Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitti kansantalouden tilinpitoa

Ihmiset
 
Paula Koistinen-Jokiniemi Olli Savela
Eeva Hamunen
Eeva Hamunen

Kehittämispäällikkö Eeva Hamunen kuoli Espoossa 24. maaliskuuta nopeasti edenneeseen sairauteen 69-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kuusjärvellä 18. syyskuuta 1947.

Hamunen valmistui valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta ja työskenteli koko työuransa Tilastokeskuksessa, jonne hän tuli ensimmäisen kerran ”sattumalta” töihin jo 1971.

Hamusen kodiksi muodostui kansantalouden tilinpito, jonka eri osa-alueet hän hallitsi monipuolisesti. Hänestä kehittyi vähitellen Suomen kansantalouden tilinpidon äitihahmo ja sielu, ”rouva kansantulo”.

Hamusella oli ratkaiseva rooli Suomen kansantalouden tilinpidon uudistamisessa Euroopan unionin säädösten mukaiseksi 1990-luvulta alkaen. Hän oli erittäin hyvin perehtynyt kansantalouden tilinpitoon ja ylipäänsä taloustilastoihin, mielestämme alan paras asiantuntija Suomessa.

Hamunen korosti, että ”kansantalouden tilinpito on paljon, paljon muutakin kuin bruttokansantuote. Eikä kansantalouden tilinpito ole lähdetilastojen yhteenlaskua vaan eri aineistojen yhteensovittamista. Lähdetilastot voivat monesta syystä olla keskenään ristiriitaisia. Siksi tasapainotus on makrotilaston kaikkein keskeisin työvaihe”.

Hamusen erityisen kiinnostuksen kohteena oli kotitalouksien taloudellisen merkityksen tutkiminen. Hän kehitti tilinpidon ytimen ulkopuolelle jäävän palkattoman kotityön arvon laskentamenetelmiä ja hyvinvoinnin indikaattoreita. ”Bruttokansantuote ei mittaa hyvinvointia vaan taloudellista aktiviteettia”, hän muistutti.

Hamunen osallistui aktiivisesti kansainväliseen tilastotoimen kehittämistyöhön, konsultointiin ja kouluttamiseen. Hänen ansiostaan kansantulo- ja tulonjakotutkijoiden maailmanlaajuinen IARIW-konferenssi järjestettiin Joensuussa 2006.

Synnyinseudulleen Pohjois-Karjalaan Hamunen palasi aina lomillaan. Sienestäminen ja marjastaminen olivat rakkaita harrastuksia, samoin kirjallisuus ja klassinen musiikki.

Hän oli innostunut ja ahkera työntekijä, joka jaksoi auttaa entisiä työtovereita vielä sairastuttuaankin. Eeva Hamunen oli myös avarakatseinen ja sivistynyt ystävä, jonka sydän oli pienen ihmisen puolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit