Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaaja Jaakko Kahilaniemi kyseenalaistaa käsityksen suomalaisista myyttisenä metsäläiskansana

Kahilaniemi on aina ollut vastahakoinen metsänomistaja. Nyt hän on koostanut näyttelyn erikoisesta suhteestaan suomalaiseen metsään.

Ihmiset
 
Raisa Mattila
Kaisa Rautaheimo / HS
Jaakko Kahilaniemen metsäsuhdetta käsittelevä näyttely avautui Valokuvataiteen museossa kesäkuussa. ”Metsässä tulee edelleen ristiriitaisia fiiliksiä”, hän sanoo.
Jaakko Kahilaniemen metsäsuhdetta käsittelevä näyttely avautui Valokuvataiteen museossa kesäkuussa. ”Metsässä tulee edelleen ristiriitaisia fiiliksiä”, hän sanoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kolme nopeaa

Metsänäyttelyn innoittajat

1 Christian Patterson: Redheaded Peckerwood -projekti

”Yksi lempivalokuvakirjoistani. Nerokkaasti rakennettu narratiivi nuoren pariskunnan toteuttamasta murha-aallosta. Erilaiset kuvatyypit sulautuvat osaksi isoa kokonaisuutta.”

2 Kävelytaiteilija Hamish Fulton

”Mielenkiintoista, miten taiteilija tuottaa visuaalista taidetta lähtökohtanaan kävelyt ja vaellukset. Fultonin tuotanto herättää etsimään uusia esitystapoja omillekin ajatuksilleni ja ideoilleni.”

3 Elokuvat

”Esimerkiksi Stanley Kubrickin ja Christopher Nolanin tapa rakentaa visuaalisia kokonaisuuksia saa minut ajattelemaan taidettani monimuotoisemmin ja laajentamaan perspektiivejäni.”

Valokuvaaja Jaakko Kahilaniemi, 27, on pohtinut pitkään kysymystä, joka varmasti vaivaa muitakin suomalaisia.

”Minua kiinnostaa se, mikä metsä on, ja mitä annettavaa sillä voisi minulle olla”, Kahilaniemi sanoo.

Kysymystä pyöritellään todennäköisesti juuri nyt erityisen kiihkeästi mökeillä ja mummoloissa ympäri maan. Näinä viikkoina moni kaupunkilainen pääsee kirjaimellisesti kosketuksiin metsän kanssa.

Punaisen tuvan portailla voikin alkaa tuntua jopa siltä, että metsä on ihmisen alkukoti.

Ei ole, tuumaa Kahilaniemi.

”En tunnista ajatusta, että suomalaiset ovat myyttistä metsäläiskansaa. Haluan kyseenalaistaa sitä.”

Halusta sai alkunsa Kahilaniemen näyttely 100 Hectares of Understanding, joka avautui Valokuvataiteen museossa kesäkuun puolivälissä. Elokuulle saakka jatkuvassa näyttelyssä on esillä valokuvia, piirustuksia ja installaatioita. Niiden avulla Kahilaniemi on yrittänyt selvittää suhdettaan metsään.

Eikä mihin tahansa metsään vaan alueeseen, jonka Kahilaniemi omistaa Tampereen suunnalla. ”Jotkut näyttelyn teoksista ovat ei-esittäviä salaisuuksia, joiden aukeaminen vaatii oivalluksen”, Kahilaniemi selittää.

Toiset aukeavat helpommin. Yhdessä installaatiossa Topeliuksen Maamme kirjan kannessa törröttää ulkoneva, fallosmainen havupuu. Teos toimikoon Kahilaniemen vastauksena niille, jotka väittävät metsäsuhdettamme erityisen myyttiseksi.

Kahilaniemi oli kahdeksan, kun isä merkkasi poikansa nimiin osan perheen metsistä. Metsä vain ei yhtään kiinnostanut Kahilaniemeä, varsinkaan metsätyöt. Kerran isä velvoitti perheen mukaansa istutushommiin. Kahilaniemen vastuulla oli istuttaa parisataa taimea maahan tulevaksi metsäksi.

Urakka valmistuisi nopeammin, jos osasta taimia hankkiutuisi eroon, hän keksi. Niinpä hän viskoi taimia salaa pitkin poikin maisemaa.

Ajatus siitä, että tässä ollaan hoitamassa perheen nykyistä ja omaa tulevaa omaisuutta, tuntui hänestä käsittämättömältä. Vieläkin ajatus metsän omistamisesta tuntuu ”täysin absurdilta”.

”Miten luontoa edes voisi omistaa?” Kahilaniemi päivittelee. ”Monet sanovat, että pitäähän metsää olla. No, minä en laske toimeentuloani metsän varaan vaan itseni varaan.”

Oman ”metsäläissuvun” vaiheet alkoivat kiinnostaa Kahilaniemeä 2014. Turun ammattikorkeakoulusta valokuvataiteilijaksi valmistunut Kahilaniemi piti näyttelyn, jossa oli esillä maalla, omissa lapsuudenmaisemissa, otettuja lavastettuja kuvia.

”Heti sen jälkeen satuin pääsemään Aalto-yliopistoon suorittamaan valokuvataiteen maisteriopintoja. Halusin aloittaa uuden projektin. Metsä aiheena oli jäänyt kytemään.”

Moni perii metsää, jossa ei ole koskaan itse kävellyt. Jos tunneside suvun maihin on katkennut, metsän myyminen voi tuntua helpotukselta.

”Jos haluat myydä metsäsi, myy, mutta älä korporaatiolle. Maailmassa on tarpeeksi kapitalismimeininkiä. Metsänsä voi lahjoittaa vaikka aarniometsäprojekteille.”

Omaa metsäänsä Kahilaniemi ei aio myydä, koska haluaa tehdä siitä vielä lisää näyttelyitä ja myös esimerkiksi kirjan.

Metsällä on, tutkitusti, psyykeä rauhoittava vaikutus. Sen Kahilaniemikin on huomannut. Kun hän työskentelee ihmisten ilmoilla, kuten mainoskuvauksissa tai vaikka kadulla lehtikuvauksissa, ympäristön ärsykkeet voivat vaikuttaa keskittymiseen.

”Metsässä kukaan ei kyseenalaista sitä mitä teen. Luontosuhteeni on ollut tämän projektin myötä palautumaan päin. Silti metsässä tulee edelleen ristiriitaisia fiiliksiä.”

Kahilaniemi tekee taidetta, koska haluaa ”ymmärtää maailmaa ja lisätä muiden ymmärrystä”. Metsä oli helppo aihe aloittaa työ. Metsänhoidossakin voi silti nähdä metaforisia ulottuvuuksia, erityisesti, jos on valokuvataiteilija.

Näyttelyä valmistellessaan Kahilaniemi istutti metsäänsä sata puuntaimea. Ennen sitä hän mittasi, punnitsi ja kuvasi joka ikisen taimen. Istuttamisen jälkeen hän otti valokuvan maisemasta ja piirsi oikeisiin kohtiin punaiset pystyviivat kuvaamaan taimista tulevaisuudessa kasvavia puita. ”Toivemaailmassani kaikki ihmiset olisivat samanarvoisia. Siksi piirsin myös kaikki tulevat puut yhtä pitkiksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit