Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

112 vuotta sitten keskellä Helsinkiä tehtiin poliittinen murha – tällainen oli Eugen Schaumanin viimeinen aamu

Näin eteni kenraalikuvernööri Bobrikovin ampuneen Eugen Schaumanin viimeinen aamu.

Ihmiset
 
Signe Brander / HKM
Eugen Schauman lähti Snellmaninkadun ja Rauhankadun kulmatalosta ja käveli Säätytalon (kesk.) editse Hallituskadulle. Kuva on otettu vuonna 1909 eli viisi vuotta Bobrikovin murhan jälkeen.
Eugen Schauman lähti Snellmaninkadun ja Rauhankadun kulmatalosta ja käveli Säätytalon (kesk.) editse Hallituskadulle. Kuva on otettu vuonna 1909 eli viisi vuotta Bobrikovin murhan jälkeen. Kuva: Signe Brander / HKM

Suomen historian tunnetuin poliittinen murha sattui torstaina aamupäivällä 16. kesäkuuta vuonna 1904. Sinä päivänä 29-vuotias kouluylihallituksen apukamreeri Eugen Schauman ampui venäläisen kenraalikuvernöörin Nikolai Bobrikovin keskellä Helsinkiä.

Vaikka murhasta on 112 vuotta, lähikorttelit ovat muuttuneet niin vähän, että aamun tapahtumat on hämmästyttävän helppo sijoittaa paikoilleen nyky-Helsinkiin.

Eugen Schauman asui Kruununhaassa nykyisen Snellmaninkadun (ent. Nikolainkadun) ja Rauhankadun kulmatalossa. Siinä toimi talouskoulu, josta Schauman oli vuokrannut huoneen. Hintaan kuului täysihoito. Huoneen ikkunasta oli hieno näköala suoraan Säätytalolle.

Kello oli jo yli kymmenen tuona kesäkuisena torstaiaamuna, kun Schauman astui kotoaan ulos kadulle.

Hän oli käynyt aamukävelyllä Kauppatorilla englanninsetterinsä Lucasin kanssa. Hänellä oli tapana ostaa sieltä Lucasille päivän annos lihaa.

Sen jälkeen hän oli syönyt aamiaisen talouskoulussa muiden kanssa ja pelannut seurusteluhuoneessa hetken pasianssia. Hän oli ollut hyvällä tuulella.

Sitten hän oli hyvästellyt Lucasin. (Talouskoulun johtaja oli pannut merkille poikkeuksellisen tunteelliset hyvästit.)

Schaumanilla oli yllään siisti pukunsa ja sen alla valkoinen paita. Hän otti hattunsa, katsoi kelloaan ja meni ulko-ovelle.

Schauman ylitti mukulakivillä päällystetyn Rauhankadun. Hän käveli Säätytaloa reunustavien nuorten lehtipuiden ohi.

Hän ylitti Kirkkokadun, jatkoi Snellmaninkatua Hallituskadulle ja kääntyi vasemmalle.

Hallituskadulta johti sivuovi Senaatinlinnaan, nykyiseen Valtioneuvostoon. Senaattorit pitivät kokouksensa siellä torstaisin kello 11. Schauman avasi oven, nousi portaat ylimpään kerrokseen ja jäi odottamaan.

Talo oli hänelle tuttu, koska hän oli työskennellyt siellä kopistina. Kukaan ei kiinnittänyt häneen huomiota.

Kello lähestyi yhtätoista.

Kenraalikuvernööri Bobrikov oli Venäjän keisarin korkein virkamies Suomessa. Kello 10.45 hän lähti seurueensa kanssa kävelemään Eteläesplanadilla sijaitsevasta virkatalostaan, nykyisestä valtioneuvoston juhlahuoneistosta, kohti Senaatinlinnaa.

Schauman näki ikkunasta, kun seurue käveli Senaatintorille ja siitä Senaatinlinnan portaille.

