tammisaaressa ja isä hakattiin jatkosodan ohranassa. Päälle elämänmittainen ylenkatse.”

”Sellaiset ei unohdu. Siksi minusta ei tullut kelvollista isänmaallista suomalaista, ei tosin kunnon kommunistiakaan.”

Salaman ajatus itsenäisyyden satavuotisjuhlasta on ytimekäs: ”Toivon, että vuosi menee äkkiä ohi.”

Hän katsoo, että vuodesta 1918 asti Suomea on hallinnut sama sinivalkoinen, ellei jopa sysimusta totuus.

”Loputon oikeassa olemisen ja yksimielisyyden tarve, pyhä kansallishenki, ei se minnekään ole kadonnut.”

Salama lausahti 18-vuotiaana päiväkirjalleen: ”Olen päättänyt ryhtyä kirjailijaksi.”

Samassa iässä jo iti alkuidea Siinä näkijä missä tekijä -romaaniin (1972), jossa hän nostaa näkösälle sodanajan ja erityisesti Pispalan elämänpiirin, sen poliittis-sosiaalisen ahdingon, jossa laitavasemmisto kituutti. Ja jossa hän lapsuutensa eli.

Teos nosti kovan polemiikin. Laitavasemmistossa ei suvaittu, että siinä kommunistit juovat viinaa, naivat ristiin ja saattavat pettää aatteen tovereitaan. Piskuinen vastarintaliike olisi pitänyt piirtää ihanteellisemmin, ja kieltä kritisoitiin liian roisiksi.

Teoksessa povattiin Neuvostoliiton ennen pitkää luhistuvan mahdottomuuteensa, eikä yya-Suomessa sellaisiinkaan puheisiin varsinaisesti rohkaistu.

Mutta romaani sai Pohjoismaiden neuvoston palkinnon. Ensiarvoisinta Salamalle oli, että skismoissa häntä tukivat niin valtakunnan pääkriitikot Pekka Tarkka ja Matti Paavilainen kuin kirjailijat Väinö Linna, Arvo Turtiainen ja Mika Waltari.

Salaman Finlandia-sarjaksi nimetty kuuden niteen massiiviromaani ilmestyi vuosina 1976–83, ja yksissä kansissa 1984. Se oli kulttuuri- ja vasemmistoälykköjen peilisali, ja toi Salamalle Eino Leinon palkinnon.

Salama itse tykkää pysyvimmin juuri Finlandia-sarjasta. ”Se on huonoilla kiskoilla kulkeva tavarajuna”, hän tokaisee.

Hän julkaisee yhä proosaa ja runoa, ja sylkäisee lehtikritiikeille: ”En ole 80-luvun jälkeen niitä seuraillut. Vain kollegojen sanomisia noteeraan.”

Salama ei pyöri kirjallisissa salongeissa vaan pysyttelee sivussa, kaukana kansallisista eliiteistä. 1970-luvulla hän palautti Pro Finlandian, kunnianosoituksen, jota nykytaiteilijat ottavat vastaan syvin kumarruksin. Kieltäytymisen hän perusteli sukulaistensa valtiollisella kohtelulla.

”En halua akatemisoitua osaksi poliittisia tai kirjallisia piiritansseja. Reilumpaa katsella oppositiosta.”

Kirjailijantyötä hän kutsuu aidoimmaksi tarpeekseen ja ihmisoikeudekseen.

”Totuus, totuus, totuus, juhlallisesti sanoen. Kirjailijana moraalinen, moralistinen, eettinen velvollisuuteni on hakea totuutta”, Salama päättää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit