Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismies opettaa ummikoille, kuinka Berliinissä pyöräillään

Kuusi vuotta Berliinissä asuneen Oskari Lampisjärven tavoite on opettaa muualta tuleville, kuinka Berliinin välillä hektisessä liikenteessä pärjää.

Ihmiset
 
Kolme nopeaa

Parhaat pyöräilykokemukset

1 Neuköllnin ympäriajo Berliinissä

”42 kilometrin matkalla voi nähdä yhden kaupunginosan erilaiset puolet. Reitillä on myös viimeisen idästä muurin yli yrittäneen ja sinne ammutun Chris Gueffroyn pakenemispaikka.”

2 Elbejoen-pyöräreitti

”Elben varrella voi nähdä niin kaupunkeja kuin paljon luontoakin.” Oskari Lampisjärvi suosittelee etenkin etappia Hampurin ja Dresdenin välillä.

3 Sonnenallee ruuhka-aikana Berliinissä

”Vilkkaalla kadulla pääsee kokemaan haasteen toisensa jälkeen. On ajokaistalle pysäköiviä autoilijoita, tavarantoimittajia ja busseja.”

 

Berliini

Kymmenen vuotta vanha sininen Monark-pyörä on nähnyt tuhansia kilometrejä Berliinin katuja. Sen nahkaisen, ajan patinoiman satulan Oskari Lampisjärvi on irrottanut jostakin vielä vanhemmasta polkupyörästä.

”En keräile kilometrejä, vaan minulle pyörä on kulkuväline. Kuljen kolmivaihteisellani joka päivä vuoden ympäri – tai melkein. Sallin itselleni yhden luksuskuukauden Berliinin harmaimman talven aikaan, ja ostan kuukausikortin julkisiin kulkuneuvoihin”, Lampisjärvi sanoo.

Häntä kiinnostaa pyörässä vain ja ainoastaan se, että se toimii, pyörän tekniset ominaisuudet ja muut hienoudet eivät oikeastaan lainkaan.

Lampisjärvi on asunut ja pyöräillyt Berliinissä kuusi vuotta. Kun hän tänä vuonna joutui pohtimaan työtilannettaan uudestaan, päätti viestintäalan töitä freelancerina tekevä mies laajentaa firmansa toimenkuvaa pyöräilyasioihin.

Lampisjärven tavoite on opettaa muualta, etenkin Suomesta tuleville, kuinka Berliinin välillä hektisessä liikenteessä pärjää. Berliiniläinen polkupyöräbüro tarjoaa muutamien tuntien räätälöityjä pyöräilykursseja.

”Haluan olla mies, joka täyttää tämän kokoisen aukon maailmassa”, hän sanoo.

Saksan pinnanmuodoiltaan tasaisessa pääkaupungissa pyörä on usein kaikkein kätevin ja nopein kulkuneuvo paikasta toiseen siirtymiseen. Siksi pyöräily on äärimmäisen suosittua.

Meneillään on esimerkiksi kaupungin pyöräilyolojen parantamista vaativan kansanäänestyksen valmistelu. Aloitteessa on listattu kymmenen kohtaa, jotka tekisivät Berliinistä paremman pyöräilykaupungin.

Listassa on muiden muassa 350 kilometriä lisää pyöräilyyn tarkoitettuja pyöräilykatuja vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi siinä vaaditaan pyöräkaistojen rakentamista kaikille pääteille ja risteysten ryhmittymisjärjestelyjen parantamista.

Risteykset! Niiden kinkkisyydestä Lampisjärvi pitää mielellään pikaluennon. Esimerkiksi Neuköllnin kaupunginosassa, vilkkaassa autojen, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden solmukohdassa Hermannplatzilla on yhdestä kulmasta juuri poistettu pyörätien käyttöpakko ja ajoradalle tehty pyöräkaista. Tämä tekee risteysjärjestelystä suoraviivaisemman – ja turvallisemman.

Koska Berliinissä pyöräillään paljon ajoradoilla, vaatii se yleensä pyöräilijältä totuttelua ja itsevarmuuden kasvattamista.

”Ajattele, että olet kulkuneuvolla liikenteessä siinä missä autoilijakin. Kaksikaistaisen kadun laitaan pysäköidyistä autoista on otettava vähintään metrin turvaetäisyys, ettei pyöräilijä törmää avattaviin oviin. Autot pystyvät ohittamaan kyllä viereisen kaistankin kautta.”

Lampisjärvi, kuten enemmistö berliiniläisistä, pyöräilee ilman kypärää. Lampisjärvestä kypärän käyttö on jokaisen oman harkinnan varassa.

”Ratkaisevaa on, kuinka kaupungin ja liikenteen ongelmapaikkoja muutetaan ennalta turvallisiksi niin, ettei onnettomuustilanteita satu.”

Berliinissä autoilijoiden, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden välit kiristyvät välillä eikä kirosanoja säästellä. Lampisjärveä ottavat päähän myös ne pyöräilijät, jotka ajavat kuin omistaisivat kaupungin eivätkä välitä ollenkaan liikennesäännöistä. ”Sinänsä en pidä siitä, että minun pitäisi nimittää itseäni vain pyöräilijäksi. Ajanhan minäkin autolla mökille ja nautin silloin siitä.”

Lampisjärven bravuuri on maratonin mittainen Neuköllnin ympäriajo, jossa pääsee liikennesääntöjen sijaan tutustumaan ennemminkin Berliinin ehkä värikkäimmän kaupunginosan hyvin erilaisiin kortteleihin.

Reitti ylittää Sonnenalleen, jonka poikki kulki yksi legendaarisimmista muurin ylityspaikoista. Sen varrelle jää Gropiusstadtin lähiö ja vihreä maaseutu, johon urbaani Neukölln loppuu kuin seinään.

Lampisjärvi innostuu yhä uudestaan siitä, että Berliinissä pyörän selkään hyppäävät kaikenlaiset ihmiset. ”Joka kuukauden viimeisenä perjantaina järjestetään pyöräilypoliittinen ”Critical mass” -ajo, jossa kohtaavat perheenäidit, hipsterit, lapset ja vanhukset. Tunnelma on kesällä aivan uskomaton.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit