Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhat autoa tunnissa näköalatiellä iltaisin

Ihmiset
 
HS
Ensio Ilmonen / Lehtikuva
Edessä meri, takana tuhat autoa tunnissa. Huonokuntoisen kävelytien ihanuutta kestää parisataa metriä, sitten on jälleen uskaltauduttava autojen armoille ja vaihdettava ylellisyydeltä tuntuva meri-ilma Ehrenströmintien pakokaasuihin.
Edessä meri, takana tuhat autoa tunnissa. Huonokuntoisen kävelytien ihanuutta kestää parisataa metriä, sitten on jälleen uskaltauduttava autojen armoille ja vaihdettava ylellisyydeltä tuntuva meri-ilma Ehrenströmintien pakokaasuihin. Kuva: Ensio Ilmonen / Lehtikuva

Helsingin autoilijoille on muodostunut tottumukseksi käydä iltaisin antamassa Ehrenströmintiellä ulkoilevien pääkaupunkilaisten kävelyretkeen oma pieni lisänsä: bensiininkäryä muutaman tuhannen auton voimalla. Valtuustossa ja lautakunnissa on ollut esillä lukuisia ehdotuksia alueen liikenteen uudelleen järjestämisestä.

Tarkkailu on paljastanut sallitun ajonopeuden ylityksiä. Asiasta viriää joka kesä keskustelu. Silti puuttuvat edelleenkin selvät suunnitelmat, joiden toteuttaminen helpottaisi liikenteen jalkoihin joutuneiden kävelijöiden asemaa. --

Mutta etelärannalla, missä kävelijöillä olisi tilaisuus edes hieman olla erossa autojonojen ruuhkautumista, rantatie on edelleen kunnostamatta. Valaistusta ei ole saatu aikaan ja ympäristö on toisinaan epäsiistissä kunnossa.

Helle merkitsee monilla aloilla ennätysmyyntiä

Hiottavan helteen jatkuessa jo kolmatta viikkoa on monien tuotantoalojen myynti kasvanut huippuunsa. Jäätelötehtailijat hikoilevat sekä helteen että työn paljouden kourissa, virvoitusjuomia myydään ennätysmääriä ja kesäpukimet tekevät kauppansa.

Vaikein tilanne on jäätelökaupassa, sillä vähittäiskauppiaitten tilat yleensä ovat pieniä- ja täydennystä joudutaan tekemään useasti päivässä. --

Oluttehtailla joudutaan tekemään kovasti ylitöitä kesähelteiden aikaan. Menekki on suunnilleen kolminkertainen talvimyyntiin verrattuna ja juomaa myydään kautta koko maan. --

Vain muutaman kerran vuosisadassa on Suomessa ollut näin pitkiä hellekausia ja vielä harvinaisempia ovat kesäkuun helteet, todettiin ilmatieteelliseltä keskuslaitokselta. --

Kesäkuun korkein lämpötila on vuonna 1939 Lappeenrannassa mitattu 33,2 asteen lämpö. Tämän kesän ennätys on Ivalossa mitattu 32 astetta, joten ennätyksen rikkoutuminen on lähellä. Kaikkien aikojen Suomen lämpöennätys on Turussa vuonna 1917 heinäkuussa ollut 35,9 asteen helle.

”Beatnikkivaino” käynnissä useissa Euroopan maissa

Beatnikit, eli "erilaiset" nuoret ovat kuuluneet yleiseurooppalaiseen katukuvaan jo vuosikausia, mutta eurooppalaiset ovat huomanneet heidän olemassaolonsa vasta äskettäin.

Eri maiden hallitukset aina Englannista Turkkiin ovat ryhtyneet toimenpiteisiin, joskus hyvinkin ankariin, heitä vastaan.

Muun Euroopan mielenkiinto kohdistui Ranskan beatnikkeihin keväällä kun Ranskan rajaviranomaiset aloittivat beatnik-vastaisen kampanjan ja tulliviranomaiset ja rajavartijat saivat määräyksen estää rahattomien ja paluuliputtomien nuorten maahanpääsyn. Määräys koski myös kaikkia ”likaisesti pukeutuneita ja pitkätukkaisia nuoria”. --

Norjalaiset viranomaiset ovat keskustelleet, olisiko pitkätukkaisten poikien käytettävä hiusverkkoja uidessaan.

Turkkilaiset viranomaiset ilmoittivat vuoden alussa maahan saapuneiden beatnikkien määrän nousseen huomattavasti, ja vaikka he katoavatkin jäljettömiin Istanbulin kaltaisissa suurkaupungeissa, niin viranomaiset ovat silti huolestuneita pääasiassa muiden matkailijoiden esittämien valitusten johdosta.

Turkkiin saapuvien nuorten beatnikkien määrällinen kasvu lienee aiheutunut Euroopan muissa maissa noudatetusta ”heittäkää heidät ulos”-periaatteesta. Useat tänne saapuneista beatnikeista ovat kertoneet, että heidät on karkotettu Länsi-Saksasta, Ranskasta tai Espanjasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?