65-vuotiaalla Bobrikovilla oli kädessään salkku ja keppi. Hän ehti toisen kerroksen porrastasanteelle. Siinä Schauman ampui häntä Browning-pistoolilla kolmesti. Sen jälkeen hän surmasi itsensä.

Bobrikov kuoli seuraavana päivänä.

Bobrikovin hautajaissaatto järjestettiin maanantaina 20. kesäkuuta. Kulkue eteni virkatalosta Eteläesplanadilta vinosti Kauppatorin poikki Uspenskin katedraaliin. Koko matkalle oli levitetty havuja.

Kello 14.30 arkku nostettiin kuuden hevosen vetämälle tykkilavetille. Pohjoissatamassa sotalaivat ampuivat kunnialaukauksia. Kaksi upseeria talutti Bobrikovin hevosta.

Kello 16.30 Bobrikovin ruumis saatiin Pietarin-junaan.

Ampujan eli Eugen Schaumanin ruumis oli viranomaisille vaikeampi. Perhe halusi poikansa sukuhautaan Porvooseen. Viranomaiset pelkäsivät, että hautajaisista tulisi poliittisesti vaarallinen Venäjän-vastainen juhla ja haudasta pyhiinvaelluskohde.

Maanantai-iltana poliisikomisario saapui Schaumanin perheen luo Katajanokalle. Hänellä oli määräys: Eugen piti haudata salaa vielä samana yönä.

Sukulaiset hälytettiin koolle. Puolenyön jälkeen he kerääntyivät Leppäsuon ruumishuoneelle kaupungin laidalle.

Ruumishuone sijaitsi suuren kauppapuutarhan takana. Se suljettiin vasta 1920-luvulla, kun Harjun ruumishuone avattiin.

Kauppapuutarha toimi paikalla vuoteen 1930. Sen jälkeen alue oli pitkään rakentamatta. Pohjoisreunaan valmistui 1947 ylioppilaiden asuntola Domus Academica, ja 1970-luvulla sen viereen sijoitettiin Matkahuollon tavara-asema ja linja-autojen pysäköintialue. Alue on muuttunut vasta viime vuosina, kun sille on rakennettu asuintaloja.

Perillä Leppäsuolla omaisille selvisi, että arkku oli jo nostettu raiteella odottavaan tavaravaunuun. Poliisit ja santarmit vartioivat ruumista.

Höyryveturin vetämä ruumisjuna lähti hitaasti liikkeelle Leppäsuon sivuraiteelta ja kääntyi satamaradalle – nykyiselle Baanalle.

Kesäyö oli kylmä ja taivas puolipilvinen. Malmin hautausmaan ruumisasemalla juna pysähtyi. Eugen Schaumanin isä oli helpottunut: näytti siltä, että poika saataisiin kirkkomaahan.

Kirjassaan Viisi laukausta senaatissa Seppo Zetterberg kertoo, miten vahtimestari herätettiin, koska tarvittiin ruumisvaunu. Erikoinen seurue lähti kuljettamaan arkkua kohti köyhien nimettömiä linjahautoja.

Hauta kaivettiin hautausmaan reunalle vähän haparoiden. Omaiset heittivät kukkia arkun päälle, ja sitten poliisit lapioivat kuopan umpeen.

Kaksi vuotta myöhemmin Eugen Schaumanin ruumis kaivettiin ylös Malmilta ja siirrettiin sukuhautaan Porvooseen.

Anu Nousiainen julkaisee Instagramissa juttusarjaa nimeltä Tässä paikassa kauan sitten. Sitä voi seurata myös osoitteessa hs.fi/kuukausiliite.

Signe Brander / HKM
Leppäsuon ruumishuone näkyy kuvassa oikealla puiden takana. Etualalla on Steniuksen kasvihuone. Kuva on vuodelta 1907.
Leppäsuon ruumishuone näkyy kuvassa oikealla puiden takana. Etualalla on Steniuksen kasvihuone. Kuva on vuodelta 1907.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit